Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:47

 

Jurnal de călătorie: Fețele Munchenului

adăugat 28 mai 2015, 15:55, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan

De câte ori merg în Germania sau mă gândesc la nemți, îmi amintesc cazul anecdotic povestit de profesor la unul din cursurile de istorie modernă a României, când trupele române, aflate la grea încercare în bătălia de la Mărășești, au fost nevoite să se retragă în grabă.

Aflat în armată la acel moment, poetul Tudor Arghezi, cu prezența lui de spirit unicat, vede cum un soldat se retrăgea în fugă peste tranșee. Îl oprește cu disperare și întreabă:

– Stai, soldat, unde fugi?

- Păi fug, alteță, că vin nemții!!! - răspunde soldatul.

- Și dacă vin nemții ce?

- Păi, nemții au arme! – exclamă soldatul

- Și noi n-avem arme?

- Noi avem arme, da n-avem nemți, zice resemnat soldatul.

Popor într-adevăr unicat germanii. Să se ridice de pe ruinele unui război catastrofal pe care l-au provocat, cu simțul responsabilității absolute pentru ororile pricinuite popoarelor lumii, cu sechelele unui regim totalitar nazist care i-a manipulat și folosit în cele mai macabre experimente sociale, militare și politice, divizați în două entități timp de 50 de ani, iar în ultima instanță să devină națiunea centrală a Europei și una din cele mai mari economii mondiale, nu este la îndemâna oricui. Poate doar japonezii se pot compara cu germanii din acest punct de vedere. Mă uit de fiecare dată cu admirație la fiecare german în parte, parcă vreau să văd ceva neobișnuit, ceva ce mi-ar explica aceste capacități unice de transformare și metamorfozare. Și de fiecare dată nu găsesc nimic deosebit. Doar când ești acolo, în lumea lor, când vezi felul lor de a fi și țara care și-au construit-o, îți dai seama unde stă ascunsă enigma poporului german.

În perioada 3-9 mai, în cadrul unui grup de profesori de istorie de la universități și licee, m-am aflat într-o vizită de studiu și cercetare în orașul Munchen, Germania. Vizita a cuprins mai multe activități și întâlniri, dar momentul central l-a constituit seminarul „Politici Comparative în Europa: Federalismul și Relațiile Internaționale”, organizat de programul academic german DAAD și Centrul pentru Politici Aplicative din Munchen. Multe lucruri interesante poți afla în contextul unor astfel de interacțiuni despre locuri și țări de lângă noi, pe care aparent ni se pare că le cunoaștem. Pornit cu anumită premisă de istoric spre Munchen și Germania, normal că aveam în minte asociația cu echipa de fotbal Bayern Munchen, mașinile BMW, Oktoberfest, festivalul berii, putch-ul lui Hitler, care l-a propulsat ulterior spre putere în Germania, acordul de la Munchen din 1938, care ducea la dezmembrarea Cehoslovaciei și atentatul asupra olimpicilor israelieni la Olimpiada de la Munchen din 1972. Dar departe de mine era ideea că o țară ca Germania poate avea o construcție statală atât de complexă și de complicată. Șaisprezece landuri, cu parlamente și guverne proprii, care s-au conturat istoric de-a lungul timpului, diverse din punctul de vedere al tradițiilor și obiceiurilor, de multe ori cu o limbă germană atât de diferită, încât nu se înțeleg cei din nord și din sud, Germania este totuși locomotiva Europei și una din cele mai mari economii ale lumii. M-a fascinat această capacitate a germanilor de a se pune în comun pentru performanță și reușită. Sigur le-a trebuit două războaie mondiale și îngroparea definitivă a militarismului și revanșismului pentru a se proiecta într-o astfel de ipostază. Popor înțelept, căruia i s-a plecat capul, dar care a știut să-l plece, pentru ca Europa, lumea, dar și ei înșiși să poată găsi alte repere ale „locului sub soare”.

Munchen este capitala landului (Bundesland-ului) Bavaria (Bayern) din Germania și al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg, cu o populație de 1.353.186 locuitori, conform recensământului din 2010. Oraș cosmopolit prin excelență, Munchenul a fost declarat de revista Monocle în 2013 cel mai locuibil oraș din lume, având cel mai înalt standard de viață. Transportul vine cu exactitate incredibilă, lipsă de aglomerație, parcuri verzi peste tot, de parcă aveam impresia că mă aflu permanent în pădure, oameni permanent în alergare sportivă sau pe biciclete, tineri liniștiți și culți, de o seninătate și bunăvoință plăcută, cu oameni care îți zâmbesc cu ochii și sunt gata să te ajute chiar dacă n-ai nevoie de asta. Și toate legate într-o arhitectură sobră, la intersecția stilului sobru germanic, maiestos habsburgic și imaginativ latin, care fac orașul un loc aparte în definirea spiritului german. Sau mai degrabă bavarez, pentru că orice locuitor al landului este înainte de toate bavarez și după aceea german. Dar asta fără a contesta că este german. Este adevărat că pentru ei mai puțin contează ce se află dincolo de limita „cârnațului alb”, mâncare preferată a bavarezilor la berea lor tradițională. Adică puțin îi interesează ce se întâmplă dincolo de Bavaria și ce spun ceilalți germani. Mai ales despre ei. Dar prin consens deleagă atribuțiile acestei autonomii către guvernul federal și sunt unul din cele trei mari state germane donator către guvernul federal. Pentru că îi preocupă prestigiul și rolul Germaniei, Europei și locul Germaniei în Europa și în lume.
Ideea centrală a seminarului și aflării noastre acolo a fost de asemenea conectată la posibilitatea cunoașterii unor practici din federalismul german și eventualitate sau probabilitatea transferului acestor experiențe spre R. Moldova. Am fost surprins pentru început, deoarece până la ora actuală de federalizarea R. Moldova era mai mult preocupată Federația Rusă. Desigur, pornind de la premisele memorandumului Kozak, care să paralizeze funcționalitatea statului moldovenesc prin legitimarea Transnistriei și controlul efectiv politic al Rusiei asupra R. Moldova. Am fost curios să aflu ce spun germanii din acest punct de vedere. Ideea lor de federalism vine dintr-o cu totul altă perspectivă, care privită ideal, ar conveni R. Moldova. Așa cum ni s-a sugerat de multe ori pe parcursul acestor dezbateri. Am fost deseori întrebați pe parcursul acelor zile dacă putem considera apropriată pentru statul nostru formula unui federalism de tipul celui german și dacă acceptăm această idee, cum am vedea-o aplicată. Am vizitat câteva instituții de stat importante, cum ar fi Cancelaria landului Bavaria, Parlamentul și reprezentanța Uniunii Europene la Munchen, una din cele trei aflate în Germania, unde am întâlnit miniștri, deputați și oameni cu pondere în luarea deciziei în politicile landului german. Pe lângă faptul că am putut împărtăși cu ei opinii asupra situației regionale și din R. Moldova, am fost testați din nou asupra ideii de federalism, într-o variantă de consens, care să facă cumva funcțional statul nostru.

De înțeles în definitiv această preocupare germană pentru dezlegarea situației din R. Moldova sau Ucraina. Tensionarea relațiilor cu Rusia cauzează mare disconfort economiei germane, foarte strâns legată de piața de desfacere rusă și resursele sale. Dar și pune în mare pericol viitorul securității europene. Am sugerat și eu în diferite circumstanțe ideea că acest spațiu ar putea fi unul al consensului și înțelegerii dintre Rusia și Occident, pentru că în diferite circumstanțe istorice spațiul dintre ruși și europeni a inhalat deopotrivă trăsături europene și cele ale „lumii ruse”. Cine dacă nu germanii înțeleg mai bine ca oricine acest lucru, care abia într-un târziu s-au resemnat că Alsacia și Lorena, un fel de Basarabie a Germaniei, a fost de-a lungul timpului franco-germană și nu doar germană. Dar au trebuit două războaie mondiale și milioane de europeni îngropați ca să se înțeleagă că pe teritoriul Alsaciei și Lorenei trebuie de construit instituții ale reconcilierii istorice de la care să pornești ideea de integrare europeană.

Poate dacă se înțelegea acest lucru mai înainte, nu se ajungea la situația din Ucraina, iar R. Moldova nu mai era acum în pragul falimentului geopolitic și statal. Nu mă angajez să zic că ideea federală este cea mai fericită pentru viitorul R. Moldova. Știu o mie de argumente împotriva ei, pe care cu siguranță le voi citi în comentariile și criticile aduse pe pagina-web a ziarului. De la prezența Rusiei, cu gândirea ei imperială istoric definită, la lipsa de credibilitate a celor cărora le-am delega pârghiile federalismului și în definitiv neîncrederea în Tiraspol, Comrat sau eventual Taraclia. De unii singuri n-o să reușim acest federalism niciodată. Așa cum federalismul german n-ar fi reușit dacă Germania nu era demolată la propriu și la figurat după al Doilea Război Mondial, iar americanii n-ar fi vegheat cu atenția la renașterea noii Germanii. Până la urmă a fost un gest de înțelepciune istorică ale germanilor, pentru care noi, probabil, nu suntem pregătiți istoric, nici una din părți.

Din fericire, printre aceste gânduri nu prea optimiste despre viitorul nostru, s-a strecurat fotbalul. Am putut să stau într-un pub german și să privesc, nu fără emoție, semifinala Ligii Campionilor dintre FC Barcelona și Bayern. M-am putut bucura nestingherit de succesul Barcei, care a bătut cu 3:0, chiar dacă eram în mijlocul Munchenului și printre sute de fani ai echipei bavareze. O altă dovadă de înțelepciune, cultură politică și sportivă de la care avem de învățat. Poate de aici pornește secretul acestei națiuni, care a pierdut teritorii și populație în favoarea tuturor vecinilor, fără să etaleze pretenții revanșarde și orgolii naționaliste, dar preluând asupra sa responsabilitatea unui proiect european unic spre care noi dorim să accedem și să dea Europei o nouă vocație în lume. Sper să înțelegem și noi acest lucru și să nu ajungem în ipostaza de a spune, asemeni soldatului român de la Mărășești, că avem minte pentru a face lucruri, dar nu avem nemți.


Autor: Octavian Țâcu
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.8518 secunde