La Arad, a fost iniţiată o nouă colaborare între Republica Moldova şi România
adăugat 30 noiembrie 2011, 13:00, la Eveniment • Articol publicat de Irina Bîstriţchi
Republica Moldova şi România au făcut un pas de apropiere reciprocă prin semnarea protocolului de colaborare dintre Regiunea Vest România şi Regiunea Nord Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat ieri, 29 noiembrie, în incinta Consiliului Judeţean Arad şi a fost iniţiat de către Agenţia de Dezvoltare Regională din Regiunea Vest România.
Fundamentul acestei cooperări a fost stabilit încă de anul trecut, când o delegaţie din Republica Moldova a vizitat mai multe locaţii din regiunea de Vest unde se implementau proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport, social şi economic. Acordul internaţional a fost semnat de către Petru Nicolae Ioţcu, Preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională din Regiunea Vest România, Preşedinte al Consiliului Judeţean Arad; Ion Parea, Preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională din Regiunea Nord Republica Moldova, Preşedinte al Consiliului Raional Râşcani şi Ion Bodrug, Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord. În urma semnării acestui act, autorităţile din ambele regiuni vor putea participa, în calitate de parteneri, în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, vor face schimburi de experienţă și cursuri de formare cu scopul de a elaborara proiecte regionale și de a identifica resurse financiare pentru implementarea acestora.
„Semnarea acestui protocol de colaborare va întări relaţiile dintre cele două zone şi totodată Regiunea de Nord a Republicii Moldova va putea să împărtăşească din experienţa care o are Regiunea 5 Vest în ceea ce înseamnă lucrul cu proiectele europene, implementarea lor şi cu siguranţă, în viitor, şi regiunile din Republica Moldova vor ajunge să beneficieze de fondurile europene. În particular, Judeţul Arad are o relaţie bună cu Republica Moldova, anul acesta am semnat un protocol de colaborare cu raionul Ungheni şi ne propunem în continuare să avem o relaţie corectă instituţională şi de bună prietenie cu regiuni din Republica Moldova.”, a declarat Petru Nicolae Ioţcu, Preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Preşedintele Consiliului Raional Râşcani, Ion Parea speră la o colaborare stabilă şi clară între aceste două regiuni, întrucât actvitatea Regiunii Vest este una vie, fructuoasă, iar cea a Regiunii Nord este abia la început de cale: „Este foarte importantă vizita noastră la Arad pentru semnarea memorandumului de colaborare dintre România şi Republica Moldova, deoarece practica şi rezultatele dumneavoastră obţinute la momentul actual ar fi pentru noi unele de succes şi foarte folositoare mai ales în cazul desfăşurării în comun a proiectelor şi instruirii colegilor noştri pentru atragerea de fonduri europene. ”
Primarul Municipiului Arad, Dl. Gheorghe Falcă a salutat prezenţa delegaţiei din Republica Moldova în zona de vest a României, fiind foarte încântat de ideea de parteneriat între regiuni. „Şi noi la rândul nostru avem parteneriate cu regiuni din Europa, exact pe principiul de a prelua cât mai multă responsabilitate şi să înţelegem fenomenul de dezvoltare a unei ţări bazându-se pe existenţa regiunilor. Viaţa în următorii 50-80 de ani, din punctul meu de vedere, ne va găsi împreună cu Republica Moldova.” Astfel experienţa preluată din Europa de către Regiunea de Vest, urmează să fie împărtăşită cu Republica Moldova, existând o egalitate, adică oamenii din regiunea de Nord având posibilitatea de a se administra regional, precum şi cei din Vestul României să poată să îşi gestioneze autonom porţiunea. Astfel, va exista o legătură corectă între economia regională şi cetăţenii din zona respectivă.
Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara a susţinut organizarea acestei acţiuni de importanţă majoră pentru ambele regiuni, având rolul de a identifica oameni de afaceri din Republica Moldova care desfăşoară activităţi financiare, comerciale sau industriale în zona de Vest a României. Astfel, în urma acestei cooperări, Consulatul Onorific a avut o contribuţie efectivă prin faptul că a reuşit să facă posibilă participarea la această solemnitate a Directorului uneia dintre cele mai mari companii aeriene din lume-în prezent şi Consulul Onorific al Regatului Suediei la Timişoara, Excelenţa Sa, Dl. Petrov Nicolae-care este de origine din Republica Moldova.
„În Basarabia, se spune: dacă eşti de la Nord eşti gospodar, exact şi în România, dacă eşti de la Vest eşti gospodar. Când se întâlnesc doi gospodari se înţeleg, deoarece sunt obişnuiţi să muncească şi să găsească o soluţie. Semnificaţia acestei colaborări m-a influenţat să îmi exprim atitudinea de mândrie, deoarece acea coaliţie de guvernare care este acum în Republica Moldova şi cea din România au început şi continuă politica de apropiere a acestor „două maluri de Prut” nu prin podul de flori, ci prin relaţii de colaborare.”, a declarat Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie.
Excelenţa Sa, Dl. Petrov Nicolae şi-a exprimat dorinţa ca relaţia dintre Republica Moldova şi România să crească şi să se dezvolte pe viitor: „Vreau să salut această colaborare care astăzi a fost consfinţită între aceste două regiuni. Există similitudini foarte mari între acestea, spiritul antreprenoriatului, dorinţa de a dezvolta şi a realiza lucruri frumoase şi de a fi în fruntea competiţiei care domină aceste două regiuni.”
Prin semnarea acestui protocol de colaborare, Republica Moldova a mai făcut un pas spre Vest. Conectivitatea cu alte ţări este importantă pentru obţinerea unui orizont mai larg de dezvoltare interregională. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să dezvoltăm relaţiile culturale, sociale, academice, instituţionale şi economice dintre regiunile acestor două ţări învecinate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲