La Chișinău și Iași se desfășoară o conferință internațională ce marchează împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist
adăugat 15 mai 2012, 11:59, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău desfășoară, în perioada 13-16 mai 2012, Conferința științifică internațională “Basarabia – 1812. Problemă naţională, implicaţii internaţionale”.
Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni este co-finanțator al evenimentului ce marchează împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist în anul 1812.
Conferința se desfășoară, în zilele de 14-15 mai, la Chișinău și continuă, în data de 16 mai, la Iași. Aici, participanții vor lucra în cadrul mai multor ateliere: „Basarabia 1812: Istorie şi Patrimoniu“, „Istorie Modernă“ şi „Istorie Contemporană“.
La eveniment participă profesori și academicieni din România, Rusia, Turcia, Austria, Italia, Letonia, Finlanda, Ucraina, Lituania și Polonia. Cele peste 50 de comunicări prezentate în cadrul lucrărilor reflectă contextul internaţional al evenimentelor de la 1812 (perspectivele rusă, austriacă, otomană), Basarabia în primele decenii după 1812, aspectele sociale şi demografice, problema Basarabiei în anii Primului Război Mondial şi în perioada interbelică, momentul 1940, chestiunea Basarabiei în context internaţional, evoluţia vieţii din RSS Moldovenească după al Doilea Război Mondial
Colegiul de Onoare al conferinței este format din academicienii Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Ionel Haiduc, președinte al Academiei Române, Dan Berindei, membru al Academiei Române, Mihai Cimpoi și Andrei Eșanu, membri ai Academiei de Științe a Moldovei, Demir Dragnev, membru corespondent al Academia de Științe a Moldovei, Alexandru Moșanu, membru de onoare al Academiei Române, Ioan Aurel Pop și Alexandru Zub, membri ai Academiei Române.
De asemenea, participanții au programată, în data de 15 mai, vizitarea expoziției
„Războiul ruso-turc din anii 1806-1812 şi anexarea Basarabiei. Memoria Estului şi Vestului”, desfășurată la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei din Chișinău.
Materialele conferinţei vor fi editate într-un volum care va apărea sub egida Academiei de Ştiinţea Moldovei și a Academiei Române și va servi drept suport pentru predarea istoriei în instituţiile de învăţământ de toate tipurile.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲