La invitația secretarului de stat Eugen Tomac, o delegație a comunității românești din Franța a fost invitată pentru o serie de consultări
adăugat 28 iunie 2011, 14:52, 17:52 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi
La invitația secretarului de stat Eugen Tomac, o delegație formată din zece reprezentanți ai comunității românești din Franța a fost invitată pentru o serie de consultări cu liderii principalelor instituții ale statului român.
În data de 27 iunie a.c., delegația a participat, la Camera Deputaților, la o întrevedere cu deputaţii Iosif Kötö şi Cristian Rizea, membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor. În cadrul acestei întâlniri, cei doi oficiali români şi-au exprimat interesul pentru intensificarea relaţiilor între Parlamentul României şi comunităţile româneşti.
În continuare, delegația a fost primită într-o audiență de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul discuțiilor, Preafericirea Sa a subliniat necesitatea reînrădăcinării culturii solidarității în interiorul comunităților românești, adresând totodată un îndemn la implicare atât materială, cât și morală din partea membrilor comunităților românești de peste hotare în consolidarea parohiilor ortodoxe române din statele gazdă. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat necesitatea desfășurării serviciului religios din cadrul parohiilor române într-o pondere mai mare în limba română.
Precizând importanța prezenței Bisericii Ortodoxe în cât mai multe regiuni din Franța, membrii delegației au adresat Preafericirii Sale rugămintea de a analiza posibilitatea înființării unor noi parohii în această țară.
Pe parcursul aceleiași zile, grupul de români rezidenți în Franța a fost primit de către Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, domnul Daniel Funeriu. În cadrul întrevederii, domnia sa a prezentat pe scurt obiectivele noii legi a educației, menționând principalele prevederi ale acesteia, precum și acele măsuri menite să conducă la modernizarea sistemului educațional românesc. Interlocutorii au analizat similitudinile și diferențele între politicile educaționale ale celor două state, cu accent asupra păstrării identității lingvistice la nivelul generației a doua. Nu în ultimul rând, au fost discutate dificultățile întâmpinate de către tinerii români care pleacă la studii în Franța, dar și cei care revin în țară.
În cadrul întâlnirii de la sediul Societății Române de Radiodifuziune, delegației i-au fost prezentate programele şi produsele pe care postul național de radio le pune la dispoziția publicului român de peste hotare. Profund impresionați de profesionalismul echipei de la Radio România, reprezentanții comunității române au lansat deja câteva propuneri concrete de colaborare între asociațiile pe care le conduc și redactorii prezenți la întâlnire. Membrii delegației au fost invitați să participe, intrând în direct în cadrul emisiunilor dedicate comunităților din afara granițelor, cum ar fi, de exemplu, “Născut în România” sau “Ora românilor de pretutindeni”. La finalul vizitei delegația a fost invitată la sediul RADOR și în Sala Orchestrei Naționale de Radio.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲