La Tiraspol a fost deschisă filiala Centrului pentru protecţia drepturilor conaţionalilor ruşi
adăugat 11 octombrie 2012, 10:24, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan
TIRASPOL, 11 oct – RIA Novosti, Vladimir Sanduţa. Miercuri în capitala Transnistriei - Tiraspol - a fost deschisă filiala Centrului pentru protecţia drepturilor conaţionalilor ruşi, le-a comunicat jurnaliştilor Valerii Klimenko, preşedinte al Congresului comunităţilor ruse din Moldova, şi Ivan Pşeniţîn, conducător al filialei tiraspolene.
„Astăzi noi informăm opinia publică din Republica Moldovenească Nistreană că în baza organizaţiei obşteşti „Vostocinîi Avangard” a fost creată şi şi-a început activitatea filiala de la Tiraspol a Centrului pentru protecţia drepturilor conaţionalilor ruşi, care locuiesc în Transnistria”, - a declarat Klimenko.
Potrivit spuselor lui, Centrul, creat cu suportul Fundaţiei ruse pentru susţinerea şi protecţia drepturilor conaţionalilor ruşi, se află la Chişinău. În afară de aceasta, în oraşul Bălţi a fost deschisă încă o filială, acum a avut loc inaugurarea unei atare filiale la Tiraspol.
Conducătorul filialei de la Tiraspol a comunicat că secţia îşi va începe activitatea de la 11 octombrie şi va funcţiona pe baze obşteşti.
„Filiala de la Tiraspol intenţionează să asigure protecţia juridică sigură a conaţionalilor ruşi pe întreg teritoriul Transnistriei cu ajutorul celor mai buni jurişti. Ei vor acorda consultaţii juridice gratuite în problemele obţinerii cetăţeniei ruse, participării la Programul de stat pentru strămutarea benevolă în FR, instruirii în universităţi din Rusia, asigurării cu pensii”, - a spus Pşeniţîn.
În afară de aceasta, filiala tiraspoleană a Centrului pentru protecţia drepturilor conaţionalilor ruşi în Transnistria se va ocupa de asemenea de monitorizarea legislaţiei transnistrene referitoare la încălcarea drepturilor conaţionailor ruşi, a adăugat Pşeniţîn.
Conflictul transnistrean nu poate fi reglementat mai mult de 20 de ani. Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane ale Moldovei din stînga Nistrului au proclamat crearea Republicii unionale transnistrene în componenţa URSS, apoi - a Republicii Moldoveneşti Nistrene independente (RMN) cu centrul la Tiraspol. Totodată, oraşul Bender şi cîteva sate limitrofe din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN. Motivul acestui pas au fost declaraţiile radicalilor naţionalişti de la Chişinău despre retragerea Moldovei din URSS şi posibilitatea aderării ei la România.
Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu această decizie a deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În martie 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a continuat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit de fapt un teritoriu independent cu toate atributele statalităţii, inclusiv valuta proprie.
Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar. La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria – părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE – mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲