Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:31

 

Lectie pentru Republica Moldova

adăugat 21 august 2008, 09:22, la Opinii / Editoriale

Cu toate ca conflictele inghetate din Republica Moldova si Georgia difera substantial intre ele, exista si unele momente comune. In ambele cazuri conflictele au izbucnit la faza desprinderii noilor state de URSS. Noile guvernari, lipsite de experienta si imbatate de euforie, au comis multiple greseli politice, unele dintre care au amplificat disensiunile din societate si au servit drept argumente in promovarea separatismului regional. Mai important este, ca atat in cazul Georgiei, precum si al Republicii Moldova, Rusia s-a impus in calitate de pacificator si mediator. In situatia cand comunitatea internationala era surprinsa de colapsul URSS si nu stia cum, si nici nu ardea de dorinta de a interveni in conflictele regionale, Rusia a impus, iar administratiile de la Chisinau si Tbilisi au acceptat semnarea documentelor, prin care au fost stabilite atat formatul procesului de negocieri, precum si cel al operatiunilor de mentinere a pacii.

De atunci au trecut peste cincisprezece ani. "Unicele" formate de negocieri si de pacificare n-au dus la nici un progres in ceea ce priveste solutionarea conflictelor. In zonele de conflict, intr-un mod generos, au fost distribuite pasapoarte rusesti. Rusia s-a angajat sa-i apere pe cetatenii si "compatritii" sai, chiar daca unii dintre acesti cetateni rusi sunt antrenati in procese de distrugere a statalitatii R.Moldova si Georgiei. "Presedintii" regiunilor secesioniste se intrunesc regulat la Moscova, unde primesc indicatii de la functionarii suspusi rusi. Trupele paramilitare ale acestor regimuri sunt dotate cu armament si munitii rusesti, fiind conduse de ofiteri rusi. Iar in Osetia de Sud mai toata administratia locala, fara nici o jena, este formata din ofiteri rusi, trimisi in deplasare de serviciu chiar din Rusia.

Lasand la o parte nuantele ce tin de originea conflictelor, putem remarca o diferenta clara dintre Georgia si R.Moldova in ceea ce priveste comportamentul, sau mai bine zis - calitatea elitelor de la Tbilisi si Chisinau. Din 25 februarie 2001 conducerea R.Moldova investeste totul in idea de a reintregi tara printr-o intelegere amiabila cu Kremlinul. A urmat o avalansa de "initiative curajoase", incercari de solutionarea a conflictului prin pocainta in fata regimului de la Tiraspol, nenumarate proiecte de statute juridice speciale, "federalizare", "federatie asimetrica", Memorandumul Kozak, Planul Iuscenko etc. Profitand de aflarea PCRM la putere, Moscova a decis sa impuna o formula de "solutionare a conflictului", care i-ar fi satisfacut totalmente interesele si, in acelsi timp, ar fi sfidat viziunile UE si SUA. Or, aceasta incercare, materializata in calitate de "Memorandumul Kozak", s-a soldat cu un esec lamentabil.


Acest esec nu a schimbat multe in comportamentul Chisinaului. Ultimii doi ani toata lumea e buimacita de isteria informationala in jurul unei "intelegeri in pachet" dintre Chisinau si Moscova. Or, de data aceasta, aprobarea finala a acestei intelegeri miraculoase urmeaza sa fie realiazata in formatul 5+2. Putini sunt acei care au vazut variantele finale ale acestor intelegeri, dar se stie ca esenta lor se reduce la aceia ca Kremlinul, cedand "pionul transnistrian", poate sa obtina mai mult din partea Chisinaului, decat prin sustinerea regimului in frunte cu marioneta ruseasca Igor Smirnov. Si sa permita, in schimb, moldovenilor cuminti sa aiba si ei tarisoara lor neutra si integra. Cu alte cuvinte, fara a intra in detalii - si lupul satul, si capra teafara si varza intreaga.

"Revolutia trandafirilor" din Georgia a insemnat o cotitura radicala in comportamentul acestei tari, inclusiv in raport cu problema conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud. In primul rand, venirea lui Mihail Saakasvili la putere a pozitionat clar Georgia pe harta geopolitica a lumii. Saakasvili a reusit sa restabileasca controlul asupra Adjariei, iar in raport cu Abkhazia si Osetia de Sud a fost aplicat un spectru larg de initiative si politici - de la curmarea fluxurilor de contrabanda prin zonele secesioniste, si pana la initierea programelor sociale pentru populatie, prin intermediul administratiilor de alternativa, loiale Tbilisi. Fiind presata de occident, Rusia a inceput lichidarea bazelor militare din Georgia. In schimb, Georgia s-a ales cu regimul de vize din partea Rusiei, isterie xenofoba si expulzari conform criteriului etnic din Rusia, blocada circulatiei aeriene si explozii inexplicabile la conductele de gaz din partea Rusiei. Ceea ce inseamna ca in Georgia, spre deosebire de Moldova, s-a purces la realizeaza proiectului politic de consolidare a statalitatii, dispunand de suportul din partea SUA si UE, si contrar politicii promovate de Kremlin.

Starea de spirite in jurul Georgiei s-a tensionat si mai mult dupa Summitul NATO de la Bucuresti, din aprilie 2008, unde s-a declarat ca Georgia si Ucraina vor deveni membre NATO. Razboiul din august din Georgia a scos in vileag mai multe lucruri, nedeclarate anterior. In primul rand, limbajul si argumentele invocate de Kremlin vorbesc despre o incercare a ultimului de a se razbuna pe Occident pentru ceea ce s-a intamplat in Jugoslavia si, in special, in cazul Kosovo. Juristul din talpa Dmitrii Medvedev citea staruitor de pe hartiuta in fata camerelor de luat vederi cuvintele "genocid", "epurari etnice". Mass media rusesti, "epurarea" carora a fost realizata inca de Putin, au inceput isteria cu cifre socante de 1600-2000 de morti din randurile populatiei civile din Osetia de Sud (cifre care nu vor fi confirmate de surse independente). Acelasi presedinte-jurist i-a primit la Kremlin pe marionetele sale de la Suhum si Thinvali, si a declarat ca statutul Osetiei de Sud si a Abhaziei urmeaza sa fie decis de popoarele lor, ignorand existenta Georgiei. Sau, mai bine zis, de cetatenii si "compatriotii" rusi, care locuiesc acolo, sub ocrotirea "pacificatorilor" rusi. Nu stiu in ce masura principiul moldovenesc "unde dai, si unde crapa" este universal pentru toti politicienii lumii. Dar, se poate de presupus, ca Rusia a dorit sa stopeze dintr-o lovitura aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO, sa torpileze proiectele de transportare a hidrocarburilor din bazinul Marii Kaspice, ocolind teritoriul Rusiei, si, printre altele, sa-l inlature de la putere pe insuportabilul Saakasvili. Si, nu in ultimul rand, sa demonstreze ca gradul de suveranitate in CSI este determinat de tancurile rusesti. Cert este ca consecintele de lunga durata a acestui razboi vor depinde de capacitatea de consolidare si reactia din partea UE si SUA, precum si de comportamentul societatii georgiene. Pentru R.Moldova, in special, multe vor depinde de comportamentul Ucrainei.

S-ar putea afirma ca razboul din Georgia a demonstrat ca Rusia nu accepta suveranitatea tarilor pe ale caror teritorii exista conflicte "inghetate", controlate de aceeasi Rusie. Ca nu exista posibilitatea ca R.Moldova sa devina un stat suveran si integru in urma unui negot cu Kremlinul. Si ca este inutil sa dai din coada slugarnic in fata Kremlinului, visand la reintregirea tarii si la plecarea trupelor rusesti. Dar o asemenea afirmatie va fi una gresita. Deoarece aceste adevaruri neplacute sunt evidente inca din 1992. Dar numai nu pentru clasa politica din R.Moldova si societatea, care ii da nastere.

Prin urmare, lectia evenimentelor din Georgia va ramane neinsusita de noi. In schimb, vin alegerile parlamentare din 2009. Comunistii adevarati nu-si recunoasc esecurile! Nicicand, si indeosebi in campania electorala! Si nu putem exclude situatia ca intr-o zi se va anunta ca si cei din Transnistria doresc din rasputeri sa participe la alegeri. Fara evacuarea in prealabil a trupelor rusesti si in situatia cand "MGB" de la Tiraspol va intocmi lista politicienilor de la Chisinau, a caror aparitie pe malul stang va simboliza libera desfasurare a campaniei electorale in Transnistria. Mass media de la Chisinau, epurarea carora a fost facuta de PCRM, ii vor declara drept "tradatori" si "unionisti" pe toti oponentii acestui scenariu. Si acelasi "MGB", in ziua alegerilor, va informa CEC de la Chisinau in ce numar si pentru care partid a votat "pridnestrovskii narod". Cu consecintele de rigoare. Pentru Georgia, la moment, sunt posibile mai multe scenarii. Nu sunt sigur ca si pentru Republica Moldova.

Autor: Oazu NANTOI
Sursa: www.azi.md
Wow,Cum de n-am citit acest articol pana acum.Este grozav.Sa astepti ca promisiunile moscovei sa se implineasca si acelea sa mai fie si corecte si in favoarea ta,acesta este suprema iluzie in care cripto-comunistii de la Chisinau incearca sa v-o inloculeze in minte si sa va faca sa credeti ca ea s-ar putea implini si prin absurd odata.SCAPATI,FRATILOR ODATA DE ACESTI PUPINCURICI AI MOSCOVEI SI AGELETI PARTIDELE PRO-OCCINDENTALE DE PESTE PRUT.Este sansa voastra si o meritati pe deplin sa respirati si voi aerul libertatii adevarate pe care doar o democratie vi-l poate da.Cel putin mai acordati o sansa partidelor democratice si nu va mai ganditi ca din cauza lor poate ati suferit odata.Daca nu aveti incredere in schimbare inseamna ca ati devenit sterpi si va este frica de nou.Fratilor,recapatativa vigoarea de odinioara cand puneati pe fuga pe dusmanii vostri si ai nostri,ai intregului neam romanesc de pretutindeni.
A comentat micael 22 august 2008, 15:09


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0352 secunde