Legea antidiscriminare (legea homosexualilor) pe ultima sută de metri
adăugat 30 martie 2012, 10:25, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Încet, dar sigur, guvernul se pregătește să trimită din nou în Parlament proiectul legii antidiscriminare retras în urmă cu un an. În acea perioadă proiectul de lege a împărţit societatea în două. Guvernul a fost nevoit să retragă proiectul din Parlament în urma mai multor presiuni ai societății.
Reprezentanții bisericii cât și cei ai societății civile s-au pronunțat împotriva sintagmei „orientare sexuală” din legea antidiscriminării pe motiv că această sintagmă atentează grav la principiile vieţii de familie şi normele moralei și creştine, pe care le împărtăşesc aproape 98% din populaţia ţării.
Potrivit ministrului justiției Oleg Efrim sintagma „orientare sexuală” va rămâne în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, declarația a fost facută într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, vineri, 30 martie 2012.
Într-un comunicat emis de Asociația pentru pentru salvarea familiei se arată următoarele:
Suntem profund îngrijoraţi şi alarmaţi de aprobarea de către Guvern, în data de 17 februarie 2011, a proiectului „Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării” şi trimiterea ei în Parlament pentru adoptare. În baza mesajului biblic şi a valorilor general-umane care ne unesc, nu acceptăm discriminarea vreunui om după „rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere religioasă, sex, vârstă, stare a sănătăţii, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială” – mai ales că toate acestea sunt neutre din punct de vedere moral. Între aceste criterii însă, autorii proiectului de Lege, urmând orbeşte unor indicaţii impuse de persoane străine valorilor şi principiilor noastre de viaţă, au introdus şi sintagma „orientare sexuală”, care atentează grav la principiile vieţii de familie şi normele moralei creştine, pe care le împărtăşesc aproape 98% din populaţia ţării.
Recentele declarații făcute de Dirk Schuebel, sună amenințător "R. Moldova nu va putea să treacă la o nouă fază de negocieri privind regimul liberalizat de vize, dacă nu va adopta legea antidiscriminare".
Legea a stârnit dezbaterii aprinse în societate și o parte din politicieni ezită să o susțină public. Organizaţii pentru apărea drepturilor omului spun că o astfel de lege este necesară, o ţară în care încercările de a organiza o paradă gay provoacă furtuni politice şi revolte de stradă.
Pe de altă parte Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis pe data de 16 martie 2012 că realizarea unei „căsătorii” homosexuale nu reprezintă un drept conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Decizia confirmă poziţia Franţei, care nu acordă statut de „căsătorie” perechilor homosexuale şi nu permite perechilor necăsătorite să adopte copii.
De menționat este că CEDO face parte din mecanismul de protecţie al drepturilor omului creat de Consiliul Europei, care promovează democraţia şi statul de drept în rândul celor 47 de state membre ale Consiliului. Hotărârile sale sunt obligatorii pentru membrii Consiliului, deoarece aceştia au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
În aceste condiții declarația domului Dirk Schuebel se poate considera forțată mai ales că principiile ce ţin de drepturile omului stabilite la nivel internaţional sunt garantate prin Constituţie.
Viaţa sexuală a oricărei persoane, trebuie să fie şi să rămână pentru totdeauna o chestiune privată şi intimă. Cu atât mai mult acest lucru trebuie să fie valabil în cazul celor care sfidează regula şi preferă un alt tip de relaţii sexuale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
daca tot vreti sa intrati in randul presei, nu mai fiti subiectivi si incercati sa scrieti stirile intr-un mod obiectiv - nu cum va place voua