Legitimarea hotiei
adăugat 24 mai 2008, 17:58, la Opinii / Editoriale
Insula Serpilor a fost ocupata militar in august 1944 - insa Moscova nu avea nici un document care sa ateste ca aceasta insula este teritoriu sovietic. Tratativele de la Paris pentru incheierea pacii au fost duse in asafel incat sa nu fie amintita Insula Serpilor. Cand delegatia romana a inaintat un memoriu care aducea in discutie aceasta chestiune sovieticii au reactionat cu furie si au facut presiuni pentru retragerea lui. Pana la urma, harta care insotea Tratatul de pace din 10 februarie 1947 nu preciza in detaliu, ci doar la modul general traseul frontierei de stat dintre Romania si U.R.S.S. Stalin avea nevoie de un document care sa confirme rapirea Insulei Serpilor.Discutia confidentiala
La invitatia Kremlinului, o delegatie romana condusa de premierul Petru Groza, a purtat negocieri la Moscova intre 2-4 februarie 1948. Elementul principal al acestor negocieri a fost constituit de intalnirea intre patru ochi dintre Petru Groza sI I. V. Stalin din 3 februarie - detaliile acestei discutii ramanand secrete pana in ziua de azi. La 4 februarie 1948, la Moscova, delegatia Romaniei a semnat doua documente oficiale. Primul dintre ele a fost "Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutuala dintre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste si Republica Populara Romana", valabil timp de 20 de ani. Al doilea document - pregatit de ministrii de Externe V.M. Molotov si Ana Pauker - s-a numit "Protocol referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste". Acest document stabilea astfel granitele de la gurile Dunarii: "de-a lungul fluviului Dunarea, de la Pardina la Marea Neagra, lasand insulele Tataru Mic, Daleru Mic si Mare, Maican si Limba de partea Uniunii R.S.S., iar insulele Tataru Mare, Cernovca si Babina - de partea Romaniei; Insula Serpilor, situata in Marea Neagra, la rasarit de gurile Dunarii, intra in cadrul Uniunii R.S.S". Desi Protocolul facea referire la Tratatul de pace din 10 februarie 1947 (unde Insula Serpilor nu era amintita), el modifica situatia teritoriala a Romaniei consemnata de acesta, stabilind fara nici o baza sau legitimitate istorico-juridica, ca Insula Serpilor "intra in cadrul Uniunii R.S.S."
Proces verbal de predare-primire
Pe data de 23 mai 1948, era semnat chiar pe pamantul Insulei Serpilor un proces verbal de predare-primire a insulei. Romania a fost reprezentata de Eduard Mezincescu - ministru plenipotentiar, reprezentantul Ministerului Afacerilor Straine iar Moscova de Nicolai Pavlovici Sutov - prin secretar al Ambasadei U.R.S.S.- ului la Bucuresti, in calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Straine al U.R.S.S.
Procesul verbal care a pecetluit soarta Insulei Serpilor are urmatorul continut: "Noi subsemnatii Nicolai Pavlovici Sutov, Prim Se?cretar de Ambasada, in calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Straine al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste si Eduard Mezincescu, Ministrul Plenipotentiar, in calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Straine al Republicii Populare Romane, in virtutea si in executarea Protocolului Sovieto-Roman semnat la Moscova la 4 februarie 1948, am incheiat prezentul proces verbal, constatand ca astazi la ora 12 (ora locala) Insula Serpilor sau Zmeinai, situata in Marea Neagra la 45 grade, 15 minute, 18 secunde latitudine Nord si 30 grade, 19 minute, 15 secunde longitudine Est de Greenwich, a fost inapoiata Uniunii Sovietice de catre Republica Populara Romana si incadrata in teritoriul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.
Prin semnarea prezentului Proces-Verbal s-au indeplinit formele legale de predare a insulei. Facut pe insula Zmeinai in doua exemplare, fiecare in limbile rusa si romana". Prin acest proces-verbal, formularea din 4 februarie 1948, "intra in cadrul Uniunii U.R.S.S." a fost inlocuita cu o alta, "inapoiata Uniunii Sovietice" - ceea ce reprezinta inca o dovada ca diplomatia sovietica modifica documentele internationale avand intentia de a obtine o legitimare cat mai mare a rapturilor teritoriale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲