Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:17

 

Liberalii „au înghiţit” MAE-ul lui Untilă

adăugat 10 martie 2011, 07:20, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Cornel Postolachi

mae, pl. fuzionare, untila, ghimpu,

Se răresc rândurile actorilor politici care populează segmentul de dreapta a eşichierului politic moldovenesc. Are loc un proces natural de asimilare a partidelor mici de către formaţiunile cu o pondere mai mare, la care participă Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Liberal. Denumit cu insistenţă act “de fuzionare”, acesta este echivalent mai mult cu absorbţia unui fost concurent de către liberali, care se regrupează având în spate insuccesele de la alegerile din 2010 şi urmările disfuncţionalităţilor din cadrul AIE-2.

În condiţiile pierderii tot mai evidente a avantajelor prevăzute în Acordul de constituire şi funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană, liberalii decid să se repoziţioneze pe segmentul de dreapta, transformându-se din “partid unitar şi solitar” într-o formaţiune “compusă”, dar cu respectarea strictă a formatului propriu doar PL-ului. Datorită diferenţei dintre acestea după ponderea partidului, a liderului politic şi a capacităţilor electorale, liberalii reuşesc să se impună în negocieri asigurând o absorbţie aparent necondiţionată a formaţiunii conduse de Veaceslav Untilă. Dovadă în acest sens este lipsa unor condiţionalităţi cerute expres de către liderii MAE în legătură cu dizolvarea formaţiunii sale în interiorul PL. Pentru a îndreptăţi MAE-ul mult prea conciliant, liberalii promit oferirea anumitor funcţii de conducere, despre care vor anunţa la Congresul republican al partidului de la finele acestei săptămâni.

Pierde sau câştigă MAE-ul?

În mod obiectiv, această comasare corespunde unei realităţi politice clasice în care îşi găsesc aplicabilitate legitimităţile darwiniste, conform căror partidele mici vulnerabile consideră procesul de fuzionare ca ceva normal. Speficificul moldovenesc poate denatura acest fenomen, implicând recurgerea la “tranzacţii” din raţionamente politice. Deşi nu există dovezi că PL a achiziţionat MAE-ul contra plată (cu sau fără asistenţa lui Plahotniuc), afacerea dată este învăluită de mister, lucru agravat şi de faptul că cele două formaţiuni evită să prezinte publicului “acordul” care legitimează această fuzionare. De asemenea, nu este clar dacă procesul demarat va presupune şi revizuiri în documentele statutare ale PL-ului, cu parafarea lor ulterioară de către instituţiile de stat abilitate. Modalitatea de reorganizare a PL-ului după aderarea foştilor “mae-şti”, precum şi rolul politic pe care îl vor juca liderii partidului “înghiţit”, ridică alte semne de întrebare.

Adevărate nedumeriri trezeşte decizia propriu-zisă a conducerii MAE de a se lăsa pe mâna lui Ghimpu, care face parte din aceeaşi categorie a liderilor autoritari ca şi Serafim Urecheanu, liderul Alianţei “Moldova Noastră”, de care Untilă s-a despărţit într-o manieră scandaloasă din motivul lipsei de comportament democratic şi a controlării execesive a formaţiunii de către o singură persoană. Indiferenţa faţă de acest aspect foarte sensibil denotă alt interes urmărit de Untilă, conştient de faptul că abandonarea politicii mari nu-i aduce niciun folos chiar dacă are în posesie un partid preluat de la Anatol Petrencu.

Reieşind din rezultatele alegerilor parlamentare din 2010, MAE a demonstrat o capacitate slabă de mobilizare a electoratului, adunând puţin peste 1 % din sufragiile valabil exprimate. Liderii acestei formaţiuni sunt insesizabili pentru opinia publică, după ce emigrarea de la Alianţa “Moldova Noastră” către MAE şi-a pierdut definitiv efectul de captare a atenţiei din partea alegătorilor. Din aceste considerente “comasarea” cu PL reprezintă cea mai bună perspectivă pentru un partid prins într-o ipostază de stagnare.

Această asociere permiete “mae-ştilor” să asiste indirect la actul de guvernare, chiar dacă nu vor fi lăsaţi să-şi impună cumva punctul de vedere. Situaţia care se prefigurează în noul PL se va deosebi de cea din PD, la care în trecut a aderat PSL şi unde până în prezent există o competiţie internă nedeclarată dintre adepţii lui Serebrean şi moştenitorii lui Lupu-Diacov, la care s-a alăturat şi gruparea lui Plahotniuc.

PL-ul spre deosebire de alte partide este subordonat în totalitate voinţei lui Mihai Ghimpu, de aceea, “ex-mae-ştii” vor trebui să se coformeze, în caz contrar riscând acţiuni de epurare. În schimbul disciplinei şi loialităţii depline, foştii activişti ai MAE vor putea beneficia de anumite oportunităţi secundare în interiorul PL.

Caracterul închis al afacerii privind fuzionarea asimetrică a acestor formaţiuni subminează ideea existenţei unor angajamente din partea PL privitor la acordarea unor anumite garanţii noilor săi membri. În consecinţă, Untilă va trebui să folosească fuzionarea pentru a stabili canale de comunicare cu partenerii externi, asigurându-şi teren pentru eventuala retragere în cazul animozităţilor iminente care vor apărea în relaţia sa cu Mihai Ghimpu.

PL “absoarbe” înainte de alegerile locale

Dinamica pozitivă a negocierilor privind realizarea fuziunii date arată dinsponibilitate şi dorinţa ambelor partide. Spre deosebire de scopurile înguste şi specifice nutrite de MAE, PL se concentrează la atingerea unor obiective atât pe termen scurt, cât şi de ordin strategic.

Obţinerea unor rezultate satisfăcătoare la viitoarele alegeri locale primează în lista priorităţilor de moment urmărite de liberali în legătură cu “digerarea” MAE-ului. Desprinderea lui Untilă de la Alianţa “Moldova Noastră” a fost însoţită de transferarea unor întregi structuri teritoriale către formaţiunea lui Petrencu. Folosind aceste unităţi de partid, liberalii vor să-şi recupereze anumite poziţii în teritoriu.

Se consideră că inclusiv din cauza deficienţelor activităţii în teritoriu, PL a înregistrat la alegerile recente un rezultat mai modest decât în vara lui 2009. Posibil, conducerea liberală intenţionează să antreneze eforturile “ex-mae-ştilor” în special în teritoriu, asistând grupurile minoritare ale liberalilor din raioane. Astfel, aportul membrilor MAE este apreciat de către Ghimpu, care consideră că echipa PL se va întări ”cu oameni devotați cauzei”[1]. Totodată, PL va putea să se concentreze pe activitatea electorală în capitală, unde vor avea loc lupte epuizante între candidaţii PL, PLDM şi PCRM.

Pe termen lung, asimilând MAE-ul liberalii planifică să-i împingă pe liberal-democraţi spre centru, investind în capacitatea sa de captare a electoratului cu viziuni pro-româneşti, care îl simpatizează în prezent pe Vladimir Filat. Monopolizarea “dreptei liberale” este în realitate un scop ascuns al PL, care concurează cu liberal-democraţii indiferent de participarea lor comună la actul guvernării.

Reducerea numărului concurenţilor politici de factură liberală constituie alt obiectiv urmărit de PL, aflat în căutare de exclusivitate şi de măsuri pentru fortificarea la maxim a identităţii proprii. Cu toate acestea, este puţin probabil ca alt actor din partea dreaptă a spectrului politic, spre exemplu PNL, să accepte un scenariu similar, deoarece are de câştigat la fel de pe urma absorbţiei MAE-ului de către formaţiunea lui Ghimpu.

În fine, atractivitatea sporită a lui Filat pentru public şi resursele administrative posedate de Lupu produc efecte negative asupra imaginii lui Ghimpu, a cărui popularitate este în descreştere (dar nici nu a fost la altitune). În pofida acestui context nefavorabil, Partidul Liberal va încerca să exploateze efectele emergenţei, conexe procesului opac de contopire asimetrică, efectuat în detrimentul MAE, pentru a diminua presiunea handicapurilor de imagine existente.


Autor: Denis Cenușă
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1678 secunde