Liberalism fără "laissez-faire"
adăugat 19 septembrie 2009, 18:04, la Interviu / Reportaj
În majoritatea statelor europene stânga e liberală pe chestiuni sociale, iar dreapta e liberală pe chestiuni economice"Pana acum 20 de ani, majoritatea moldovenilor cunosteau despre existenta unui singur partid PCUS. Actualmente 28 de partide sunt inregistrate oficial la Ministerul Justitiei. Cum diferentiaza oamenii simpli doctrinele sau poate din contra sunt prea confuzi atunci cand trebuie sa vorbeasca despre unul sau altul dintre partide, iată despre ce incercam sa vorbim la acest sfarsit de saptamana.
Dupa alegerile din 29 iulie in parlamentul de la Chisinau s-a creat AIE care va forma noua guvernare. Sunt patru partide PLDM, PL, PDM si AMN care constitue guvernarea liberal democrata. Cunoscutul analist occidental Nicu Popescu sugereaza ca in cazul specific al Moldovei – problema cu sintagma “viitoarea guvernare liberala” e ca aproape nici unul din partidele respective nu este liberal. Alianta Moldova Noastra intotdeauna s-a pozitionat ca un fel de social-democrati de centru sau centru stanga. Cu PDM e la fel de simplu. Ei singuri afirma ca sunt social-democrati de centru. Mai dificil e cazul PL-ului, cel mai liberal partid prin titlu caci “programul Partidului Liberal este tot atat de departe de liberalism economic precum PCRM este departe de marxism’, crede Nicu Popescu.
In probleme nationale, istorie, atitudini fata de minoritati – PL-ul este un partid conservator, nu liberal. Deci PL-ul are o denumire liberala, dar putin liberalism. PLDM-ul – ramane de vazut. Nu exclude, insa, Nicu Popescu ca programul de guvernare al Aliantei pentru Integrare Europeana va fi destul de liberal. Dar ramane si aici de vazut, cum se va implementa acesta. Pana atunci – utilizarea sintagmei de liberal fata de fosta opozitie este destul de aleatorie, mai precizeaza analistul. Dar cum inteleg simplii cetateni cine si ce doctrina politica promoveaza.
Despre stanga versus dreapta vom discuta cu Igor Klipii, cel care din social liberal a ajuns democrat. Dar mai intai domnul Klipii ne va spune de ce sunt atat de confuze perceptiile oamenilor simpli care au o vaga intelegere despre partide si platformele lor politice. Cum credeti ca se descurca cetateanul ?
Pentru cineva care vine dintr-un regim comunist, chestiunea modernitatii se pune altfel decat pentru o persoana care vine dintr-o societate libera. Deputatul comunist Eduard Musuc, pana nu demult social democrat, a abandonat social-democratia si a imbratisat comunismul, chiar si daca a avut de patimit pe timpul guvernarii comuniste.
In majoritatea statelor europene stanga e liberala pe chestiuni sociale, iar dreapta e liberala pe chestiuni economice. Ana Gutu, prim-vicerectorul ULIM a ajuns in parlament pe lista Partidului Liberal.
Impreuna cu jurnalistul Igor Volnitchi, vom incerca sa discutam despre felul cum si-au exprimat optiunea alegatorii la cele doua scrutine parlamentare din acest an.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲