Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:28

 

Limbă română, limbă moldovenească, limbă vlahă

adăugat 31 ianuarie 2012, 09:23, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

limba-romana,limba-moldoveneasca,limba-vlaha,corlatean,apce,viorel-badea,

La Chişinău şi Bucureşti, agenda publică a săptămânii trecute a fost ocupată cu evenimente politice curente - proteste, negocieri, răzgândiri şi supărări.  

Prin alte părţi, dimpotrivă, s-au dat bătălii cu efecte extrem de importante pe termen lung, aceste confruntări nefiind însă reflectate la fel de intens de televiziuni - poate, şi din cauza faptului că nu sunt spectaculoase. Din punctul meu de vedere, cel mai important subiect al săptămânii trecute a fost discuţia purtată la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în privinţa limbii „vlahe”, pe cale de a fi legiferată în Serbia.

Din informaţiile ciuntite care au apărut până acum nu se prea înţelege de unde şi cum a apărut această limbă „vlahă”, motiv din care voi reda pe scurt dedesubturile acestui fenomen toxic. În Serbia trăiesc (oficial) aproximativ 75.000 de români: 35.000 dintre aceştia locuiesc în regiunea Voivodina, unde sunt recunoscuţi drept etnici români şi beneficiază de respectarea minimă a drepturilor unei minorităţi naţionale. În jur de 40.000 de români (cifra oficială, în realitate par să fie mai mulţi) trăiesc în regiunea Timocului şi sunt lipsiţi de drepturile unei minorităţi naţionale. Anume aici, în Valea Timocului, a apărut ideea că, de fapt, românii sunt vlahi şi vorbesc o limbă vlahă. După secole de deznaţionalizare, lipsiţi de şcoli în limba maternă, lipsiţi de mass-media şi slujbă religioasă în limba maternă, românii din Valea Timocului îşi revin cu greu… Câteva explicaţii despre mecanismul politic din spatele apariţiei limbii „vlahe”: în Serbia minorităţile naţionale sunt coordonate de consilii ale minorităţilor. În Valea Timocului, Consiliul Naţional al Românilor a fost preluat de o majoritate „vlahă”, alcătuită din etnici români membri ai partidelor sârbeşti. Statul sârb se apără - chipurile, nu se implică în chestiunile interne ale minorităţilor -, partidele sârbeşti s-au implicat însă. Tocmai aceşti membri ai partidelor sârbe, care au preluat Consiliul Naţional al românilor din Valea Timocului, au lansat şi susţin ideea standardizării limbii „vlahe”. Primul pas a fost adaptarea unui alfabet chirilic pentru limba „vlahă”. La Chişinău aşa ceva nu are cum să fie o noutate, iar mecanismele apariţiei unei limbi „moldoveneşti” par să constituie inspiraţia pentru inventarea limbii „vlahe”.

Săptămâna trecută a venit şi răspunsul României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: senatorii Viorel Badea, Titus Corlăţean şi Gyorgy Frunda au reuşit să obţină aprobarea unui amendament prin care va continua monitorizarea modului în care Serbia respectă drepturile minorităţii române. La o primă vedere, nu pare mare lucru, însă acesta e singurul mecanism democratic prin care ne putem asigura că drepturile minorităţii române din Serbia beneficiază de un minim respect. Dincolo de mecanismele politice de la APCE şi reacţiile politicienilor, e nevoie de intervenţia oamenilor de ştiinţă. Lingviştii de la Bucureşti şi de la Chişinău ar trebui să-şi facă auzită vocea în spaţiul public, spunând răspicat că nu poate să existe o limbă vlahă sau una moldovenească, diferite de limba română.




Autor: George Damian
Sursa: www.timpul.md
Nimeni conform Cartei Dreptrurilor Fundamentale in UE n-are dreptul de a-mi NEGA dreptul meu firesc ca persoana, ca membru al comunitatii de cetateni ai R.Moldova, sa ma numesc anume MOLDOVAN, vorbitor de limba MOLDOVENEASCA. UE nu permite nimanui sa ma blameze, sa ma defaimeze, sa ma discrimineze ca nu vreau la porunca cuiva sa-mi fie VIOLATE DREPTURILE si sa ma impuna, sa ma forteze, sa ma corupa pentru a ma declara rus, ucrainean, roman etc. Am paspoart de cetatean al R.Moldova, deci sunt MOLDOVAN cu actele in regula - cineva nu vrea sa mi le recunoasca? Mai sunt "moldoveni" la vest de Prut, dar ei n-au acte de MOLDOVENI, ei intr-adevar suint 100% actualmente ROMANI si nu moldoveni, decat prin traditie locala si amintiri ramase de 150 ani in urma cand au fost si ei cu acte de MOLDOVENI.
A comentat ion 01 februarie 2012, 03:11
Pot sa existe macar si o suta de limbi est-romanice - locale, neoficiale sau de stat - NIMANUI nu-i este dat dreptul de a NEGA DIVERSITATEA CULTURAL-LINGVISTICA a NEOLATINILOR in Estul Europei, de a impune la toti numele gresit de ROMANI in locul celora traditionale, locale, multiseculare de aromani, vlahi, istro-romani, menglo-romani, moldoveni, transnistreni, bolocani etc. Asa drept si-a adjudecat numai DICTATURILE RASIALE FASCISTE. RO e un stat UE care e dator sa respecte principiul "UNITATE - PRIN DIVERSITATE!", dreptul la LIBERTATE si IDENTITATE propie a oricarei persoane, grup, comunitati, indiferent de opiniile pan-romanismului sovin si agresiv.
A comentat ion 01 februarie 2012, 03:22
Alecsandri, Negruzzi si Kogalniceanu prin ortografia ITALIANA al numelor de familie ne-a lasat un cod, un mesaj, un indemn de a construi o limba moldveneasca dupa alfabetul si modelul limbii Italiene, dar nu franceze, in care sa nu scriem "de" ci "di", iar "ş" in loc de "ci" sa fie prezent tot asa ca "sci" in Italiana. Daca am sa inventez un asa allfabet sau o limba neaosa - poate cineva sa-mi interzica? Exista "intelingua", "esperanto", de ce n-ar exista o "neo-moldava" mai adaptata la internet decat actualul alfabet al Academiei Romane?
A comentat ion 01 februarie 2012, 03:34
ioane, imi demonstrezi din ce in ce mai mult ca tu ai intr-adevar mintea distrusa genetic asa cum spunea Eduard Baghirov despre populatiile polietnice si multilingve pruto-nistrene. Si Doamne cata dreptate mai are acest Baghirov. Foarte multa lume se convinge acum ca amestecul de populatii si corciturile rezultante au creierul distrus genetic si sunt adevarate mostre de cum NU ar trebui sa fie nici un popor de pe fata pamantului. Hai ca-mi provoci voma cu prostiile tale de doi bani. In primul rand Alecsandri a luptat din rasputeri pentru faurirea Romaniei si pentru cultivarea limbii romane asa cum a gasit-o la acea data. Cuteste tu poezia Penes Curcanul (V. Alecsandri) si memoreaza urmatoarele versuri:

Plecat-am noua din Vaslui,
Si cu sergentul, zece,
Si nu-i era, zau, nimanui
In pept inima rece.
Voiosi ca soimul cel usor
Ce zboara de pe munte,
Aveam chiar pene la picior,
S-aveam si pene-n frunte.

Toti dorobanti, toti căciulari,
Romani de vita veche,
Purtind opinci, suman, itari
Si cusma pe-o ureche.
Ne dase nume de Curcani
Un hitru bun de glume,
Noi am schimbat linga Balcani
Porecla în renume !
A comentat Gica Contra din Iasi 01 februarie 2012, 12:04
Pt boii care comenteaza aiurea. ce limba vb austriecii? ati auzit vreodata undeva de limba austriaca? Ce limba vb australienii? australaina? Diversitate e atunci cand o limba a evoluat in asa masura incat nu mai seamana in proportie suficient de mare cu originalul. ex latina-italiana. Mai simplu pt giboni. Daca merg la chisinau pot sa ma inteleg cu cei de acolo cu conditia sa nu fie colonisti rusi adusi sa civilizeze pacolo.
A comentat Roman bah nu moldovean sau vlah 03 februarie 2012, 15:31


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.6359 secunde