Lipseste vioara intai
adăugat 16 aprilie 2009, 09:12, la Opinii / Editoriale
Dezordinile recente de la Chisinau sunt cauzate, indiscutabil, asa cum s-a mai spus, de faptul ca - precum romanii de Ceausescu - moldovenii s-au saturat de Voronin... In discursul rostit marti, in fata Parlamentului de la Bucuresti, presedintele Basescu n-a spus-o explicit, dar a facut o serie de afirmatii interesante, omitand, totusi, cauzele profunde tinand de competenta serviciilor secrete."ViolenTele de la ChiSinAu" - a afirmat dumnealui - "au servit exclusiv celor care, de fapt, le-au provocat si le-au facut posibile, adica acelora care detin puterea". Asta stiam si noi... Cei care au ascultat discursul patriotic al presedintelui roman ar fi vrut ceva mai mult: se stie cine mai este amestecat. Cert este ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania s-au inrautatit, acum, dramatic. Ele au trecut, in ultimii doi ani, prin oscilatii lipsite de o explicatie logica. Cateva exemple: in 2007, presedintele moldav, Voronin, il acuza pe presedintele roman, Basescu, ca pentru el "unirea cu Moldova a devenit o idee fixa". Acelasi Voronin, care acum acuza Bucurestiul de a fi provocat tulburarile de la Chisinau, pleda pentru prietenia moldo-romana. In ziarul "Ziua" din 5 martie 2008, putea fi citit ca liderul comunistilor moldavi "o suceste" (adica, vireaza) spre Bucuresti. Aceasta se intampla intr-un moment in care, peste Prut, se contura o alianta politica mamut, condusa de fostul primar al Chisinaului, Serafim Urechean. Voronin ar putea incerca sa capete sprijinul lui Basescu, mai scria Ziua, la 5 martie 2008, in contextul in care acelasi Urechean parafa o intelegere cu PNL de la Bucuresti, prin Calin Popescu-Tariceanu si Constantin Kosacev, lider al partidului lui Vladimir Putin, Edinaia Rossia (Rusia Unita). Pentru prima oara in decurs de un an, seful statului moldovean vorbea despre nevoia imbunatatirii relatiilor cu Bucurestiul, marcate in 2007 printr-o campanie acerba impotriva Romaniei.
In discursul sAu de marti, in Parlamentul de la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a trecut, desigur, sub tacere, relatiile ciudate dintre liberalii romani si cei moldavi, respectiv rusi. In "Ziua" din 5 martie 2008, Victor Roncea deconspira, insa, legaturile dintre PNL, Alianta Moldova Noastra (AMN) si partidul lui Putin, Edinaia Rossia si existenta unui "Grup de evidenta", care monitoriza actiunile politicienilor si afaceristilor romani, in zona Rasaritului Romanesc si a fostei URSS.
Din actele prezentate atunci de Mugur Ciuvica rezulta ca Norica Nicolai si Teodor Melescanu s-au intalnit, la Chisinau, cu liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, pentru a parafa un acord de colaborare, dupa care liderul AMN, Serafim Urechean, s-a deplasat la Moscova si a extins acordul printr-un act de colaborare cu Edinaia Rossia, partidul lui Putin. Intelegerea a fost intarita, ulterior, la o reuniune a Aliantei Liberal-Democratilor Europeni, unde premierul de atunci al Romaniei, domnul Calin Popescu-Tariceanu, s-a intalnit personal cu liderul AMN, Serafim Urechean, tragator de sfori in episodul tulburarilor studentesti.
Si aceste aspecte trebuie elucidate. Ele ar putea explica daca autoritatile de la Chisinau au ramas pasive fata de latura terorista a incidentelor de la Chisinau, iar Moldova profunda, aproape absenta, miscarea studenteasca ramanand una de suprafata.
"Ghinionul" demonstranTilor de la Chisinau este, insa, ca in momentul de fata, politica americana fata de Rusia este neclara, ca urmare Voronin a reusit sa creeze o stare de temere generalizata in sanul populatiei moldave. In lipsa unei prezente americane active, in sud-estul Europei, campul de manevra al Moscovei si al lui Voronin creste... In aceste conditii, remarca domnului Basescu, de deunazi, ca puterea de la Chisinau perpetueaza practicile totalitariste sovietice este justa; lipseste din orchestra tocmai vioara intai, Statele Unite ale Americii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲