Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:52

 

Măcar nu ne pune botniţă, dom’le...

adăugat 15 august 2011, 10:49, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

constantin-tanase,guvernul-filat,istoria-romanilor,vlad-filat,27-august,ziua-independentei,vladimir-voronin,comunisti,

(Încă o dată despre „Istoria...” nu ştiu-a-cui şi „temele sensibile”)

Deşi R. Moldova de doi ani o duce numai în scandaluri, ultimul (e un fel de a zice), cel cu „Istoria Românilor”, nu este unul de rutină şi ar fi greşit şi periculos să-l îngropăm, precum ne îndeamnă premierul Filat. Contează mai puţin, ori chiar deloc, cui aparţine iniţiativa de a exclude cuvântul „român” din denumirea cursului de istorie - premierului Filat sau ministrului Şleahtiţchi -, până la urmă tot guvernul răspunde, din punct de vedere politic, pentru deciziile oricărui minister.


Fără a mă înfierbânta metaforic şi a pica în patetism paşoptist, cred că ceea ce s-a întâmplat e un caz cu adevărat grav. Scandaloasa decizie a guvernului Filat de a sacrifica noţiunea „român” din denumirea cursului de istorie se înscrie perfect pe linia eforturilor ruseşti de a elimina tot ce este românesc în spaţiul din stânga Prutului. De 200 de ani, ruşii ard cu fierul roşu tot ce poartă nume românesc sau aminteşte de românismul acestei mult pătimite provincii. Trebuie să ai un mare dispreţ faţă de opinia publică şi de electorat ca să cerşeşti voturile anticomuniştilor, să vii la guvernare cu drapelul salvării R. Moldova de comunişti şi ideologia lor şi, văzându-te cu sacii în căruţă, să te plasezi deschis pe punctul lor de vedere. Ca unor copii naivi, ni se propune un fel de „matrioşkă” şi ni se spune să fim liniştiţi pentru că, dacă o desfacem, dăm şi de cuvântul…

Felul cum se numeşte cursul de istorie studiat în şcolile din R. Moldova nu e o chestiune de moft, ci una principial politică şi geopolitică. Nu mă miră faptul că una din componentele Alianţei de guvernământ, PLDM, care e atât de intransigentă şi principială în problema alegerii şefului statului (încât e gata să îngroape alianţa cu R. Moldova de gât), nu are deloc principii în chestiunea apărării şi promovării unui adevăr ce ţine de identitatea acestui stat. Nu mă miră nici faptul că Filat, realizând că a făcut-o boacănă, în loc să încerce să repare situaţia, încearcă să închidă gura oamenilor politici şi presei, spunând că „educaţia trebuie să fie exclusă din disputele politice, pentru a oferi copiilor posibilitatea de a face carte”. E un sfat în egală măsură demagogic şi infantil, fiindcă ce are sula cu prefectura? Datoria copiilor e să înveţe, iar a politicienilor, a presei - să discute dacă e bun sau nu ceea ce învaţă copiii. Cu ce drept, cine l-a mandatat pe Filat să ceară „tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional, dar în primul rând politicienilor, să se abţină de la speculaţii la acest subiect”? Care e logica: vasăzică, guvernul vine cu o propunere (discutabilă!) într-o chestiune de principiu (denumirea cursului de istorie), iar politicienii trebuie să închidă gura, „să se abţină de la speculaţii”!? Ierte-mi-se tonul, dar la fel de aberantă e şi constatarea „filosofică” a sefului guvernului despre aceea că „în sistemul educaţional se încearcă implicarea unei tente politice”. Ori ştirea (din care am luat citatul) a fost redactată prost, ori premierul s-a exprimat prost. Ce înseamnă „să încerci implicarea unei tente politice”… „în sistemul educaţional”?! Parcă e spus româneşte, dar taie-mă dacă înţeleg ceva! Adică cum: există „un sistem educaţional” sfânt, imuabil, pus în ramă de aur, care nu are nimic în comun cu realitatea (politica) şi mai există şi nişte „tente politice” (subversive şi antiguvernamentale), care încearcă să se… „implice” în… sfântul, infailibilul şi imuabilul… sistem educaţional… La fel de trăsnită la cap este şi altă „solicitare” adresată de Filat „tuturor actorilor politici să se abţină de la implicarea educaţiei în polemici politice, deoarece aduce foarte mari prejudicii procesului educaţional”. Şi cum finalul încununează opera, Filat pune căpşunica pe tort: „Aş ruga ca speculaţiile care ţin de teme sensibile să nu aibă loc”. Şi punctum! Aţi priceput, guralivilor, ce v-a rugat Filat? Deocamdată „v-a rugat” frumos, dacă nu veţi închide gura - va discuta altfel cu voi…

Filat repetă şi el, ca şi bravii noştri „centrişti”, tâmpenia cu „teme sensibile”. De 20 de ani de la declararea Independenţei, statul R. Moldova nu se poate pune pe picioare fiindcă trăieşte în minciună din cauza „temelor sensibile”. Şi în loc ca, aceste „teme sensibile” (legate de identitatea naţională şi cultural-istorică a moldovenilor, de denumirea limbii şi a… cursului de istorie) să fie în sfârşit discutate public de politicieni, savanţi şi societate, premierul le declară tabu - „să nu aibă loc”! De ce „să nu aibă loc”?!, întreb eu înfierbântat şi cumplit nedumerit. Aha! …nu e „timpul potrivit”! Dar când va veni acest... timp potrivit? De 20 de ani tot ascundem gunoiul sub preş, perpetuăm minciuna istorică şi falsurile ştiinţifice, de la o campanie electorală la alta, şi ne prefacem că nu vedem situaţia în care s-a pomenit acest stat fără identitate sau cu o identitate contrafăcută. Deşi la naşterea lui (27 august 1991) i s-a eliberat un certificat normal (Declaraţia de Independenţă), pe parcurs (din cauza „temelor sensibile”) i s-a confecţionat un buletin de identitate fals. Nu mai suntem al doilea stat românesc, nu mai vorbim limba română, nu mai studiem istoria românilor şi, şmecheri fiind, vrem să pătrundem în Europa cu buletin de identitate fals (ca moldovenii - cu paşapoarte româneşti, dar grăind ruseşte).

Era de aşteptat cu totul altceva. Un guvern proeuropean şi pragmatic trebuia, înainte de a decide asupra denumirii cursului de istorie, să se adreseze către politicieni, savanţi, jurnalişti, societatea civilă cu rugămintea ca să fie discutate, în sfârşit, toate „temele sensibile” şi să i se pună pe masă un punct de vedere consolidat, cum e la modă să se zică astăzi…

Statul R. Moldova se apropie de ziua lui de naştere măcinat de „teme sensibile”, ca un sat fără câini, fără preşedinte, fără o Constituţie funcţională, fără un sistem educaţional adecvat, fără drumuri bune, cu o clasă politică conducătoare iresponsabilă, nesimţită şi coruptă până în măduva oaselor, înglodată în politicianism şi demagogie, cu cetăţeni dezamăgiţi, minţiţi şi trădaţi - o ţară în care Sărăcia se plimbă pe cal alb, iar un grup mic de şmecheri şi parveniţi îi sug vlaga şi ne somează să nu ne atingem de „temele sensibile”! După ce ne-aţi adus unde ne-aţi adus, măcar nu ne puneţi botniţă, lăsaţi-ne iluzia că nu ne-aţi întors cu totul în comunismul lui Voronin!


Autor: Constantin Tănase
Sursa: www.timpul.md
Moldovenii si statul Republica Moldova
Republica Moldova este un stat cu o populatie majoritara de citeva milioane de moldoveni. Populatia majoritara in tarile moderne, este motivata sa fie garantul existentii si supravietuirii statului cei poarta numele cu suportul institutiilor statului care ii asigura, promoveaza si ii apara valorile identitare, cum ar fi Limba, Istoria si Cultura acesteea. Toata lumea civilizata sa dezis de prostiile multiculturalizmului, asa ca minoritatile nationale intr-un stat civilizat modern cu o populatie majoritara, sunt obligate pe cai legale sa se adapteze si sa se integreze la valorile nationale, lingvistice, istorice, culturale, sociale si economice ale populatiei majoritare. Experienta tarilor occidentale, cum ar fi Germania, Franta sau Anglia, ne dovedeste din plin ca minoritatile nationale, prin neadaptarea si neintegrarea lor la valorile populatiei majoritare, devin un pericol eminent pentru securitatea statelor cu populatii majoritare. Ultimii 20 ani de ,,independenta,, bosecii comunisti si cacalaii moldoveni, tradatori si hapsini din fire, adusi de noi la putere la Chisinau, pentru niste saci cu bani continua sa promoveaze interesele imperiale rusesti, batjocorind valorile identitare ale populatiei majoritare din statul Republica Moldova, cum ar fi Limba, Istoria si Cultura, comune populatiilor majoritare de pe ambele maluri ale Prutului. Un lucru e cert, institutiile statului Republica Moldova nu apara si nu promoveaza interesele vitale ale moldovenilor, populatie majoritara. Cuplul odios Vladimir Filat - Vladimir Voronin si, mai ales, cei ce stau in spatele lor, ignora faptul ca populatia majoritara de moldoveni este unicul garant intern al existentei si supravieturii statului Republica Moldova. Dar, dezmatul bosecilor pornit din nou impotriva celor sfinte la populatia majoritara din statul Republica Moldova, ii aduc pe moldoveni in situatia de LEGITIMA APARARE ! Bosecii comunisti cu aliatii lor filatelisti se organizeaza pentru a ne umili si batjocori din nou pe noi, moldovenii. Necesitatea crearii unor structuri civice nationale pentru a fi apti de o Legitima Aparare a valorilor sfinte la moldoveni e mai mult ca evidenta. Trezeste-te Gheorghe, trezeste-te, Ioane !!
A comentat mihail moraru 15 august 2011, 11:30


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.4634 secunde