MAEIE şi UE au organizat un seminar despre libertatea presei la care presa nu a avut acces
adăugat 21 mai 2008, 08:03, la Eveniment
Un seminar al societăţii civile pe problemele libertăţii de expresie în ţările din bazinul Mării Negre, organizat de preşedinţia slovenă a UE şi Ministerul moldovean de Externe, s-a desfăşurat marţi la Chişinău fără accesul presei, relatează NewsIn. Jurnaliştii au fost ţinuţi în spatele uşilor închise şi au fost invitaţi doar la o conferinţă de presă, în pauza de prânz. Adjunctul ministrului moldovean de externe, Valeriu Ostalep, a explicat că presa nu a avut acces la eveniment deoarece în cadrul grupurilor de lucru "au avut loc mai multe schimburi de păreri neoficiale". Amintim că, la deschiderea seminarului respectiv, Andrei Stratan, ministerul de externe, a remarcat că asigurarea accesului neîngrădit, nebirocratizat la informaţii şi libertatea mass-media se numără printre obiectivele de bază ale Moldovei în procesul de integrare europeană."Presa nu a avut acces pentru a nu putea înregistra aceste discuţii - nu pentru că ar exista secrete, ci pentru a da un caracter informal şi mai eficient discuţiilor", a spus Valeriu Ostalep.
Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Cesare de Montis, a declarat la conferinţa de presă că la eveniment nu a fost discutată în special situaţia din presa din Republica Moldova, ci starea de lucruri din bazinul Mării Negre în general. Fiind rugat să se pronunţe pe marginea situaţiei la capitolul libertatea de expresie în Republica Moldova, Cesare de Montis a spus că Executivul european "monitorizează şi acordă foarte multă atenţie şi face publică poziţia sa în problemele drepturilor omului în rapoartele anuale".
"E adevărat că autorităţile moldovene ar trebui să respecte mai mult drepturile omului. Totuşi, nu se poate spune că există vreo ţară unde aceste drepturi sunt respectate integral", a adăugat şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău.
"Situaţia presei din Republica Moldova este una deplorabilă", a declarat presei, după eveniment, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Valeriu Saharneanu. El a mai spus că a folosit prilejul participării la conferinţă pentru a distribui participanţilor un raport-rechizitoriu elaborat de Uniunea Jurnaliştilor în care este arătată adevărata stare de lucruri la capitolul libertatea presei în Republica Moldova. În studiul intitulat Jurnaliştii acuză! sunt enumerate ceea ce Saharneanu a numit faptele anti-presă ale guvernării comuniste din anii 2001-2008. Saharneanu a meţionat ca i-a înmânat raportul şi reprezentantului pentru libertatea presei din cadrul OSCE, Miklos Haraszti, care a participat luni la lucrările primei zile a conferinţei.
UNIMEDIA precizează că la deschiderea seminarului respectiv, ministerul de externe Andrei Stratan declara că "o presă liberă, pluralistă, neîngrădită în mijloacele de expresie şi la informaţiile de interes public constituie unul din cele mai importante şi mai sensibile indicii pentru orice societate care subscrie la valorile moderne şi democratice" şi că "este normal ca jurnaliştii să aibă viziuni mai critice asupra realităţii". Ministrul a mai remarcat că asigurarea accesului neîngrădit, nebirocratizat la informaţii şi libertatea mass-media se numără printre obiectivele de bază ale Moldovei în procesul de integrare europeană.
Republica Moldova figurează în rândul ţărilor care nu au o presă liberă, o categorie în care intră 64 de ţări, inclusiv cele cu regim dictatorial, potrivit clasificării din raportul Freedom House referitor la situaţia libertăţii presei în lume în 2007. Raportul plasa Republica Moldova pe locul 144 din cele 197 de state analizate, fiind încadrată astfel în zona fără o presă liberă, alături de Coasta de Fildeş, Pakistan şi Armenia. Republica Moldova este considerată de organizaţia neguvernamentală o ţară a cărei presă este lipsită de libertate, întrucât ingerinţele Guvernului în mass-media sunt majore, privatizările instituţiilor de presă de stat sunt netransparente, iar accesul opoziţiei la mijloacele de comunicare în masă este restricţionat.
În ultimile câteva luni, precizează NewsIn, mai multe publicaţii şi posturi de radio au semnalat că sunt împiedicate de autorităţi să-şi desfăşoare activitatea în regim normal, fenomenul fiind pus în legătură cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2008. Procuratura Generală i-a întocmit dosar penal redactorului-şef al cotidianului Timpul, Constantin Tănase, pentru instigare la ură interetnică, după ce luase cuvântul în cadrul unui miting organizat de opoziţie. Serviciul de Informaţii şi Securitate a cerut portalului informaţional UNIMEDIA informaţii despre adresele IP ale vizitatorilor site-ului. Postul de radio Vocea Basarabiei a reclamat controale fiscale abuzive, iar cotidianului Jurnal de Chişinău i-au fost îngheţate conturile în urma unei decizii a instanţei de judecată, care s-a pronunţat într-un dosar de calomnie.
Raportul critica şi privatizarea în grabă a două instituţii media, cunoscute pentru independenţa lor editorială: companii aflate în strânsă legătură cu Partidul Comuniştilor au cumpărat Radio Antena-C şi Euro TV, schimbându-le în posturi cu programe de ştiri de divertisemnt şi proguvernamentale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲