Mai lasati-ne cu “pragmatismul” cedant
adăugat 19 mai 2010, 07:26, la Opinii / Editoriale
Priveam aseara Publika tv si nu am putut sa ma abtin sa nu comentez niste declaratii ale unor invitati. La un moment dat Tanase Alexandru si Igor Botan au inceput sa declare ceva de genul ca nu trebuie sa suparam Rusia, sa nu facem declaratii care sa irite Rusia etc. Tanase a ajuns pina acolo incit a declarat ca trebuie sa ne abtinem sa discutam unele subiecte sensibile, gen identitatea de roman, rus, moldovean etc. si sa discutam doar probleme social-economice, sa fim pragmatici etc. Nu cred ca ar fi de acord cu aceasta declaratie in primul rind Presedintele PLDM Vlad Filat care cu o seara inainte la acelasi post tv a declarat ca este de etnie romana si vorbeste limba romana.
Problemele grave ale RM nu se vor rezolva prin tacere si prin ocolirea unor teme sensibile, dimpotriva prin discutarea lor civilizata cu argumente, inclusiv la cele doua tv de stiri si dezbateri se vor gasi solutii. Altfel urmind logica unora ar trebuie sa inchidem televiziunile si sa instituim o cenzura in mass-media. Scuze, dar aceasta perioada speram ca am depasit-o odata cu caderea regimului Voronin.
Unde-s banii din vinzarile de gaze rusesti? se intreaba prefacut centristii filorusi din toate timpurile. De ce nu sunt pedepsiti vinovatii? Nu e bine, declara ei, insa aceste intrebari deocamdata nu sunt urmate si de investigatii .
La un moment dat d-l Botan a inceput sa elogieze politica externa a Rusiei declarind ca incepind cu 2003 a aplicat lovituri neasteptat de eficace pe domeniul extern. Da domnule Botan, in raport cu RM a fost foarte eficace, sa ne aducem aminte macar si de blocada vinurilor moldovenesti pe piata rusa si a productiei agricole in general . Situatia jenanta a fost salvata cumva de analistul Lupan care a incercat sa-i trezeasca la realitate pe stimatii domni pragmatici, reamintindu-le celor doi ca intre Rusia si RM exista o serie de probleme care trebuie reglementate cu demnitate.
Sa fiu inteles corect, nu e cazul sa facem retorica antirusa, rusofobia e o greseala ca si romanofobia. Nu trebuie confundat marele popor rus cu guvernarea actuala autoritarista Putin-Medvedev, care este trecatoare. Sa ne aducem aminte ca Rusia a dat lumii un academician Saharov care a luptat pentru democratie , un Gorbaciov care a deschis drumul prin perestroika catre libertate si un Boris Eltin care a pus capat puskariei pe nume URSS. Important este in relatiile cu Rusia ca problemele reale cum ar fi reglementarea conflictului transnistrean, problemele energetice si altele sa fie puse cu demnitate pe ordinea de zi intre cele doua tari. Eu am facut armata pe timpul urss in Rusia in regiunea Murmansk si stiu ca rusii apreciaza doar barbatii curajosi, chiar daca esti mai slab ca adversarul, dar daca el te-a jignit, mai ales de mama, trebuia sa-l somezi sa-si ceara scuze, in caz ca refuza, trebuia sa-l chemi la lupta unu la unu si chiar daca incasai un set de lovituri si te umplea de singe, abia dupa asta te stimau rusii din unitate.
Ceea ce nu inteleg pragmaticienii nostri este ca Rusia nu crede in lacrimi, asa cum zicea si Putin cei slabi sunt batuti(slabih biut). Rusia actioneaza doar in interesul sau national si din pacate se intinde cit i se permite, iar in raport cu RM reesind din ultimele evenimente putem constata ca Kremlinul este interesant de schimbarea guvernarii actuale. Degeaba va lingusiti domnilor pragmatici, o sa vedeti dupa anticipate.
Am observat la unii politicieni de la noi ca le place sa joace rolul pragmaticienilor atenti, pe fondul cedarilor nejustificate si chiar tradarilor, in speta in fata separatismului transnistrean. Credeti ca ei sunt sinceri? Nici intr-un caz. Aceste specimene urmaresc doar un singur scop sa se gudure in fata stapinilor ca sa-i mentina la putere.
Din pacate dupa caderea Ucrainei democratice si a guvernului prooccidental Timosenko, urmeaza RM.
Cit vom rezista oare?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲