Mai puțină politizare la Guvern, recomandă analiștii
adăugat 03 ianuarie 2011, 13:28, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Eliminarea politizării trebuie să fie un element-cheie în criteriile de formare a noului Guvern. De acestă părere este analistul politic, Viorel Cibotaru. În cadrul uneie misiuni de la Publika TV, analistul a menționat că miniştrii din fostul Executiv, care şi-au îndeplinit funcţiile, ş-ar putea păstra fotoliile şi în noul Guvern, dar ideal ar fi ca peste trei săptămâni de la investirea lor în funcție să uităm de ce partide au fost propuși.
Potrivit lui Cibotaru, integrarea europeană, reforma constituţională şi politică, precum şi creşterea economiei rămân în continuare priorităţi strategice.
Analistul politic Valentin Dolganiuc crede însă că ar trebui creat un minister nou, care să se ocupe doar de problema reîntregirii Republicii Moldova.
Potrivit lui Dolganiuc, unele proiecte înaintate de premier în cadrul şedinţelor Guvernului ar putea stârni dispute între miniştri.
Oricum ar fi, cert este că noii parlamentari şi miniştri vor avea mult de muncă în acest an. Prioritar, guvernanţii vor trebui să se concentreze pe adoptarea bugetului de stat pentru 2011.
În topul priorităţilor Parlamentului se află numirea noului Guvern, ce va fi format de liderul PLDM, Vlad Filat, şi alegerea preşedintelui ţării. În top intră şi aprobarea Legilor bugetului de stat pentru 2011, a asigurărilor sociale şi a asigurărilor medicale.
Parlamentarii vor mai trebui să adopte noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale, a cărei mandat a expirat încă în noiembrie 2010. Totodată, deputaţii vor trebui să numească trei membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi să modifice Legea Partidelor politice.
O altă prioritate a Parlamentului va fi adoptarea noului Cod al Educaţiei, continuarea reformelor în Justiţie, dar şi reformarea Centrului Anticorupţie. Nu în ultimul rând, parlamentarii vor trebui să se concentreze pe revizuirea Constituţiei, în special a articolul privind alegerea şefului statului.
Şi agenda Guvernului va fi una încărcată. Miniştrii vor trebui să numească un judecător al Curţii Constituţionale. Mandatul fostului judecător, Alina Ianucenco, a expirat încă în luna mai, anul trecut. Tot în 2011, Executivul aşteaptă Planul de măsuri din partea Bruxelles-ului. Dacă acest plan va fi respectat, moldovenii ar putea circula liber, peste un an jumătate, în Uniunea Europeană. Agenda Guvernului prevede şi finalizarea construcţiei caselor pentru sinistraţii din raionul Hânceşti.
La sfârşitul lui 2011, Executivul va mai trebui să negocieze un nou preţ al gazelor naturale. Şi asta pentru că va avea de încheiat un nou contract cu Gazprom.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲