Malfred Grund: Noi trebuie să realizăm penultimele lucruri, pentru că de ultimele are grijă Dumnezeu
adăugat 14 iunie 2008, 13:32, la Interviu / Reportaj
Interviu cu deputatul din Bundestagul German, preşedintele Grupului de prietenie Germania - Republica Moldova, Malfred GrundDomnule Grund, reprezentaţi o importantă forţă politică din Germania, cea creştin-democrată. Vă rog să ne spuneţi ce înseamnă să fii creştin-democrat şi de ce credeţi că această doctrină este mai bună decât altele existente?
- Doctrina creştin-democrată este bazată pe individ. Noi credem că fiecare individ reprezintă o personalitate care nu poate fi înlocuită. Noi considerăm că nu statul este acela care decide ce este mai bine pentru fiecare dintre cetăţenii săi. Aceasta înseamnă că noi avem o încredere foarte mare în fiecare persoană şi, în acelaşi timp, cerem foarte mult de la fiecare persoană. Noi încurajăm fiecare om să aibă grijă de viaţa sa personală şi să-şi valorifice întregul potenţial pentru a avea o viaţă fericită. Iar pentru asta, îi oferim libertate şi oportunităţi.
Şi doar când acest individ nu reuşeşte să se ajute singur pe sine atunci intervine statul, comunitatea. Noi explicăm asta prin două cuvinte foarte importante: subsidiaritate şi solidaritate. În calitatea noastră de creştin-democraţi, noi ştim că trebuie să avem grijă să facem nu ultimele lucruri care trebuie realizate, ci penultimele. Pentru că de realizarea ultimelor lucruri are grijă Dumnezeu.
- În Europa de Vest, creştin-democraţii reprezintă una dintre cele mai importante forţe politice, dacă nu chiar cea mai importantă, ţinând cont că Partidul Popular European, care întruneşte popularii, creştin-democraţii şi conservatorii, este majoritar în Parlamentul European. Cu toate acestea, în ţările din fostul spaţiu sovietic prezenţa partidelor creştin-democrate este mai puţin vizibilă. Care credeţi că este motivul?
- Creştin-democraţii din Europa de Vest trebuie să evolueze în fiecare zi pentru a rămâne la fel de puternici. Forţele creştin-democrate au nevoie de persoane care să aibă mare încredere în propriile puteri.
Motivul pentru care partidele socialiste, comuniste sunt atât de puternice în spaţiul ex-sovietic este că foarte mulţi bătrâni au rămas dezamăgiţi în urma procesului de transformare care a avut loc după destrămarea URSS. De aceea, ei acordă mai multă încredere comuniştilor decât forţelor liberale. Cel mai important lucru pe care noi, creştin-democraţii, trebuie să-l spunem oamenilor este că reprezentăm ceva între socialism şi capitalism, pentru că optăm pentru economia socială de piaţă. Fiecare persoană, indiferent de prestaţia ei în societate, contează pentru noi. Iar această formă de existenţă este foarte reuşită în Germania. Trebuie să creăm o armonie între cele două straturi sociale: cei care au foarte mulţi bani, dar sunt puţini, şi cei săraci, care sunt extrem de mulţi.
- Aţi participat la cel de-al X-lea Congres al Partidului Popular Creştin Democrat care a avut loc pe data de 1 iunie. Ce impresie v-aţi făcut faţă de creştin-democraţii din Republica Moldova?
- Am rămas extrem de impresionat când am vizionat acele filmuleţe în care este prezentată istoria acestui partid şi schimbările care au avut loc aici la începutul anilor 90. Eu m-am născut şi am crescut în fosta Republică Democrată Germania, unde au avut loc schimbări similare. Am participat la foarte multe congrese, iar în Republica Moldova este al doilea la care particip. Ceea ce am văzut aici este că acest eveniment a fost organizat şi pentru oamenii simpli, nu doar pentru funcţionari, or, astfel de congrese nu mai prea există în Europa. Mi-am făcut o impresie destul de pozitivă.
- În discursul rostit în faţa delegaţilor la Congres, aţi afirmat că Iurie Roşca este unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni moldoveni în Germania…
- Vreau să explic această afirmaţie prin a vă da un exemplu. Săptămâna trecută, am participat, în Bundestagul German, la o şedinţă a Comitetului pentru relaţii externe, din care fac parte. Când le-am spus că merg la Congresul PPCD din Republica Moldova, un coleg de la Partidul Social Democrat m-a întrebat cine este preşedintele acestui partid. I-am răspuns că Iurie Roşca, iar el mi-a zis: "Atunci trebuie neapărat să te duci în Republica Moldova şi să-l susţii pe Iurie Roşca".
- Cunoaştem că Partidul Popular European manifestă un interes sporit faţă de ţările din regiunea fostului spaţiu sovietic, inclusiv Republica Moldova. Cum consideraţi că vor evolua lucrurile pe viitor şi ce trebuie să facem noi, astfel încât această atenţie să sporească?
- Nu trebuie să faceţi această eroare şi să credeţi că Partidul Popular European este monolit şi există doar o singură zonă de interes. De exemplu, Franţa este mult mai interesată de spaţiul mediteranean decât de spaţiul ex-sovietic. Pe de altă parte, Germania are interesul ca bunăstarea care există în Europa de Vest să fie răspândită şi în spaţiul estic, cât mai departe posibil. De aceea, noi putem să vă asigurăm că Republica Federală Germania este interesată de acest spaţiu ex-sovietic şi de Republica Moldova implicit. Moldova ar trebui însă să-şi facă mai multă publicitate astfel încât şi ţări ca Franţa, Italia, Spania să fie interesate de voi.
- Sunteţi preşedintele Grupului de prietenie Germania - Republica Moldova. Ce părere aveţi despre ţara noastră şi în ce măsură, ţinând cont de realităţile de aici, avem şanse să ne alăturăm ţărilor cu tradiţii democratice, aşa cum sunt cele din spaţiul Uniunii Europene?
- Moldova este o ţară europeană şi, de aceea, trebuie să fie membru al Uniunii Europene. Însă, fiind o ţară mică, Republica Moldova este foarte vulnerabilă în faţa ţărilor mari. Germania a susţinut întotdeauna ţările mici, deoarece ţările mari au şi resurse mari şi, de aceea, se pot ajuta singure. Însă există foarte multe lucruri pe care doar Republica Moldova poate să le facă. Este vorba, în primul rând, de reforme în toate domeniile, cum ar fi libertatea presei, promovarea valorilor democratice, apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Acesta este biletul de intrare în Uniunea Europeană.
- Moldova se află într-o lungă şi obositoare perioadă de tranziţie. Care credeţi că este motivul pentru care ţara noastră întârzie să devină un stat prosper?
- Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare, deoarece nu cunosc ce s-a întâmplat în anii 90. Sunt sigur însă că pentru foarte mulţi moldoveni această perioadă de tranziţie a fost mult mai grea decât pentru alte ţări cu situaţii similare. Poate de aceea, moldovenilor le e frică de schimbare, pentru că le este teamă că această schimbare ar putea să dureze mult şi să fie grea.
- Vreau să ne referim puţin şi la problemele noastre specifice, cum este conflictul transnistrean. În ce măsură credeţi că Uniunea Europeană are pârghii, dar şi interese pentru a influenţa soluţionarea acestui conflict?
- După aderarea României la Uniunea Europeană, acest conflict transnistrean a devenit un conflict care vizează direct Uniunea Europeană. Republica Moldova se află la frontiera Uniunii Europene şi, de aceea, pentru UE este foarte important ca acest conflict să fie soluţionat. Din acest motiv, UE nu are nici un interes ca, la frontiera sa, să existe un regim care nu respectă nici un drept, nici o valoare democratică, care acţionează în totală discordanţă cu normele europene.
Conflictul transnistrean nu este un conflict etnic, nici religios. Este un conflict politic. Trebuie să conştientizăm faptul că Federaţia Rusă are interese aici, în Republica Moldova. Eu sunt convins că nu este bine ca Uniunea Europeană să exercite presiuni asupra Federaţiei Ruse, ci să-i convingă că este mult mai bine pentru ei ca între cele două maluri ale Nistrului să nu existe neînţelegeri. Trebuie să atragem Rusia la dialog şi să o convingem de toate avantajele, inclusiv de ordin comercial-economic, care pot exista în cazul în care acest conflict va fi soluţionat.
De exemplu, întreprinderile de pe teritoriul Transnistriei, care aparţin oamenilor de afaceri din Federaţia Rusă, ar putea astfel să facă business mult mai eficient, deoarece vor putea să exporte şi în Uniunea Europeană, care este o piaţă foarte mare şi importantă.
- După ce mai multe ţări din Occident, inclusiv Germania, au recunoscut independenţa provinciei Kosovo, unele voci importante de la Moscova afirmau că s-a creat un precedent şi că acest lucru ar putea duce la o recunoaştere ulterioară a regiunilor separatiste din Georgia şi Moldova. Cum comentaţi acest lucru?
- Noi nu credem că Rusia o să accepte ca Transnistria să devină un stat independent. Pe de altă parte, există anumite tendinţe care arată că Rusia este dispusă să reducă sprijinul financiar pe care îl acordă acestei regiuni. De exemplu, această întâlnire dintre Vladimir Voronin şi Igor Smirnov a avut loc la presiunea Federaţiei Ruse.
Nouă, ţărilor din Occident, ne este frică ca nu cumva Transnistria şi Rusia să convină asupra unor lucruri care nu sunt în interesul Republicii Moldova. Interesul nostru este ca Transnistria să devină parte a Republicii Moldova şi nu Republica Moldova - parte a Transnistriei. Iar interesul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, nu într-un spaţiu neosovietic, cum este astăzi cel transnistrean.
De aceea, alegerile parlamentare din anul viitor vor fi extrem de importante şi cruciale pentru Republica Moldova. Noi vom face tot posibilul să susţinem forţele politice proeuropene.
- Referitor la alegerile din anul viitor. Ce aşteptaţi să se întâmple în cadrul acestor alegeri şi ce le recomandaţi alegătorilor de aici?
- Deşi nu vreau să mă implic în treburile interne ale Republicii Moldova, aşteptările mele, ca şi reprezentant al Bundestagului German, este ca după alegeri să se creeze o coaliţie a forţelor politice proeuropene. Asta poate însemna să fie şi o coaliţie din care să facă parte inclusiv Partidul Comuniştilor. Motoul acestei coaliţiei trebuie să fie "viitorul Republicii Moldova este în Europa". Pentru voi este extrem de important să nu mai exportaţi forţă de muncă ieftină în Europa, ci să aduceţi Europa în Republica Moldova.
- Vă mulţumim.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲