Marea taină a celor două fuziuni
adăugat 15 martie 2011, 10:59, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Duminică, s-a împlinit parţial visul mai vechi al alegătorului nostru. Într-o singură zi numărul partidelor s-a împuţinat cu două. MAE s-a lăsat absorbită de PL, iar AMN s-a pronunţat pentru contopirea cu PLDM. Ce-i drept, dorinţa Alianţei Moldova Noastră de a ajunge în braţele liberal-democraţilor mai urmează să fie aprobată, formal vorbind, de aceştia din urmă.
Poveste de cartier
Pe fundalul interminabilelor certuri din sânul AIE, împăcarea dintre AMN şi PLDM, pe de o parte, şi mariajul politic dintre PL şi MAE, pe de alta, pare o poveste mirifică de cartier. Dincolo de plăcerea grozavă pe care o află şi actorii implicaţi, şi spectatorii de pe tuşă de pe urmă fuziunilor duminicale, ele ascund şi o taină mare. Numai că protagoniştii se ruşinează să ne-o divulge, ascunzându-se în spatele unor fraze pompoase.
Totuşi, la mijloc e un secret al lui Polichinelle. Nimeni însă nu ni-l dezvăluie dintr-un sentiment de pudoare. Domnilor Serafim Urechean şi Veaceslav Untilă le este ruşine, probabil, să recunoască sincer că au dat cu oiştea-n gard. Că au pierdut timpul. Că şi-au dus oştile politice la pierzanie, chit că au fost preveniţi că intră pe un câmp politic minat, unde ei n-au forţa să facă faţă situaţiei.
Încă în 2009, după alegerile anticipate din iulie, am îndemnat AMN în acest colţ de pagină să fuzioneze cu PLDM. Avertizam că în caz contrar, formaţiunea lui Serafim Urechean riscă să intre cu marele, dar neîndemânaticul lor car electoral în zidul unui fiasco de proporţii. Aş fi vrut să greşesc. Dar n-a fost să fie. Astăzi nu-mi pare deloc bine că predicţia mi s-a confirmat.
De altfel, ca să faci astfel de previziuni, nu trebuie să fii cu stea în frunte. AMN, un partid mâncat de molii, era condus de un politician cu experienţă bogată, dar depăşit de evenimente. Odată cu formarea PLDM, acesta nu mai avea puterea să revină pe linia de plutire. În ciuda acestui fapt, Serafim Urechean, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, s-a aventurat în alegeri pe liste separate şi, după cum era de aşteptat, a capotat lamentabil.
Azil în loc de mariaj
În aceste împrejurări, fuziunea PLDM-AMN, deşi necesară, pare, totuşi, tardivă. De fapt, astăzi nu se mai poate vorbi de un mariaj veritabil între ele. Partidul lui Urechean este ramolit rău de tot. De aceea, pentru AMN, unirea cu liberal-democraţii pare mai curând o înscriere într-un azil oferit de tinerii lor colegi din formaţiunea lui Vlad Filat decât o căsătorie politică.
De intrarea lui Urechean în lupta pentru primăria Chişinăului, cu tot respectul pentru veteranul bătăliilor politice de la noi, nici nu poate fi vorba. El nu are sorţi de izbândă în faţa lui Dorin Chirtoacă. Nu va face decât să compromită şansele PLDM în alegerile locale din capitală.
Şi pentru Mişcarea Acţiunea Europeană s-au scurs fără întoarcere frumoasele zile din Aranjuez. Din cauză ei, ca şi a AMN-lui, de altfel, s-au dus pe apa sâmbetei cele două mandate care puteau fi obţinute, la 28 noiembrie, pentru a putea alege astăzi şeful statului.
Într-un articol, intitulat „Doi bărbaţi fatali" şi publicat la 26 ianuarie 2010, arătam că alierea lui Veaceslav Untilă şi Anatol Petrencu nu va întări MAE, în schimb va slăbi AMN. Anume asta s-a întâmplat până la urmă. Dezastrul se vedea cu ochiul liber şi nu era nevoie să fii oracol ca să-l intuieşti din timp.
Vedeta lustruieşte banca de rezerve
Din păcate, mulţi dintre politicienii noştri nu-şi văd lungul nasului şi dovedesc un comportament politic iraţional. Am mai spus-o şi o repet: nu văd, bunăoară, nicio logică în poziţionarea forţată a lui Dorin Chirtoacă în umbra lui Mihai Ghimpu. Tânărul primar în aceste condiţii pierde tempoul şi se află în situaţia unei vedete neîmplinite care, în loc să joace pe teren, lustruieşte banca de rezerve.
Cu toate că fuziunile s-au produs mult prea târziu ca să poată asigura un randament maxim, acestea pot fi, totuşi, utile. În unele zone, pesemne, PLDM va avea de câştigat de pe urma infrastructurii AMN.
Şi MAE ar putea conferi Partidului Liberal mai multă vigoare în provincie. Totuşi, ca fuziunea să se constituie într-o injecţie de adrenalină şi să nu provoace efecte adverse, conducerea PL urmează să fie preluată de Dorin Chirtoacă, singurul care poate să-i asigure formaţiunii o creştere calitativă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲