Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:45

 

Marian Lupu: Societatea nu este interesată în alegeri anticipate și riscul unui haos

adăugat 29 octombrie 2009, 09:55, la Interviu / Reportaj

Liderul PD dezminte idea că ar putea părăsi AIE: "Dacă am declarat un set de valori şi ne-am asumat riscurile, atunci mergem pe acestă cale mai departe".
Intr-un interviu acordat miercuri Europei Libere, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana pentru funcţia de preşedinte al Moldovei i-a declarat corespondentei noastre Valentina Ursu că nu va face alianta cu fostul său partid, al comunistilor, chiar daca se vor gasi 8 deputati care sa ii dea votul in Parlament, si ca partidul său a ales principiile si valorile reprezentate de Alianta, asumindu-şi raspunderea pentru aceasta alegere. Domnul Lupu i-a mai spus colegei noaste si ca persista pericolul unor alegeri anticipate care nu sunt insa dorite de cetateni.

Valentina Ursu: Domnule Marian Lupu, ce condiţii s-au creat astăzi pentru a fi ales preşedintele ţării?

Marian Lupu: Însăşi situaţia, circumstanţele sunt foarte dificile. Alianţa a venit cu un grup de deputaţi care au susţinut candidatura mea pentru această funcţie, pe de altă parte noi avem, dacă nu zilnic, atunci cel puţin de două-trei ori pe săptămână, declaraţiile foarte dure făcute de diferiţi reprezentanţi ai PCRM, că în nici o condiţie nu vor vota, nu numai pe Marian Lupu, dar nici o candidatură, fiind invocat motivul că Alianţa promovează o politică anti-statală, anti-socială şi multe alte lucruri, din punctul meu personal de vedere, aberante...

Valentina Ursu: Cadrul legal?

Marian Lupu: Ce-i cu el?

Valentina Ursu: Să vedem ce zice el. Că ar trebui să fie două candidaturi?

Marian Lupu: Nu vă supăraţi. Aici se deschide un coridor pentru diferite interpretări. Prima interpretare e cea pe care aţi numit-o dumneavoastră. Se presupune logic că ar trebui să existe două sau mai multe candidaturi. Eu pot să vă ofer o altă versiune în acest sens. Ar putea să fie situaţia când în primul tur al alegerilor ordinare participă un candidat sau câţiva candidaţi. Al doilea tur, dacă se întâmplă să fie, sunt aceiaşi candidaţi. Ne imaginăm că pentru alegeri repetate este alt candidat şi atunci formularea „nici unul dintre candidaţi”, poate fi interpretată şi din acest punct de vedere. E deja prima contradicţie.

Bine, nu suntem acum pe poziţii să ne lansăm în modificarea Constituţiei, fiindcă e un exerciţiu de 6 luni de zile şi există multe alte impedimente. Următorul element din această situaţie – legea organică privind procedura de alegere a şefului statului. Întâi de toate în această lege până în ziua de azi nu este oferită o definiţie foarte clară, ce înseamnă norma constituţională, că în termen de două luni de zile din data anunţării vacanţei funcţiei de şef al statului, Parlamentul, citez, „în condiţiile legii organizează alegerile preşedintelui R. Moldova”. Care definiţie organizează? Ce trebuie să facă Parlamentul în cadrul acestor două luni de zile? Deci, aici este chintesenţa.

Valentina Ursu: Există comisia unde se depun dosare...

Marian Lupu: Se formează comisia. Este un element de organizare. Se stabileşte data alegerilor. Este un element de organizare. În ultimă instanţă organizarea presupune şi desfăşurarea sau nu. Fiindcă dacă legislatorul, în cadrul Constituţiei care a fost elaborată şi adoptată cu 15 ani în urmă, nu a scris „se desfăşoară alegeri”. Ceea ce ar presupune de o manieră foarte şi foarte concretă, că în perioada de două luni de zile, trebuie să fie şi eventual în cadrul alegerilor ordinare turul întâi, şi turul doi şi alegeri repetate.

A propos, ca să nu uit, un alt moment. În aceeaşi lege organică, dacă nu greşesc articolele 5 şi 6, vorbesc despre candidaţi la plural. Dar dacă privim puţin mai jos în articolul 9 a aceleeaşi legi, este clar indicat că în cazul dacă în turul întâi a participat un singur candidat şi nu a acumulat numărul de voturi sau dacă au participat mai mulţi candidaţi şi în turul doi nu a obţinut numărul necesar de voturi nici unul, se organizează alegeri repetate. Iată încă o contradicţie vădită, contradicţie în cadrul unei singure legi organice. E o problemă. Este opinia juriştilor, colegilor noştri din cadrul comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi şi persoanele care au fost aprobate în componenţa comisiei speciale parlamentare.

Valentina Ursu: Ceea ce stipulează foarte clar legea e că trebuie 61 de voturi.

Marian Lupu: Ceea ce foarte clar stipulează Constituţia, este că pentru alegerea şefului statului, „pro”, trebuie să se pronunţe trei cincimi, adică nu mai puţin de 61 de deputaţi.

Valentina Ursu: 11 noiembrie. Trebuie să se încadreze Parlamentul în acest termen?

Marian Lupu: Experţii, juriştii, deputaţii, membrii comisiei respective, după amânarea datei de 23, care s-a produs joia trecută, conform hotărârii adoptate de către Parlament, au propus un proiect de lege pentru completarea legii organice privind procedura de alegere a şefului statului, printre alte poziţii care sunt propuse. Şi nu exclud că deja joi, vineri vor fi prezentate în plenul Parlamentului, se oferă o definiţie, una foarte clară, - ce presupune noţiunea de organizare a alegerilor. Este foarte clar indicat că organizarea presupune în perioada acestor două luni de zile, inclusiv desfăşurarea primului tur a alegerilor pentru şeful statului. Ne toarnă o lumină pe toată situaţia, devine foarte şi foarte clar, că cel puţin în limita a două luni de zile trebuie desfăşurat primul tur.

Valentina Ursu: Turul doi?

Marian Lupu: Turul doi e atunci când participă mai mult de doi candidaţi. Ce presupune turul doi? Dacă participă trei candidaţi şi nici unul nu obţine numărul de voturi necesar, asta înseamnă că doi din cei care au obţinut cel mai mare număr de voturi, participă la turul doi. Dacă există un singur candidat sau doi candidaţi, turul doi nu mai are loc. Deci, se trece în mod automat la alegeri repetate. În cadrul acestui proiect de lege pentru amendarea legii respective privind alegerea şefului statului, plecând de la prevederile articolului 9, care vorbea foarte concret că este posibilă şi situaţia cu un singur candidat, experţii au ajuns la concluzia că trebuie să fie foarte clar indicat, dacă nu se bat cap în cap articolul 6 cu articolul 9 din aceeaşi lege şi să propună varianta cu unu sau mai mulţi candidaţi.

Valentina Ursu: Acum credeţi că Alianţa ar mai putea să propună o altă candidatură?

Marian Lupu: În această situaţie, când examinăm legea şi la momentul aprobării acestei legi, când sunt eliminate contradicţiile şi neclarităţile, presupune varianta când Alianţa va merge cu un singur candidat. Eu nu gândesc că este în interesul naţional să tergiversăm la infinit acest exerciţiu.

Valentina Ursu: Pentru că se aud voci că Alianţa ar fi interesată ca să se lungească termenul?

Marian Lupu: Nu. Eu vreau astăzi să vă reiterez încă o dată poziţia care a fost exprimată şi de specialiştii jurişti, este şi poziţia mea personală, niciodată nu a avut Alianţa intenţia să tergiverseze la infinit acest proces pentru a încerca să căutăm voturi. În ultimă instanţă este poziţia şi responsabilitatea fiecărui partid politic. Responsabilitatea pentru deciziile care vor fi adoptate, în sens pozitiv sau în sens negativ. Iată de ce primul tur a alegerilor ordinare, vor fi, potrivit acestor amendamente la lege, fixate de către Parlament într-o perioadă care nu depăşeşte ziua de 11 noiembrie.

Valentina Ursu: Ar putea să fie chiar 11?

Marian Lupu: Ar putea să fie şi 11, şi 10, şi 9... De văzut cum se încadrează, fiindcă această lege, dacă este dezbătută, şi este adoptată în prima şi a doua lectură până la finele săptămânii, trebuie să fie publicată şi din ziua publicării, comisia parlamentară specială trebuie să fixeze data. Să nu uităm că mai există nişte termene, există prevederile de 5 zile, acum colegii propun să fie 3 zile, să mai oferim spaţiu de timp pentru acumularea propunerilor în vederea înaintării candidaţilor şi atunci puţin contează 9, 10 sau 11. Contează în ultimă instanţă faptul că primul tur urmează să aibă loc până la expirarea perioadei de două luni de zile. Adică până pe 11 noiembrie inclusiv.

Valentina Ursu: Ceea ce am mai auzit, e că comuniştii ar putea să vină cu candidatura lor...

Marian Lupu: Nu este exclusă această obţiune. Ar fi în afara oricărui sens să spunem dacă ei ar trebui sau nu ar trebui s-o facă. Ţine de dreptul fiecărui grup de cel puţin 15 deputaţi să înainteze sau să nu înainteze. Decizia aparţine PCRM.

Valentina Ursu: Riscul anticipatelor mai persistă?

Marian Lupu: Persistă.

Valentina Ursu: Cine ar fi cel mai interesat de aceste anticipate?

Marian Lupu: Ceea ce aş putea să vă zic cu certitudine, cine nu este cointeresat în alegeri anticipate – omul de rând, societatea. Cetăţenii ţării, chiar categoric nu sunt interesaţi în alegeri anticipate, deoarece dacă intrăm în aceste alegeri anticipate pe motivul că nu se votează, intrăm în haos.

Valentina Ursu: S-a lansat această ipoteză că ar fi bine de invitat un mediator fie din interior, fie din exterior. Am reţinut o declaraţie de-a dumneavoastră că nu e neapărat nevoie de un mijlocitor?

Marian Lupu: Poziţia mea nu a fost una categorică. Eu nu gândesc că grupurile parlamentare şi-au epuizat capacităţile. Adică anumite rezerve şi anumite eforturi în cadrul acestui dialog mai rămân a fi. Concomitent nu sunt categoric şi versus ideea să vină un mediator pentru a încerca să medieze. Accept şi eu asemenea versiune. Deci le privesc cam la acelaşi nivel de probabilitate. Că este o cale, că este altă cale, contează în cele din urmă nu calea, ci rezultatul.

Astăzi dimineaţă am fost telefonat, mi s-a propus o întrevedere cu reprezentanţi ai conducerii Partidului Comuniştilor, cu domnul Voronin în persoană. Nu aş putea numi această întrevedere ca tratative sau negocieri.

A fost un dialog politic ca să urmăm acea declaraţie pe care am făcut-o publică noi, Partidul Democrat săptămâna trecută, atrăgând atenţia la consecinţe, dacă nu se întâmplă alegerea şefului statului, atrăgând atenţia la responsabilitatea comună a clasei politice, atrăgând atenţia asupra faptului că pe o mare majoritate din priorităţi de politică internă şi externă a ţării, noi nu suntem plasaţi pe poziţii diametral opuse. Multe din ele în general coincid. Alte poziţii de ideologie sunt foarte şi foarte aproape. Şi în acest sens cei care trebuie să decidă votează sau nu votează şeful statului, trebuie să se convingă întâi de toate că persoana care aspiră, care sunt viziunile, priorităţile, care vor fi acţiunile pe care le va promova.

Valentina Ursu: Ce aspecte abordează domnul Voronin? Ce vrea?

Marian Lupu: De exemplu, despre politica anti-socială în viziunea PCRM, care este promovată de către Alianţă. Au fost evocate politica anti-democratică, politica anti-europeană...

Valentina Ursu: Ei revin la cele două rezoluţii, pe care vi le-au prezentat imediat după alegeri. Nu vi se pare că sub acest paravan scopul e altul din partea comuniştilor? Ar vrea ei să obţină poate nişte garanţii?

Marian Lupu: Nu e nimic de ascuns aici. Am menţionat că noi nu suntem plasaţi şi niciodată nu vom fi plasaţi de vendetă politică, ca să punem în aplicare nişte arme de presiune, de şantaj în acest sens cu tot felul de neplăceri.

Valentina Ursu: Dumneavoastră v-aţi răspuns la întrebarea de ce nu vor comuniştii să-l voteze pe Marian Lupu?

Marian Lupu: Motivul poate fi ascuns în ideea poate a plecării lui Marian Lupu de la PCRM sau poate că este o repulsie poate raţională, dar în cea mai mare parte emoţională, că după 8 ani de zile ca urmare a alegerilor parlamentare se regăseşte în opoziţie, nu pot să afirm astăzi că aş avea un răspuns foarte şi foarte clar de ce acest lucru nu se întâmplă. Ar putea fi opinii diferite chiar şi pe interior la PCRM. Totuşi se resimte o anumită reţinere, se resimte ceva care poate este legat de modelul de organizare, de autodisciplină.

Valentina Ursu: Dar pe de altă parte, comuniştii devin foarte repede cooperanţi, atunci când ei insistă asupra unei alte coaliţii de centru-stânga. Adică pe de o parte nu-l votăm pentru că aşa e disciplina de partid, dar pe de altă parte îl votăm dacă facem o altă coaliţie?

Marian Lupu: Iată şi dumneavoastră aţi pus în evidenţă o anumită contradicţie. Oricare ar fi situaţia, eu nu pot să zic că pe prim-plan, este sentimentul meu, că ar fi aici nişte divergenţe de viziuni, divergenţe ideologice. Chiar vă spun sincer că e greu uneori să înţelegi despre ce este vorba în acest sens. Ori, cum aţi menţionat dumneavoastră, că în cazul ăsta nu este bun, iar în cazul ăsta este bun. Dar s-a mers şi mai departe în anumite declaraţii, că trebuie de retras candidatura şi multe alte lucruri.

Valentina Ursu: Dar ce şanse mai are această idee a comuniştilor, precum că încă nu e târziu de creat o altă coaliţie de centru stânga?

Marian Lupu: Noi până în ziua de astăzi toate acţiunile, asumarea responsabilităţii per ansamblu pentru guvernare, pentru ieşirea din criza economică, pentru depăşirea crizei sociale şi permiteţi-mi să spun că sunt nişte lucruri foarte şi foarte complexe şi complicate, care vor cere mult efort şi mult profesionalism de la întreaga echipă atât la nivel politic, cât şi la nivel de executiv în acest sens. Şi atunci din momentul în care am pornit pe această linie, s-au format structurile parlamentare, cele guvernamentale, aceste structuri trebuie să asigure buna funcţionare. Fiindcă încă de la sfârşitul anului trecut ţara a intrat în criză economică.

Valentina Ursu: De unde aceste scenarii precum că totuşi comuniştii ar putea să dea cele 8 voturi pentru candidatura lui Marian Lupu, dar în eventualitatea ca ulterior să se schimbe speaker-ul, să se modifice componenţa guvernului?

Marian Lupu: Aceste lucruri vin sau din acelaşi scenariu sau din aceeaşi sursă, precum şi altele de genul că în sânul Alianţei nu există unitate, că există forţe în interiorul Alianţei, care nu doresc candidatul înaintat de către AIE să fie ales, că ar fi fost anumite voci în sânul Alianţei care şi-ar dori alegeri anticipate. Calific aceste lucruri în mod echivalent. Probabil că şi sursa e aceeaşi, şi scenariul este acelaşi. Rămâne doar de văzut întreaga organizare.

Valentina Ursu: Dar în eventualitatea că ajungeţi în fotoliul prezidenţial, am putea vorbi despre aplicarea acestor scenarii?

Marian Lupu: Partidul Democrat a căzut de acord la momentul iniţierii şi formării acestei Alianţe să meargă pe această cale cu candidatul la preşedinţie, înţelegând foarte bine că înainte de acest pas să fie ales şi speaker-ul parlamentului, că din cauza situaţiei economice dificile o să fie investit guvernul şi că pentru primele două exerciţii, cele 53 de voturi au fost absolut garantate şi ele au fost garantate în realitate. Înţelegând foarte bine că pentru cel de-al treilea element al acestei situaţii, el este cel mai riscant şi cel mai responsabil, fiindcă 53 de voturi nu sunt suficiente, dar Partidul Democrat a mers pe această cale pentru atingerea intereselor R. Moldova.

Şi acum în mod evident că aşteptăm şi noi de la partenerii noştri din Alianţă un comportament pe potriva respectării acelor angajamente din partea PD, fiindcă în ultima instanţă nu este o idee fixă, nu este o idee bătută în cuie. Fiindcă cineva mai încerca să răspândească zvonuri că uite preşedintele PD doarme şi visează să fie şef de stat şi atunci face orice pentru a obţine acest scop. Păi haideţi să profităm de frumosul prilej de astăzi în cadrul emisiunii pentru a infirma aceste lucruri, fiindcă fiecare acţiune îşi are un anumit preţ, anumită valoare în acest sens. Şi apoi dacă am declarat un set de valori şi ne-am asumat şi responsabilitatea şi riscurile, păi iată pe această cale mergem şi mai departe.

Valentina Ursu: Până la urmă credeţi că depinde doar de răspunsul hotărât, categoric al liderului Vladimir Voronin?

Marian Lupu: Cam asta este situaţia pe care am putea s-o constatăm. Trebuie să mai înţelegem, pe de altă parte, că orice partid, care nu ar fi, fie că e vorba de PCRM, fie că e vorba de PD sau alte partide, sunt organisme destul de complexe în acest sens. Şi eu chiar vreau să reiterez astăzi, nu o să merg şi nu am mers nici pe cale de şantaj, nici pe cale de a cumpăra voturi, nici pe alte căi care îmi par mie lipsite de moralitate şi etică şi chiar utilizând asemenea instrumente, asemenea argumente, ar fi într-un fel o umbră de acest gen pentru o persoană sau o echipă, care pretinde la ceva pe dimensiunea politică, pe care motiv, zic eu că poate mult mai convenabil pentru întreaga situaţie, pentru ţară, pentru toată lumea per ansamblu, nu ar fi unul, doi sau trei de ăştia care să meargă deghizaţi să voteze, ci ar fi mult mai favorabilă o decizie per ansamblu, o decizie politică responsabilă, una asumată. Asta ar fi calea cea mai reuşită.

Valentina Ursu: Intenţionaţi să vă mai întâlniţi cu colegii deputaţi comunişti?

Marian Lupu: Evident. De câte ori va fi necesar.

Valentina Ursu: Cu conducerea partidului sau cu deputaţi separat?

Marian Lupu: Pentru mine formatul contează mai puţin. În format mai extins, măcar cu toată fracţiunea. Mai puţin mă deranjează elementele acestei formule, important ca dialogul să aibă loc. Să ne înţelegem ce avem în vedere fiecare şi să ajungem la o constatare a situaţiei.

Valentina Ursu: De la liderul PCRM ce aţi înţeles? Mai există loc pentru aceste discuţii, pentru atingerea unui consens?

Marian Lupu: În oricare situaţie, şi mai ales în politică, niciodată nu trebuie să spui niciodată. Atât timp cât există perioada până în ziua alegerilor, că vor fi alegeri repetate, că nu vor fi, urmează să vedem, dar atâta timp trebuie să lăsăm o anumită uşă deschisă pentru diferite ipoteze, că va fi adoptată o decizie, că va fi adoptată o altă decizie de către fracţiunea PCRM, dialogul în viziunea mea trebuie să continue, este un lucru firesc. Ar fi mult mai urât şi lipsit de sens ca dialogul să nu aibă loc, fiindcă politica de fapt este dialog. Contează în cele din urmă nu calea, ci rezultatul.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0877 secunde