Marinuţă: Scutul antirachetă va influenţa pozitiv securitatea Moldovei
adăugat 18 februarie 2010, 13:17, la Eveniment
Ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţă, a declarat că scutul american antirachetă, ce urmează a fi instalat în România, va influenţa pozitiv securitatea ţării noastre, pentru că „securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre”.
„Consider că intenţia României de a instala pe teritoriul sau elemente ale scutului antirachetă este o problemă internă a României. În ceea ce priveşte Republica Moldova, pot să va spun că din punct de vedere militar scutul antirachetă nu va influenţa negativ securitatea ţării noastre. Dimpotrivă, în caz de instalare a elementelor scutului antirachetă, securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre. În aceste circumstanţe, datorită tehnologiilor performante pe care le oferă interceptorii tereştri ai scutului antirachetă şi natura pozitivă a relaţiilor dintre Moldova şi Romania, securitatea şi apărarea spaţiului aerian al Republicii Moldova ar putea spori”, a declarat Marinuţă pentru ziuaveche.ro.
Totodată, din punct de vedere politic este prematur să facem comentarii pe marginea acestui subiect. Statele Unite ale Americii intenţionează să instaleze pe teritoriul României 3 complexe de interceptoare SM-3, însă o decizie finală la acest capitol nu a fost adoptată, a spus ministrul Apărării.
Cât priveşte participarea în operaţiunea din Afganistan, Marinuţă a accentuat că Moldova pledează numai pentru participarea în misiuni de menţinere a păcii, care beneficiază de legitimitate internaţionala sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU. „O eventuala decizie de detaşare a trupelor în misiuni internaţionale, va fi ghidată de obiectivele de politică externă a Moldovei. Subliniez că în cazul în care va fi luată o decizie politică, vor fi detaşaţi în operaţiuni de menţinere a păcii numai militari care îndeplinesc serviciul militar pe bază de contract, profesionişti care îşi asumă riscul în virtutea meseriei pe care o au, dar nu militari în termen”.
Ministrul a mai adăugat că Republica Moldova are de câştigat pe plan politic prin participarea în misiunile de menţinere a păcii. „Consider ca Republica Moldova trebuie să folosească toate mecanismele existente pentru a avea o prezenţă internaţională mai pronunţată. Subliniez însă că deciziile privind participarea la operaţiuni de acest gen nu ţin de competenta Ministerului Apărării, fiind luate la nivel politic de Parlamentul Republicii Moldova”, a conchis Vitalie Marinuţă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲