Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:49

 

Marius Lazurcă: România nu vrea să fie dascăl pentru Republica Moldova, ci partener

adăugat 10 mai 2010, 16:07, la Interviu / Reportaj

Marius Lazurca, ambasada Romaniei,

„Bucureştiul îşi doreşte ca în Republica Moldova să existe o guvernare care să vrea lucreze în tandem cu România în vederea integrării europene a celor două state”.

 

 

Declaraţia aparţine noului ambasador al României în Republica Moldova, Marius Lazurcă. Într-o discuţie cu corespondentul DW din Chişinău, Vitalie Călugăreanu, diplomatul român a menţionat că, la 15 iunie curent, Chişinăul va începe negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize.

MARIUS LAZURCĂ: - Ceea ce ne dorim noi este să însoţim Republica Moldova pe un parcurs pe care încă îl facem noi înşine. Noi nu dorim să fim dascălii Republicii Moldova, ci partenerii Republicii Moldova – cei care, după cum spuneam, parcurg împreună cu partenerii lor acelaşi drum către un obiectiv comun.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Haideţi să spunem pe înţelesul oamenilor simpli... Cu ce poate România ajuta Republica Moldova pe acest parcurs european?

MARIUS LAZURCĂ: - Ponderea politică a României în UE, importanţa României în momentul în care se iau deciziile în Consiliul European - nu este neglijabilă. Mai mult, România poate conta pe sprijinul anumitor state-membre care înţeleg, unele chiar din proprie experienţă istorică, natura relaţiei dintre Republica Moldova şi România şi aceste state întemeiate, după cum ziceam, pe o experienţă istorică, înţeleg să se solidarizeze cu Republica Moldova şi România atunci când se pune problema susţinerii Republicii Moldova în interiorul UE. Pentru noi este mult mai simplu acum să pledăm cauza Republicii Moldova, deoarece Republica Moldova îşi pledează, în momentul de faţă, mult mai bine propria cauză. Mă bucur să constat că mai cu seamă prin eforturile şi rezultatele autorităţilor moldovene, dar şi prin sprijinul pe care anumite state-membre, între care şi România, l-au oferit – la 15 iunie 2010, după toate probabilităţile, va începe dialogul între Republica Moldova şi UE pentru liberalizarea regimului de vize.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Ce s-a schimbat, la modul practic, în relaţiile moldo-române după schimbarea guvernării în Republica Moldova?

MARIUS LAZURCĂ: - E vorba de o etapă de un dinamism nemaiîntâlnit până acum. Republica Moldova se găseşte, în momentul de faţă, într-un proces accelerat, ambiţios de integrare europeană. Ne aflăm în această logică a integrării europene a Republicii Moldova care trebuie să genereze interconectări între toate sectoarele vieţii publice şi private din Republica Moldova cu spaţiul comunitar.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Moldova, cel mai probabil, va intra în curând în campanie electorală. Ce se va întâmpla cu proiectele moldo-române demarate deja dacă noua configuraţie politică de la Chişinău va fi una ostilă României, aşa cum a mai fost? Mă refer la proiectele economice în primul rând...

MARIUS LAZURCĂ: - Dacă v-aş răspunde la această întrebare, mi-aş depăşi atribuţiile de diplomat român în Republica Moldova. Ceea ce pot spune, pentru a răspunde într-o oarecare măsură, este că Republica Moldova poate conta pe sprijinul României atunci când acest sprijin este dorit şi atunci când acest sprijin este solicitat.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - O să pun un pic altfel întrebarea... Ce fel de guvernare îşi doreşte România la Chişinău?

MARIUS LAZURCĂ: - Îşi doreşte o guvernare care să-şi dorească ea însăşi să lucreze în tandem cu România.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Domnule Lazurca, dumneavoastră aţi venit recent în misiune în Republica Moldova. Spuneţi-ne dacă se simt diferenţe între românii de aici şi cei din România?

MARIUS LAZURCĂ: - Ceea ce frapează pe cineva care vine din România în Republica Moldova este lipsa diferenţelor, este uşurinţa cu care comunicarea are loc, este ospitalitatea, este sentimentul de a fi privit în mod spontan cu bunăvoinţă şi cu simpatie.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Vreau să mai lămurim un aspect legat de acordul de frontieră dintre cele două state. Am înţeles de la preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului, Igor Corman, că discuţiile s-au finalizat. Ce ştiţi despre acest acord?

MARIUS LAZURCĂ: - E vorba de un Tratat privind regimul de frontieră – aceasta este denumirea care descrie cel mai bine conţinutul acestui document. Vă pot şi eu confirma cele spune de domnul Corman. Spre deosebire de anii precedenţi, echipele de negociatori au lucrat foarte bine, punctele de convergenţă au fost foarte repede identificate, părţile s-au ascultat şi opiniile acestor părţi au putut fi înglobate într-un document juridic care este acum într-o fază avansată de redactare şi este aproape cu desăvârşire acceptabil de fiecare dintre noi.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Multă vreme, autorităţi de diferite culori de la Bucureşti argumentau că nu pot accelera procedura de redobândire a cetăţeniei române de către moldoveni din cauza unor reglementări impuse de UE. La ultima întâlnire cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că până la sfârşitul acestui an, România va ajunge la capacitatea de a satisface lunar până la 10.000 de cereri de cetăţenie. De ce acum UE îi permite României să facă acest lucru şi de ce nu i-a permis până acum?

MARIUS LAZURCĂ: - Termenul „a permis” nu este potrivit. România a petrecut acest răstimp, până astăzi când ne găsim în situaţia de a accelera procesul, explicând statelor-membre UE şi demonstrând că procedurile prin care România redă cetăţenia celor care au pierdut-o în mod abuziv sunt compatibile cu procedurile aplicate de alte state europene. Ceea ce preşedintele României a spus face parte dintr-un program de acţiune al întregului aparat diplomatic. Angajamentul României enunţat de la nivelul şefului statului este extrem de serios şi va produce rezultatele enunţate. Ceea ce ne interesează pe noi este ca acest proces să fie onest de la un capăt la celălalt.

VITALIE CĂLUGĂREANU: - Ce schimbări care ne-ar viza ne aşteaptă după ce România va fi acceptată în spaţiul Shengen?

MARIUS LAZURCĂ: - Ceea ce noi ne propunem este ca această modificare să nu creeze dificultăţi suplimentare solicitanţilor de viză din Republica Moldova, chiar dacă exigenţele pe care România, ca membru al spaţiului Shengen, va trebuie să le respecte vor fi într-adevăr mai mari.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Ovidiu Suciu


Autor: Vitalie Calugareanu
Sursa: www.dw-world.de
"la 15 iunie 2010, după toate probabilităţile, va începe dialogul între Republica Moldova şi UE pentru liberalizarea regimului de vize." - DORIM FOARTE MULT CA ACEST LUCRU SA SE INTAMPLE SI RUGAM CA ROMANIA SA NE AJUTE CU TOT POTENTIALUL SAU DE INFLUENTA. Atunci s-arrezolva multe-multe probleme: 1) ar dispare presiunea si graba fata de redobandirea cetateniei romana, evident ca multi isi vor dori, dar mai calm si in regim normal; 2) basarabenii s-ar domoli putzin si cu graba de a fi acceptati in regim de urgenta ca stat candidat la aderare, nu de asociere; 3) ar dispare multe aspecte dramatice si urate legate de migratie - "businessul" pe seama traficului de fiinte, riscurile pentru cetateni, cu siguranta de a reveni oricand din strainatate acasa si invers, se va normaliza starea familiilor - sotii ar putea pleca pe rand, unul din ei ramanand cu copii si batranii acasa, va dispare nevoie la reintregirea familiei, cand un sotz plecat pentru a nu-si pierde familia era nevoit sa-si ia cu sine si pe al doilea sotz, apoipe copii si chiar pe parintzi;4) Tinerii vor avea posibilitati mai mari pentru studiile la facultatile din occident, la concursuri si competitii internationale; 5) va scade numarul moldovenilor nevoitzi sa plece la munca si se stabileasca definitiv pe intinsurile Rusiei. 6) cetaenii transnistriei vor privi cu altzi ochi la pasaportul si statalitatea R.Moldova, la aspiratiile proeuropene.
A comentat soroci 11 mai 2010, 00:19


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1362 secunde