Merkel si Medvedev vor un Consiliu de securitate Rusia – UE care sa scoata SUA din Europa. Prima victima R. Moldova.
adăugat 20 iulie 2011, 10:31, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Cancelarul german Angela Merkel si preşedintele rus, Dmitri Medvedev, continua subminarea Aliantei Nord Atlantice, cei doi discutand la Hanovra crearea unui Consiliu de Securitatea Rusia-UE, si scoaterea SUA din Europa, transmite Romanian Global News.
Expertul Consiliului German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr, consideră că acest Consiliu de Securitate Rusia-UE ar putea deveni o alternativă a Consiliului Rusia-NATO.
„Germania înţelege tot mai mult că în viitorul apropiat Europa va găsi modalităţile sale de rezolvare a problemelor de securitate cu Rusia. Nu suntem împotriva NATO, însă am dori să slăbim influenţa americană. În acest sens, un comitet pentru probleme de politică internă şi securitate în cadrul Consiliului UE-Rusia ar putea juca un rol", a declarat Rahr, citat de Jurnal TV.
In cadrul discutiilor de la Hanovra a fost reluata si problema conflictului transnistrean, Germania dand de inteles ca rezolvarea acestui conflict ar fi un test de buna credinta pentru Rusia.
Experti militari consultati de Romanian Global News considera ca abordarea respectiva este doar pentru opinia publica. In fapt Germania si Rusia avand acelasi punct de vedere si anume federalizarea R. Moldova, iar prin alipirea regiunii transnistrene si prin prerogativele speciale acordate acesteia, revenirea influentei Rusiei asupra intregului teritoriu basarabean. Neintelegerile din Alianta pentru Integrare Europeana de la Chisinau fiind parte a unui plan integrat de destabilizare a actualei guvernari, plan ce are in spate coordonatori rusi si germani.
Influenta tot mai mare a Romaniei asupra R. Moldova a fost criticata si de Merkel si de Medvedev, acesta fiind cel care a deschis subiectul, iar Angela Merkel aproband ingrijorarea Rusiei.
Este clar jocul pro-rusesc al Germaniei in problema R. Moldova, a fost concluzia expertilor consultati de Romanian Global News.
Evident oficialii de la Chișinău, usor de dus cu presul sau la randul lor lucrand pentru rusi sau nemti, s-au arătat optimiști vis-a-vis de aceste discuţii între liderul rus și cel german. Ei speră că acestea vor servi drept un argument pentru Federația Rusă de a soluționa conflictul transnistrean.
„Germania a început de anul trecut să se implice mult mai intens în soluționarea conflictului transnistrean şi în relația cu Federația Rusă. Autorităţile de la Berlin susţin că problema transnistreană să fie un test pentru relația pe care şi-o dorește Rusia cu UE. O asemenea abordare din partea Germaniei este una foarte benefică procesului, fiindcă astfel conflictul transnistrean a intrat în topul agendei relațiilor dintre Bruxelles şi Moscova, dintre Berlin şi Moscova", a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Și ministrul de Externe, Iurie Leancă, consideră că ajutorul partenerilor externi în conflictul transnistrean este extrem de important.
„Capacitatea noastră de a rezolva problema cu Tiraspolul doar în cadrul acestui dialog e una relativ limitată, fiindcă nu vom reuşi, cel puţin cu regimul de astăzi de acolo. Şi atunci e nevoie de sprijinul din afară", a declarat ministrul Leancă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲