Micro-Razboiul Rece de la Chisinau
adăugat 07 decembrie 2009, 22:19, la Opinii / Editoriale
Comunistii de la Chisinau au blocat pentru a doua oara alegerea unui nou presedinte trimitand Republica Moldova la al doilea rand de alegeri anticipate. Pana in ultimul moment s-a sperat ca va putea aparea un compromis care sa permita alegerea ex-comunistului Marian Lupu in functia de presedinte. Chiar ieri dimineata, in urma sedintei comunistilor, deputatul Alexandru Petcov anunta ca exista tradatori in randurile partidului lui Voronin.In cursul saptamanilor trecute de asemenea aparusera dizidente in randurile comunistilor, nume sonore care dadeau de inteles ca ar fi dispusi sa voteze altfel. Pana la urma cred ca au fost hotaratoare discutiile purtate de Vladimir Voronin cu liberal-democratul Vladimir Filat si cu Marian Lupu. Nici unul dintre participantii la discutii nu a oferit detalii asupra chestiunilor abordate - insa un lucru este clar: nu s-au inteles. Probabil ca Voronin a cerut ceva ce Lupu si Filat fie nu au vrut, fie nu au putut sa-i ofere. Imunitate? Angajamente strategice pe termen lung? Posibilitatea de pastrare a averii fiului? Amnistie pentru responsabilii de represiunile din aprilie? Nu stim deocamdata ce a cerut Voronin si a fost refuzat.
Mai exista si o alta posbilitate: Voronin a vrut sa le serveasca celor din Alianta pentru Integrare Europeana aceeasi tochitura de care a avut si el parte, anume blocarea alegerii presedintelui. Voronin stie ca daca permite cea mai mica dizidenta in randurile comunistilor partidul sau se va dezintegra cu viteza maxima si de aceasta data ii va fi aproape imposibil sa restranga si sa relipeasca cioburile. Voronin stie ca trebuie sa ramana stapan temut. Mai mult decat atat - comunistilor le convine sa astepte un nou tur de scrutin in conditiile crizei economice cu Alianta pentru Integrare Europeana aflata la guvernare. Un dezastru economic pentru care sa fie blamati democratii este exact ce au nevoie comunistii pentru a castiga noile alegeri. De aceea vor incerca sa amane cat mai mult posibil data viitoarelor alegeri, tocmai pentru a intinde suferinta: boala lunga, moarte sigura.
Dizolvarea actualului Parlament s-ar putea, in acelasi timp, sa fie si pe placul Aliantei pentru Integrare Europeana, care a anuntat prin liberalul Mihai Ghimpu proiectul de modificare a Constitutiei. La Chisinau au existat dintotdeauna probleme la alegerea presedintelui de catre Parlament - iar sondajele de opinie arata ca in stanga Prutului populatia isi doreste sa-si aleaga presedintele prin vot popular. Mihai Ghimpu nu a anuntat clar ce varianta are in vedere: modificarea metodei de alegere a presedintelui sau modificarea numarului de voturi necesare in Parlament. Insa comunistii au anuntat ca nu sunt de acord cu o eventuala modificare a Constitutiei - ceea ce indica in mod clar ca isi doresc cu orice pret sa ajunga la anticipate unde sa se infrunte cu o alianta slabita de o criza economica agresiva.
Cele doua tabere de la Chisinau se gasesc in continuare pe pozitii ireconciliabile - si este extrem de greu de crezut ca aceste pozitii se vor schimba in viitorul apropiat. Atat comunistii cat si democratii sunt gata sa mearga inca o data la urne in a treia incercare de obtinere a unei majoritati clare in Parlament care sa le permita sa guverneze. Ca intr-un micro Razboi Rece niciuna dintre cele doua tabere de la Chisinau nu este in stare sa obtina o victorie clara - astfel ca este posibil ca un al treilea element sa intervina pentru transarea conflictului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲