Mihai Ghimpu: Neavând un candidat, desemnarea unei date înseamnă alegeri ANTICIPATE
adăugat 18 februarie 2012, 08:49, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Europa Liberă: De ce nu aveţi candidat?
Mihai Ghimpu: „Păi candidatul trebuie să fie identificat de colegii din Alianţă - PLDM, PD, plus deputaţii neafiliaţi.”
Europa Liberă: Fără voturile PL nu poate fi ales.
Mihai Ghimpu: „Nu, noi vom vota. Ei identifică şi înaintează şi noi votăm.”
Europa Liberă: Prin ce condiţionaţi alegerea şefului statului?
Mihai Ghimpu: „Să-şi asume programul Alianţei, acest program ne-a adus susţinerea europeană. Să fie un om cinstit, să dea exemplu de garant al Constituţiei, al integrităţii, al independenţei, să ne reprezinte, ca să vadă şi alte popoare, Europa şi alţii, că sunt în Republica Moldova oameni care nu trag la business, nu vin din sistemul dictaturii comuniste vechi.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, slugile poporului, ziceţi că ar putea fi identificate zeci de candidaturi pentru această funcţie supremă în stat. Ce se întâmplă dacă din ele trec sita şi rămân, din aceste candidaturi, care merită să fie în funcţia supremă?
Mihai Ghimpu: „A fi bun încă nu e de ajuns. Trebuie să cunoască politica statului. Poate fi un bun jurist, un bun medic, pedagog, dar dacă nu cunoaşte politica îi va fi foarte greu, fiindcă politica e la fel e o meserie şi e foarte complicată şi delicată. Nu e atât de simplu.”
Europa Liberă: O figură puternică nu ar putea să provoace gelozie, sau chiar invidie din partea acestor patru lideri, care trebuie să găsească consens asupra unei candidaturi?
Mihai Ghimpu: „Pentru noi, Partidul Liberal, pentru mine în mod special, nu. Eu niciodată nu m-am temut de oameni deştepţii. Omul vine să reprezinte statul şi eu trebuie să mă bucură dacă e mai deştept, mai bun decât mine.”
Europa Liberă: Nu este exclus că un preşedinte puternic ar putea să se ajungă la confruntări cu Guvernul, cu Parlamentul.
Mihai Ghimpu: „Nu, de astfel de persoane eu sunt sătul până în gât. Trebuie să vină un om fără ambiţii, un om care merge pe pământ. Că dacăî la ceea ce avem noi, mai vine unul, atunci precis că zice Uniunea Europeană: dragii noştri moldoveni, sunteţi frumoşi, e bine acolo la voi, dar să nu credeţi că o s-o ducem mai rău decât cu voi. Nu, nu, aici sigur că trebuie să vină să se ocupe doar de atribuţiile îi sunt date prin Constituţie şi în conlucrare cu noi, ca preşedinte de stat. Fiindcă cum nu ai da, promulgă legile, conlucrare trebuie să existe. Şi sigur, frica partidelor, o bănuiesc, este că dacă punem pe cineva aşa, dacă el nu în timpul mandatului, dar după formează un partid sau aderă la un partid. Şi parcă s-ar dori ca odată cu expirarea mandatului, omul acesta să dea ortul popii.
E greu aici să spui cum va fi, fiindcă oamenii unii sunt închişi. Omul e bun până îi dai scaunul. Sunt mai multe lucruri. Da, eu recunosc că nu e simplu. De ce au refuzat la ceea ce ne-am înţeles? Referendumul era cea mai bună soluţie. Ştiţi de ce au refuzat? Dodon n-a ieşit din PCRM ca să contribuie la ajutor. Din contra, să complice. Fiindcă dacă Dodon rămânea la PCRM, colegii noştri n-aveau să renunţe la referendum, fiindcă era unica soluţie. Şi pentru ei alegerile anticipate erau o mare problemă. 62 de voturi necomuniste asta înseamnă voturi împotriva acordului Alianţei. Iată, dacă au acceptat acest joc, lasă să-l joace. De aceea noi nici nu vrem să înaintăm candidat.”
Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dacă e să punem cărţile pe masă - Pl-ul şi PD-ul au lăsat să se înţeleagă că PLDM-ul nu ar fi vrut să fie ales domnul Lupu în funcţia de preşedinte al ţării. Acum PLDM-ul zice: „uitaţi-vă, domnul Ghimpu , în fruntea PL-ului, el nu vrea să fie ales şeful statului.”
Mihai Ghimpu: „Ei, astea sunt manipulări. Lumea ştie cine nu a vrut să aleagă, a fost şi public anunţat că nu voi vota pentru Lupu ca să nu se întărească Y. E una să spui că nu votez candidatul Lupu, şi alta e să spui: identificaţi candidatul şi noi votăm. Sunt lucruri absolut diferite. Nu este problema doar în Lupu, problema e şi în Ghimpu. Dacă Lupu e preşedinte, Ghimpu e speaker şi aici nu convine multora din interior şi din exterior. Era foarte simplu să spun la început: stimaţi colegi, fie Lupu preşedinte, fie altul preşedinte, Ghimpu e speaker. Ce bateţi în mine, dacă eu am funcţie? Altul nu are funcţie. Eu nu am făcut lucrul acesta.
Trebuie să aprecieze şi să nu mă învinuiască pe mine că eu nu vreau preşedinte. Că dacă stau lucrurile şi continuă aşa, atunci eu am să revin la acord şi am să spun: nu mă interesează pe mine, acordul şi gata. Că nu este de ajuns doar alegerea preşedintelui, dar păstrarea şi a majorităţii parlamentare. Pentru că ne-am trezit într-o bună zi cu o altă coaliţie - doi colegi de Alianţă şi cu neafiliaţii. În primul rând se rupe de Europa. Iată asta ne demonstrează că totul e făcut ca să nu ajungă Ghimpu speaker.”
Europa Liberă: Să admitem că se identifică candidatura pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Acum mă gândesc la acel candidat - va vrea el să accepte funcţia asta, din moment ce există atâtea disensiuni în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană?
Mihai Ghimpu: „Aveţi dreptate, noi am profanat această funcţie. Acolo trebuie să se ducă unul care nici să nu-l vezi, nici să nu-l auzi. Şi atunci el poate să spună, dar de ce să mă duc eu, ca să le fac pe plac aiştia, care nu se înţeleg. Şi asta este unul din motivele din care noi spunem: identificarea şi apoi data. Ne putem trezi ca să nu vrea nimeni să fie preşedinte. Pentru că un om deştept înţelege că se bagă într-o maşină de tocat carne. Şi eu unuia i-am spus: ce te bagi omule în maşină de tocat carne? Şi el a spus că Ghimpu a vorbit cu mine dur.”
Europa Liberă: I-aţi spus domnului Nantoi.
Mihai Ghimpu: „Da, ca la un prieten, pe care-l cunosc. Zic: unde te bagi tu? Asta e maşină de tocat carne. Se poate întâmpla în genere să vii şi aici la vot secret să te şteargă, că eu nu cred că vor să aleagă preşedintele. Colegii mei trebuie să înţeleagă lucrul acesta, mie îmi pare că ei superficial se uită la lucrurile astea. Ei cred că toţi vor. Sunt unii care vor, dar ei nu corespund şi pe aceia noi nu o să-i acceptăm.”
Europa Liberă: Cel care va accepta să vină în această funcţie şi va fi votat cu numărul necesar de mandate, cu 61 de voturi, ar trebui să reprezinte Republica Moldova, toţi cetăţenii Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu: „Statul, sigur. Preşedintele nu reprezintă Alianţa, preşedintele reprezintă statul şi dacă cineva crede că o să vină unul, care o să accepte să-i dea Ghimpu comandă, Lupu sau Filat amarnic greşesc. Poate unul viclean să vină şi să zică: da, da, da şi când a veni şi când a începe a trăsni şi pe unul şi pe altul, şi o să spună că domnilor, nu depăşiţi competenţele. Voi ocupaţi-vă de ceea ce prevede Constituţia, şi eu de ceea ce prevede Constituţia. Se poate întâmpla şi asta. De aia iată aşa, nici nu ştiu ce să facă. Dacă nu ştiu ce să facă, aici a trebuit să facă ce a trebuit. Cum am spus eu: cea mai bună soluţie este referendumul. Fiindcă noi trei hotărâm împreună cu poporul, care ne-au votat pentru noi. Şi atunci nu mai umblai să mai cauţi, să pierzi timpul. Dacă l-au ascultat pe neafiliatul, sau pe cel pe unde se plimbă neafiliatul, asta îi priveşte.”
Europa Liberă: Domnule Gimpu, v-aţi întâlnit şi aţi discutat şi în patru cu domnul Dodon. El ar fi spus că votează orice candidatură, fără să condiţioneze.
Mihai Ghimpu: „Nu, a zis candidatură în afara partidelor existente în Alianţă. E clar că acestea nu. Dar public a spus că nu, Alianţa va înainta, noi vom analiza. Deci asta nu înseamnă că oricare, care decidem noi şi aici e problema. Astea sunt jocuri subtile, cu bătaie lingă şi depăşesc teritoriul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cetăţenii aşteaptă deznodământul problemei. Pe de altă parte aici în Parlament iţele şi mai tare se încurcă.
Mihai Ghimpu: „Le-au încurcat ei.”
Europa Liberă: Cine le descurcă?
Mihai Ghimpu: „Tot ei, care le-au încurcat. A propos, cred că o să mă ierte şi o să mă înţeleagă fostul ambasador al Statele Unite ale Americii, excelenţa sa domnul Chaudhry, la despărţire mi-a zis: îmi pare rău că nu v-am susţinut în adoptarea noii constituţii. La început credea posibil cu colegii noştri, dar pe urmă a înţeles că aici sunt jocuri, interese. Fiindcă noua constituţie rezolva problema pentru azi şi pentru totdeauna. Dar aşa ce a, schimbat noi? Corupţia e şi mai mare, economia are o creştere, dar ea încă nu dă nimic să simtă oamenii. De certat ne-am certat, preşedintele n-am ales. Ne mâncăm iarăşi că unii vor data.”
Europa Liberă: Care e preţul păstrării Alianţei pe moment?
Mihai Ghimpu: „E foarte important, ca şi la început. Fiindcă dacă nu e Alianţa, înseamnă că cetăţenii n-o să mai creadă în partidele politice şi pierdem din susţinerea europeană. Că Europa a dat ajutor cetăţenilor, care au votat pentru cursul european.”
Europa Liberă: Dacă întindeţi la nesfârşit acest termen de a identifica candidatura potrivită pentru funcţia supremă în stat ar putea domnul Lupu să revină la varianta de a se adresa Curţii Constituţionale.
Mihai Ghimpu: „Nu, n-are nici un drept. Nici Curtea n-are de unde să-i dea curs dizolvării Parlamentului, fiindcă trebuie să se consume prevederile prevăzute în Constituţie. În final adică să nu fie ales preşedintele şi încă respectând hotărârea Curţii, cu prezenţa a 61 de deputaţi la vot şi numai atunci.”
Europa Liberă: Dar în cât timp se poate tărăgăna această perioadă de a identifica o candidatură potrivită pentru funcţia de preşedinte?
Mihai Ghimpu: „Reieşind din faptul că noi avem mandat patru ani de zile şi nu este termen prevăzut decât doar termenul de două luni, cum prevede articolul 90 al Constituţiei, dar deja avem doi ani şi jumătate şi nu este prevăzut de Constituţie în cât timp trebuie ales preşedintele după ce s-ar dizolva Parlamentul şi în loc de preşedinte ales îndeplineşte funcţiile preşedintele interimar, noi o putem duce patru ani. Dar nu e de dorit asta. De aceea Partidul Liberal la modul serios vrea să fie ales preşedintele. Pentru noi e mai important alegerea preşedintelui, decât alegerile anticipate, fiindcă prin alegerea preşedintelui câştigă cetăţenii - e stabilitate politică, continuă politica de susţinere a Uniunii Europene şi a resurselor financiare ale statului. În cazul în care nu este ales preşedintele, nu este stabilitate politică, alegeri anticipate nu ştii cine o să fie la putere şi atunci nu ştim dacă o să avem acea susţinere.”
Europa Liberă: Chiar şi dacă Parlamentul nu este lucrativ, lipsa opoziţiei la şedinţele lucrărilor Parlamentului, lasă un grup amar cetăţeanului.
Mihai Ghimpu: „Nu-i bună treaba, democraţia nu există fără opoziţie.”
Europa Liberă: Cum readuceţi comuniştii în Parlament?
Mihai Ghimpu: „Trebuie să vină fiindcă că ei în cazul dat se compromit. Oamenii nu i-au ales ca să umble pe străzi.”
Europa Liberă: Se compromite tot Parlamentul şi instituţia parlamentară.
Mihai Ghimpu: „Nu asta e clar şi oamenii trebuie să facă deosebire, nu trebuie să compromită tot Parlamentul. Oamenii au votat pentru patru fracţiuni - comunistă, liberală, liberal-democrată şi democrată. Şi în cazul dat se compromit ei. Da, ca instituţie sigur că nu e de dorit lucrul acesta. De aceea maş adresa, dacă îmi permiteţi prin intermediul postului de radio Europa Liberă către colegii din opoziţie să se împace cu faptul că democraţia înseamnă a fi şi în opoziţie, nu numai la putere şi să vină la şedinţele Parlamentului. Şi să dezvoltăm acest stat, să scoatem lumea din mizerie şi sărăcie. Dacă consideră că nu suntem ilegali, de ce nu sesizează Curtea Constituţională? De ce în alte subiecte au sesizat-o, dar aici nu? Înseamnă că ştiu cum o să primească răspunsul. Şi răspunsul scurt e în defavoarea lor. Şi va trebui să se întoarcă în Parlament şi s-a terminat, mă scuzaţi de expresie, cu guleaiul.”
Europa Liberă: Domnule Ghimpu, Dumneavoastră aţi lăsat să se înţeleagă că dacă nu se fac presiuni asupra Dumneavoastră, asupra formaţiunii liberale, dacă nu se forţează lucrurile, s-ar putea săptămâna viitoare totuşi să stabiliţi data alegerilor.
Mihai Ghimpu: „Nu, mă scuzaţi, am spus clar acum, joia viitoare în cazul în care e identificat candidatul.”
Europa Liberă: PL-ul prin rotaţie ar trebui să preia preşedinţia pare-se la consiliul Alianţei. Da?
Mihai Ghimpu: „Se apropie, îmi pare că săptămâna viitoare.”
Europa Liberă: Atunci responsabilitatea o să fie şi mai mare.
Mihai Ghimpu: „O să-i convocăm în fiecare zi.”
Europa Liberă: Credeţi în şansa identificării candidatului? Sincer.
Mihai Ghimpu: „Dacă se doreşte de celelalte părţi, eu cred. Noi suntem pentru alegerea preşedintelui. Noi nu ne dorim alegeri anticipate. Oare chiar nu există, cum spun moldovenii, puţin obraz? Haideţi să lăsăm jocurile şi interesele şi să ne ocupăm de viaţa celor care ne-au dat votul, care aşteaptă de la noi.”
Europa Liberă: Da în bună parte cetăţenii cred că acum doar domnul Ghimpu ar putea să ajute la identificarea candidatului şi la alegerea şefului statului.
Mihai Ghimpu: „Noi o să facem tot posibilul ca să fie acest candidat identificat, dar nu de noi depinde. Eu pot să…haideţi să ne imaginăm - că eu vin şi propun candidatul. Credeţi că n-o să fie acceptat şi votat?”
Europa Liberă: Dar aşa cred că vine PLDM-ul şi propune candidatul şi n-o să fie acceptat sau PD-ul.
Mihai Ghimpu: „Candidatura liberalilor nu va fi acceptată nici de colegii de Alianţă şi cu atât mai mult de deputaţii neafiliaţi.”
Europa Liberă: Şi candidatul lor nu l-ar putea accepta Partidul Liberal.
Mihai Ghimpu: „Nu, să vină cu un candidat, care vine să apere cetăţenii acestui stat şi acest stat pe care-l conduc şi poartă responsabilitatea, şi viitorul acestui stat.”
Europa Liberă: Societatea a dus lipsă de vocea Dumneavoastră puternică, de vocea Alianţei, care ar fi trebuit să sune mereu în unison.
Mihai Ghimpu: „Da, sunt de acord cu asta. Lumea ne-a crezut mai deştepţi pe noi, şi mai puternici, dar noi am dat dovadă de slăbiciuni, de alt caracter, şi de alte interese. Sper şi eu că poate câte ceva o să mişcăm înainte. Şi nu ştiu cu ce o să se termine şi asta mă deranjează foarte mult.”
Europa Liberă: Aţi făcut un pas. Ştiţi următorul pas, al treilea, al patrulea care va fi?
Mihai Ghimpu: „Ştiu. Primul - trebuie să alegem preşedintele şi să ne apucăm de reforme cu adevărat. Reforme care să aducă la diminuarea corupţiei.”
Europa Liberă: Pur şi simplu acum se năruieşte speranţa cetăţeanului, domnule Ghimpu, când de la micul ecran, de la microfoane se vorbeşte că peste tot milioanele şi miliardele decid soarta în Republica Moldova, iar cetăţeanul trăieşte la limita sărăciei, încrederea în clasa politică şi în politicieni, şi în instituţiile statului se diminuează simţitor.
Mihai Ghimpu: „Sunt de acord cu Dumneavoastră, dar să mă scuzaţi - eu nu am nici o vină. Şi dacă vreţi să vă spun - deja am avut oferte de bani grei, de când nu sunt în funcţie. Am să scot eu la iveală schema asta care e pornită de comunişti.”
Europa Liberă: De ce nu aţi sesizat organele de drept?
Mihai Ghimpu: „Fiindcă trebuie să mă adeveresc că este aşa. Am încercat să ajung, nu direct. Ştiţi cum se face la noi. Aşa că eu nu am treabă cu asta. Şi de aceea dorm liniştit. Nu am pietre în sân. Şi nu mi-i frică nici de unul, nici de altul. Mă deranjează să nu compromitem definitiv nu numai Alianţa, Curtea Constituţională, funcţia de preşedinte, dar înseşi valorile democratice.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲