Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:50

 

Mihai Ghimpu: Partidul Liberal trebuie să meargă de unul singur în alegerile parlamentare din 2009

adăugat 30 iunie 2008, 11:51, la Interviu / Reportaj

Interviu cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedintele demis al CMC

Stimate dle Mihai Ghimpu, cum credeţi care sunt motivele care au generat criza din Consiliul Municipal Chişinău?

Vorba aia, peştele de la cap se strică. Cred că motivele vin de sus, de la puterea centrală. Guvernarea comunistă nu s-a putut împăca nici o clipă cu faptul că liberalii, dar şi un tânăr liberal ca Dorin Chirtoacă au câştigat Chişinăul, iar consilierii au reuşit să se adune în jurul unei coaliţii democratice în frunte cu liberalul Mihai Ghimpu. Primul care a uitat de semnătura pe documentul de formare a coaliţiei a fost preşedintele PPCD, Iurie Roşca. Însă nimeni nu a crezut că liberalul Ghimpu va face alianţă cu PSD-ul lui Dumitru Braghiş, pentru că noi suntem devotaţi principiului că nu ne legăm cu nomenclatura comunistă. Şi când au văzut că aici au pierdut, au insistat astfel încât Braghiş şi Muşuc să blocheze activitatea majorităţii în Consiliu. Acest lucru le-a reuşit în mare parte. Să ne amintim cum a fost votat bugetul capitalei, nu s-au ajuns două voturi, pentru că pe cineva i-au speriat că dacă votează zboară tăticii de la serviciu sau chiar el îşi pierde funcţia de consilier. Mulţi spuneau că această coaliţie nu-i capabilă, că Ghimpu nu-i bun administrator, că Chirtoacă este încă prea tânăr. Dar când au văzut că a trecut un an şi că lucrurile merg normal, au făcut tot posibilul să distrugă această coaliţie şi să compromită Consiliul Municipal. Şi i-au găsit pe cei care au puncte vulnerabile, pe Eduard Muşuc. De Braghiş nu pun nimic la îndoială, e comunist, comunist a rămas. Dar mi-e straniu că Muşuc, un tânăr care a fost închis de comunişti, cei care i-au luat afacerile a fost capabil să trădeze coaliţia democratică din CMC.

Se spune despre coaliţia democratică că a fost creată cu stângul chiar de la bun început. Să ne amintim atunci când aţi reuşit, la 24 iulie 2007, să-i aduceţi la masa de negocieri pe alţi trei lideri de partide, Serafim Urechean, Iurie Roşca şi Dumitru Diacov. Aţi semnat atunci un acord de cooperare, prin care a fost creată coaliţia democratică. Dar atunci nu s-a reuşit alegerea unui preşedinte. De ce?

Când am semnat acordul, PPCD, în frunte cu Roşca a acceptat că funcţia de preşedinte îi aparţine Partidului Liberal, lui Ghimpu. Este şi normal, noi suntem cu 11 mandate. Cum să vină să conducă Muşuc cu două mandate Consiliul. Aşa e în toată lumea şi aşa e în alte consilii raionale din republică.

De ce nu aţi vorbit cu social-democratul Eduard Muşuc chiar de la bun început?

Noi ne conducem de o hotărâre a partidului că nu facem coaliţie cu ei pentru că sunt trădători, sunt comunişti şi comunişti rămân.

Dar cum rămâne cu PPCD care a votat la 4 aprilie 2005 un preşedinte comunist?

M-am gândit că PPCD este succesorul de drept al Frontului Popular, căruia i-am dat foarte mulţi ani, luptând pentru cauza naţională. Să vă spun sincer, chiar a fost şi un pas spre a-i ajuta lui Roşca sa iasă din "mocirla" din 4 aprilie. Dar el nu a înţeles asta. Acum regret că am făcut aces pas. Mai bine erau la alegeri anticipate sau coaliţia monstruoasă PCRM, PPCD, PSD, PUM de la bun început. Lumea ar fi văzut ce ar fi făcut ei până acum, fiindcă pe ei nu-i interesează ceea ce ne interesează pe noi.

Aţi declarat că treceţi în opoziţie faţă de coaliţia nou formată. De ce nu aţi găsit altă formulă? De ce nu aţi mers iarăşi pe negocieri, pentru a păstra coaliţia democratică?

Dacă nici eu şi nici Muşuc în fruntea CMC atunci, Svetlana Popa, de la PCRM. Să fim serioşi, ce fel de coaliţie dacă ei din interior au boicotat activitatea coaliţiei, deşi s-au ales cu funcţii în urma negocierilor. Care coaliţie, dacă aceasta din decembrie 2007, când am votat bugetul capitalei, nu a mai funcţionat. Ce să păstrăm? Am răbdat, ştiţi de ce, fiindcă ei au vrut ca Muşuc să iasă ca erou, au aşteptat să-l excludem noi din coaliţie. Dar l-am lăsat să apară ca trădător şi ca jertfă. Eu sunt impulsiv, dar răbdare în unele probleme cheie am. Şi am dorit să vadă lumea cine este aparătorul lor şi pentru ce a venit în Consiliu.

Cum o să lucraţi din opoziţie pentru cetăţeni?

Suntem în opoziţie faţă de puterea politică, faţă de această grupare. Vom urmări aşa cum urmăreau şi ei activitatea CMC. Vom vota toate proiectele care vin să soluţioneze problemele cetăţenilor, ale CMC, ale muncipiului Chişinău. Nu ne interesează că Muşuc este preşedinte sau că proiectele vor fi înaintate de comunişti. Pentru noi e important dacă acest proiect vine să soluţioneze problema legală a cetăţeanului sau a persoanei juridice. Vom trage clopotul când se vor face afaceri pe banii publici. Noi nu vom organiza spectacole de prost gust de genul celor ale lui Klimenco, Onişcenco sau Muşuc.

De ce nu aţi renunţat la funcţia de preşedinte al CMC, pentru a evita această criză?

Oricine ar fi fost preşedinte, situaţia ar fi fost aceeaşi. Îmi pare rău că mulţi se uită invidios şi chiorâş spre primarul general Dorin Chirtoacă şi spre PL. Eu cred că partidele de dreapta şi centru dreapta trebuie să se bucure, pentru că important este nu cine va câştiga mai mult, dar cu cine poţi debarca guvernarea comunistă. În loc să ne bucurăm că avem un lider tânăr cu perspectivă, să-l susţinem, se întâmplă invers. Cel mai important rămâne, pentru mine, ca R. Moldova să fie salvată de regimul comunist care ne împiedică să ne dezvoltăm în toate domeniile. Cu această guvernare şi cu sateliţii ei n-o să ajungem niciodată spre UE.

Care au fost principalele realizări în funcţia de preşedinte al CMC?

În primul rând, am votat multe proiecte importante pe care cetăţenii le-au aşteptat de mulţi ani. Proiectele au fost înaintate în CMC în ordine cronolologică, dar nu cum s-a întâmplat până acum, prin relaţii. Am soluţionat problema cu S.A. "Termocom". Am rezistat în această batălie sprijinită de guverare. Când a fost deconectată apa caldă, am găsit soluţia ca cetăţenii să nu fie lipsiţi de acest serviciu. Am majorat cu 20 % salariile angajaţilor în sfera socială. Pot să zic că soluţionăm şi problema plajelor din Chişinău. De 25 de ani nimeni n-a văzut că trebuie curăţite şi înnoite plajele. Şi, în fond, ce aşteptau într-un an de zile să facem. Să construim metrou? Eu cred că, având un buget auster, noi am rezolvat multe probleme. Datoriile pe care le-am achitat, oare asta e puţin? Cu cele 500 de milioane de lei datorii, câte probleme rezolvam? Cred că cel mai important e că am încercat sa stârpim corupţia.

Ce nu ati reuşit să faceţi în calitate de preşedinte al CMC şi din ce cauză?

N-am reuşit să semnăm mai multe proiecte ce aparţin cetăţenilor. N-am reuşit să scoatem la licitaţie terenuri, să soluţionăm problema din jurul lacului "Valea morilor", dar asta nu e vina noastră, fiindcă lucrările au demarat fără suport financiar. Dar cel mai mult nu am reuşit să-i convingem pe cetăţeni că în 2009 ar fi putut vota o echipă de alternativă pentru guvernarea comunista, este vorba despre coaliţia democratică din CMC.

În activitatea de preşedinte al CMC, v-a afectat cumva gradul de rudenie pe care îl aveţi cu primarul general al Chişinăului Dorin Chirtoacă, faptul că îi sunteţi unchi?

Este o tâmpenie. Toată lumea a cunoscut în ce relaţii sunt cu primarul general, cu candidatul de atunci Dorin Chirtoacă. Este copilăreşte să auzi cum trâmbiţează Muşuc că chipurile Ghimpu i-a încurcat primarului să activeze. N-au fost decât relaţii ce ţin de problemele primăriei şi ale oraşului, dar şi relaţii care există între toţi cei care fac parte dintr-un partid politic.

…se zice că l-aţi dirija din umbră pe primar …

Este o prostie şi o naivitate. Dorin Chirtoacă este un tânar care a prins administrarea în primaria mun. Chişinău mai repede decât mine. Dacă ne-am sfătuit într-o problemă parcă asta înseamnă dirijare. Împreună, eu în calitate de preşedinte al PL şi Dorin Chirtoacă, ca şi vicepreşedinte al partidului, am venit cu un program. Electoratul a încredinţat PL-ului schimbarea. Noi deciziile le luăm la biroul politic al partidului, la sedinţa fracţiunii şi cred că Dorin Chirtoacă nu a apărut niciodată cu o idee în detrimentul oraşului sau al cetăţenilor. Dar să luăm şi alt aspect al problemei, parcă eu am timp să alerg permanent, să-i suflu primarului fă cutare sau cutare lucru, când el e atât de ocupat. M-a văzut cineva la şedinţele primăriei? Am fost eu vreodată să mă amestec? Oamenii când nu au argumente inventează nişte minciuni, dar încă şi proaste. Măcar să inventeze ceva care să fie credibil pentru oameni.

Curtea Supremă de Justiţie a constatat ca aţi fost ales legal în funcţia de preşedinte al CMC. În acelaşi timp, a fost semnată decizia de demitere a dvs pe care aţi anunţat că o veţi ataca în instanţa de judecată. Cum credeţi că vor evolua lucrurile din această perspectivă?

Sper că şi de această dată, instanţa de judecată va lua o decizie corectă, legală, fiindcă încălcările sunt foarte grave. În plus preşedintele se demite cu 2/3din voturile consilierilor municipali şi o să demonstrăm în instanţa de judecată acest lucru. Nu s-a dorit decât ca CMC să nu funcţioneze, să fie debarcat Ghimpu. Toate acestea demonstrează că Ghimpu nu l-a încurcat pe primar, dar i-a ajutat acestuia să funcţioneze mai bine Primăria şi CMC. Au înţeles că trebuie să distrugă totul ca să nu meargă lucrurile, altfel pierd alegerile parlamentare. Dar şi aşa o să le piardă.

Cum veţi participa la alegerile din 2009?

Foarte activ. Vom munci ca să dăm jos guvernarea comunistă. La moment, Codul Electoral ne dictează să participam de unul singur, dar, indiferent de Codul Electoral, eu consider că Partidul Liberal trebuie să meargă de unul singur în alegeri. Avem un partid de oameni oneşti, corecţi, cinstiţi. Eu, vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru, Corina Fusu, am început lupta înca din 1987-88 şi am rămas fideli cauzei naţionale. Despre Dorin Chirtoaca sondajele spun totul. Strategia trebuie să fie aplicată în felul următor: cum putem acumula mai multe voturi, împreună sau aparte. Ne-am convins că noi putem obţine mai multe mandate dacă PL merge aparte faţă de alte partide şi atunci venim şi luăm puterea sus şi iar apare câte un trădător, dar sper că asta nu se va întâmpla.

Cu cine sunteţi dispuşi să faceţi coaliţii postelectorale?

Sper că nu vor trece în Parlament cei care sunt "şuruburile" locomotivei comuniste. Şi mai sper că electoratul de această dată a înţeles care partide cu adevărat îşi doresc schimbarea în R. Moldova. Cînd numeri pe degete aceste formaţiuni, sunt puţine. Dacă alegătorii se vor aduna în jurul nostru nu vor regreta niciodată, mai ales pentru faptul că i-au încredinţat puterea PL-ului aşa cum au făcut-o în alegerile locale din Chişinău, alegându-l pe Chirtoacă primar şi acordându-i Partidului Liberal cele mai multe mandate, după comunişti. În prezent, suntem în relaţii bune de colaborare, asta se vede şi în CMC, cu AMN şi PLDM.

Autor: Elena Robu-Popa
Sursa: www.presa.md
Votati PL ... o speranta spre ceva mai bun
A comentat neutru 30 iunie 2008, 14:05
Sa votam PL? dar ce inseamna defapt PL? Ghimpu si Chirtoaca nu?
A comentat Ion 30 iunie 2008, 14:45
Important este sa nu votati cu comunisti si mai ales cu curvele care se pristituiaza cu ei.E simplu,votati numai ce aceia care sunt improtiva lor.Doamne ajuta.
A comentat ALECU 30 iunie 2008, 23:31
Decat Urechean mai bine Voronin. Ala macar deschis zice ca nu iubeste romanii si simpatizeaza rusii. Daca astia au facut alianta cu Braghis, care tot e acelasi drac, atunci viitorul ne surade :). Deci avem de ales din 3 movile de "ceva" una care mai putin pute, insa nu uitati chiar daca nu pute "ceva" tot "ceva" ramane.
Traiasca RM!!! timp de 18 ani de independenta nu am reusit sa educam macar pe unul, care ar fi demn pentru al alege.
Si nici nu era posibil! XX+XY = sau XX sau XY.
Nu poate sa nasca un destept la doi prosti cu alte cuvinte.
A comentat 300 01 iulie 2008, 10:19
Haideti sa NU mai ...! Moldova tot Moldova ramane! Voronin va bantui ca o fantoma intotdeauna kiar si prin mostenitorii lui :|
A comentat eleven 04 iulie 2008, 13:32
Toti la dubala trebue bagati iar ghimpu si dorin pe 20 de ani la guvernare si fara replici. Caci in curind cei care suntem peste hotare ne intoarcem acasa si daca gasim vreo unul ertat si liber ii bem singele pentru ca de la vlad incoace ne este setea mare.
A comentat furie 03 august 2008, 14:53


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0618 secunde