Mihai Ghimpu: „Voronin nu acceptă faptul că a pierdut puterea”
adăugat 29 august 2009, 08:13, la Interviu / Reportaj
Retragerea comuniştilor de la prima şedinţă a parlamentului moldovean e doar un alt truc menit să amâne trecerea în opoziţie, spune noul preşedinte al legislativului de la Chişinău.După o lună de negocieri la sânge, noua putere de la Chişinău începe să prindă contur. Ieri, într-o primă şedinţă extrem de tensionată a noului parlament, liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a fost ales în funcţia de preşedinte al legislativului. Într-un interviu acordat EVZ, Ghimpu vorbeşte despre trucurile comuniştilor şi despre priorităţile Alianţei pentru Integrare Europeană.
Cum a decurs votul de ieri?
Mihai Ghimpu: În mod legal. Am avut un mic incident la început: parlamentarii PCRM au părăsit şedinţa pentru că noi n-am fost de acord cu pauza până pe 4 septembrie, pe care au cerut-o. Am rămas noi, deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), şi am adoptat ordinea de zi.
Comuniştii vor contesta votul la Curtea Constituţională. Au vreo şansă de reuşită?
Din punct de vedere legal, n-au nicio şansă. Fiindcă legea cu privire la funcţionarea acestei instituţii spune clar că, în cazul în care este convocată şedinţa parlamentului, prima oară are loc constituirea legislativului şi apoi alegerea preşedintelui parlamentului şi a celorlalte structuri. Comuniştii au cerut o pauză de câteva zile pentru constituirea facţiunii. A fost un truc politic nereuşit. Facţiunea se poate constitui, după lege, în 10 zile, dar asta nu presupune ca parlamentul să nu activeze în această perioadă. Le-am cerut să respecte legea. Şi aşa preşedintele a convocat şedinţa în ultima zi prevăzută de lege. Suntem într-o criză şi nu avem timp să aşteptăm până ce le va veni pofta... E clar că a fost un boicot. Vladimir Voronin nu poate accepta faptul că a pierdut puterea, dar noi n-am fost delegaţi să împlinim pofta lui Voronin.
Aţi anunţat partajarea pe funcţii între cele patru partide. Vlad Filat spunea că decizia va fi făcută publică încă de acum o săptămână. Au intervenit probleme la negocieri?
Nu puteau fi anunţate din timp, pentru că avem o luptă politică, avem un preşedinte care încalcă actuala Constituţie...
Pentru funcţia de preşedinte va candida Marian Lupu. Au fost discuţii mai aprinse în legătură cu asta?Nu, am anunţat de altfel că funcţia de preşedinte al republicii revine Partidului Democrat, iar cea de prim-ministru - Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Ce se va întâmpla cu Alianţa „Moldova Noastră” (AMN)? Ce funcţie va primi?
Nu va fi nicio problemă cu AMN. Noi ne asumăm toată guvernarea, nu doar ce ţine de aceste funcţii. AMN a dat dovadă de înţelepciune, de voinţă politică pentru formarea şi păstrarea acestei alianţe, nu sunt probleme aici. „Pentru septembrie şi octombrie nu sunt bani”.
Care sunt primele lucruri care trebuie făcute?
Formarea guvernului, pentru a începe negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să obţinem o susţinere financiară. Pentru septembrie şi octombrie nu sunt bani. Şi aşa comuniştii au plătit pensiile şi salariile din împrumut. Problema-cheie rămâne depăşirea crizei. Şi, încetişor, să începem să dezvoltăm o economie. Şi, nu în ultimul rând, la următoarea şedinţă vom examina şi vom anula decizia de introducere a vizelor pentru cetăţenii români.
Care sunt celelalte priorităţi pe plan extern?
Vrem să facem să funcţioneze şi la noi valorile şi standardele euro pene. Să avem în primul rând o presă independentă, o justiţie independentă, o economie liberă, ca să putem atrage capital străin. Pe scurt, să ne mişcăm către ziua în care vom face parte din familia europeană.
SPOR la munca AIE, si speram ca ve-ti face TREABA BUNA! VIVAT AIE!!!!!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲