Ministerele educaţiei din România şi Republica Moldova vor semna un nou Protocol de colaborare
adăugat 29 ianuarie 2010, 09:34, la Eveniment
Consiliul rectorilor din Moldova s-a adresat cu o solicitare preşedintelui român Traian Băsescu să contribuie la dezvoltarea unor relaţii strânse de colaborare între universităţile din România şi Republica Moldova. Şefii instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova i-au solicitat preşedintelui României să intervină în vederea înfiinţării unui număr cât mai mare de extensii ale universităţilor româneşti în stânga Prutului, respectiv crearea unor extensii universitare moldoveneşti în cadrul universităţilor din România. În cadrul întrevederii de joi cu preşedintele României, Traian Băsescu, rectorul Universităţii de Stat „B. P. Haşdeu” din Cahul, Andrei Popa, a declarat, în numele Consiliului rectorilor din Moldova, că instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova au nevoie de o mai strânsă colaborare cu instituţiile de profil din România. Potrivit lui, este necesar să fie dezvoltat un mecanism care să permită schimburile de experienţă între profesorii universitari de pe ambele maluri ale Prutului. Andrei Popa a menţionat că pentru cadrele universitare din Republica Moldova este foarte important să poată efectua stagii în România, pentru a cunoaşte mai îndeaproape modelele de predare care se aplică acolo, precum şi modul de implementare în cadrul universităţilor din România a Procesului de la Bologne. Totodată, rectorul Universităţii din Cahul a menţionat necesitatea deschiderii a cât mai multor extensii universitare româneşti în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, după modelul Universităţii din Cahul unde funcţionează o extensie a universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, România.
Extensiile universitare româneşti permiteau studenţilor basarabeni să fie bursieri ai statului român, fără a pleca din ţară. Întreg procesul de învăţământ era finanţat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti. După aderarea României la Uniunea Europeană, a fost impusă necesitatea semnării unui acord dintre ministerele educaţiei din România şi Republica Moldova pentru ca extensiile universitare să mai poată funcţiona. Menţionăm că, anterior, a existat un Protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei de la Bucureşti şi cel al Învăţământului din Republica Moldova. După expirarea lui, în anul 2002, guvernarea comunistă de atunci a refuzat să semneze nou astfel de acord, încercând astfel şi prin alte metode să împiedice tinerii basarabeni să plece la studii în România.
„În scurt timp va fi semnat un nou acord de colaborare în domeniul educaţiei între ministerele de ramură ale României şi R. Moldova”, a declarat Traian Băsescu. El a asigurat corpul didactic şi studenţii prezenţi la întrevedere de întreaga sa susţinere, menţionând că statul român este foarte interesat ca sistemul de învăţământ din Republica Moldova să fie interconectat cu cel din România. Printre altele, preşedintele României a criticat subtil programele de studii care încă se mai aplică în România şi Republica Moldova şi care sunt bazate pe cantitate şi nu pe calitate. În acest sens, şeful statului român a precizat că studenţii nu trebuie impuşi să însuşească un volum cât mai mare de informaţie, ci să înveţe modele prin care să-şi poată implementa în practică cunoştinţele.
De asemenea, Băsescu a afirmat că, în urma întrevederii cu omologul său moldovean, Mihai Ghimpu, precum şi în urma discuţiilor dintre reprezentanţii guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, primul lucru care urmează să fie implementat în perioada imediat următoare este recunoaşterea reciprocă în România şi Republica Moldova a diplomelor de studii. El a menţionat, în acest sens, că există foarte mulţi tineri din Republica Moldova care aleg să-şi facă studiile în România şi este foarte important ca diplomele acestora să fie recunoscute atunci când se întorc acasă. În context, şeful statului român a mai declarat că unul dintre obiectivele aflate pe agenda autorităţilor de la Bucureşti este creşterea numărului de burse oferite de statul român tinerilor basarabeni care vor să-şi continue studiile în România.
Vizita preşedintelui României la Universitatea de Stat din Cahul s-a înscris în programul vizitei de două zile a delegaţiei oficiale a României, condusă de Traian Băsescu, în Republica Moldova. La finalul vizitei, oficialii români au efectuat o vizită de documentare la sediul viitorului consulat al României din Cahul care urmează să-şi înceapă activitatea în mai puţin de trei săptămâni.
Ca o sugestie - se stie ca in trecut minisrterele celor doua tzari romanesti colaborau la pregatirea lotului de olimpici. Ce ar fi daca primilor trei invingatori clasati la olimpiadele pe obiecte din R.Moldova li s-ar oferi posibilitatea de a concura la olimpiadele respective ale elevilor si liceenilor din Romania, transformandu-le in olimpiade nationale largite sau internationale?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲