Minorităţile ruse, pivotul Moscovei
adăugat 24 septembrie 2008, 08:44, la Opinii / Editoriale
Intervenţia activă a Moscovei în apărarea minorităţilor ruse nu este privită cu ochi buni în ţările pe teritoriul cărora acestea locuiesc.Este cazul Ucrainei, Republicii Moldova, ţărilor baltice, dar şi al unor state din zona Caucazului. Analiştii se tem că Ucraina ar putea fi principalul câmp de luptă în confruntarea geopolitică dintre Rusia şi Occident pentru împărţirea sferelor de influenţă. Situaţia de acolo este instabilă, cu posibilitatea unei escaladări la scară largă.
Calul troian al Kremlinului este Crimeea, unde trăiesc 8,3 milioane de ruşi (cea mai numeroasă minoritate din Europa), iar braţul armat îl reprezintă Flota rusă a Mării Negre. Un alt punct fierbinte îl reprezintă Transnistria, regiune din componenţa Republicii Moldova cu o populaţie de jumătate de milion de vorbitori de limbă rusă, din care 120.000 cetăţeni ruşi.
Tiraspolul şi-a autoproclamat independenţa în urmă cu 16 ani şi cere Moscovei să-i fie recunoscut statutul, după modelul abhazo-osetin.
Rusia şi-a intensificat în ultima vreme eforturile de a soluţiona acest conflict îngheţat, în dorinţa de a demonstra că poate rezolva crize şi prin diplomaţie, nu doar prin forţă militară. Chiar şi ţările baltice, cu toate că se află sub umbrela NATO, s-au arătat îngrijorate după intervenţia rusă în Georgia.
Întregul peisaj fost sovietic seamănă din ce în ce mai mult cu un câmp minat, unde cea mai mică mişcare poate declanşa o nouă explozie.
Fostele state componente ale defunctei Uniuni Sovietice au privit cu groază cum armata rusă a pătruns în august pe teritoriul Georgiei, sub pretextul apărării cetăţenilor ruşi
O veritabilă undă de şoc a străbătut fostul spaţiu sovietic de la debutul crizei ruso-georgiene din Belarus, Ucraina, Republica Moldova, trecând spre Asia Centrală.
Cele 15 republici care şi-au proclamat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice au fost incluse de Rusia în categoria "străinătate apropiată", Moscova manifestându-şi interesul special pentru această zonă în care trăieşte o importantă minoritate rusă.
Intervenţia activă a Rusiei în apărarea minorităţii nu este privită cu ochi buni în ţările pe teritoriul cărora acestea locuiesc. Este cazul Ucrainei, al ţărilor baltice, dar şi al unor state din zona Caucazului. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, declara că intervenţia Moscovei în Georgia nu este o premieră. El a amintit că dezmembrarea Poloniei de către Rusia în secolul XVIII s-a făcut tot sub pretextul "apărării drepturilor minorităţii ruse".
Rusia îşi vrea sateliţii înapoi
După evenimentele din Georgia, lupta pentru influenţă în fostele republici sovietice s-a transformat într-o confruntare deschisă, scrie Feodor Lukianov în "Moscow Times". Moscova îşi articulează clar politica faţă de fostele republici sovietice, pe care le doreşte exclusiv de partea sa.
Azerbaidjanul şi Armenia, cooperante
Vecinele Georgiei din Caucazul de Sud, Azerbaidjan şi Armenia, încearcă un echilibru fragil, afişându-şi disponibilitatea de a coopera cu toată lumea, dar având grijă să nu se apropie prea mult de niciuna dintre părţi.
Dar dacă Erevanul îşi strică relaţia cu Tbilisi, partener economic important şi gazdă a unei comunităţi armene semnificative, va deveni şi mai izolat. În acelaşi timp, a supăra Rusia este periculos, pentru că multe depind de această relaţie, inclusiv situaţia din Nagorno-Karabah.
Ucraina şi R. Moldova, interzis la NATO
În ceea ce priveşte Ucraina, spune analistul, nimeni nu neagă că această ţară va fi principalul câmp de luptă în confruntarea geopolitică. Situaţia de acolo este instabilă, cu posibilitatea unei escaladări la scară largă şi intervenţia puterilor străine, crede Lukianov.
Unul dintre subiectele de potenţial dezacord este conflictul transnistrean, pentru a cărui soluţionare Moscova şi-a intensificat în ultima vreme eforturile. După toate probabilităţile, termenii impuşi de Moscova în soluţionarea conflictului vor presupune garanţii că Republica Moldova nu va adera la NATO şi menţinerea unei prezenţe militare ruse pe teritoriul acestei ţări.
Nici Balticele nu se simt în siguranţă
Şi ţările baltice, cu toate că se află sub umbrela NATO, s-au arătat îngrijorate. Un deputat lituanian, citat de "Le Figaro", a declarat că, după ce Rusia a invadat Georgia, ambasadorii ruşi au ameninţat cu "sancţiuni" statele baltice dacă vor "pleda cauza georgiană în sânul UE". Întregul peisaj fost sovietic seamănă din ce în ce mai mult cu un câmp minat, unde cea mai mică mişcare poate declanşa o nouă explozie.
Rusia nu invadează niciodată o ţară, doar sare în ajutorul minorităţilor naţionale
Radoslaw Sikorski,
ministrul polonez de Externe
Ruşii din statele baltice se plâng că sunt discriminaţi
În ultimii ani, conducerea rusă a acordat o atenţie sporită apărării drepturilor conaţionalilor din străinătate, cu atenţie specială în ceea ce-i priveşte pe ruşii din republicile baltice.
Moscova acuză că legislaţia din Letonia discriminează minoritatea rusă din această ţară care numără 700 de mii de persoane.
Rusia a sesizat chiar comunitatea internaţională, susţinând că cetăţenii de etnie rusă din Letonia şi din Lituania nu beneficiază de toate drepturile civile, politice şi sociale. De exemplu, nu pot fi aleşi în organele de stat, indiferent în ce nivel. În Letonia a fost o lungă dezbatere în legătură cu statutul limbii ruse, aceasta fiind limbă maternă pentru 40 la sută din populaţia republicii.
Conform legii limbii de stat adoptate, limba rusă este considerată limbă străină şi, în consecinţă, în sferele "care ating interesele întregii societăţi", precum sănătatea, securitatea, apărarea drepturilor consumatorilor, este permisă utilizarea exclusivă a limbii letone. Începând din 2004, în liceele ruse de cultură generală, toate materiile de cultură generală sunt predate în limba letonă.
Şi în Estonia cetăţenii de naţionalitate rusă susţin că nu o duc prea bine. Anul trecut, decizia autorităţilor letone de a schimba locul monumentului eroului necunoscut rus din centrul capitalei într-un cimitir a dus la un adevărat conflict diplomatic, dar şi la un atac cibernetic asupra ţării făcut de hackerii ruşi.
1,3 milioane de ruşi
- din ţările baltice sunt apatrizi, potrivit statisticilor ruse
Ucraina, cu Flota rusă în coastă
Ucraina are o potenţială regiune separatistă în Crimeea, iar minoritatea rusă în această ţară numără aproximativ 8,3 milioane (cea mai numeroasă minoritate din Europa). Conflictul ruso-georgian a demonstrat că Flota rusă de la Marea Neagră, care este dislocată în Sevastopol, poate acţiona fără a putea fi oprită indiferent de decretele constrângătoare ale preşedintelui prooccidental ucrainean, Viktor Iuşcenko.
Agenţia de presă ucraineană Unian scrie că peninsula din sudul Ucrainei se află de facto sub controlul Moscovei. Potrivit Unian, cei mai mulţi deputaţi aleşi în Parlamentul Crimeii îi aparţin mişcărilor separatiste rusofone, care pledează pentru revenirea Crimeii la Rusia.
Cozi la Consulatul Rusiei
Ziariştii ucraineni, care s-au deplasat la Simferopol - unul din principalele oraşe din Crimeea -, relatează că au văzut cozi interminabile la Consulatul Federaţiei Ruse, oamenii înghesuindu-se să depună cereri pentru obţinerea cetăţeniei ruse.
Atunci când a încercat să imortalizeze "coada la paşapoarte ruseşti", un fotoreporter al agenţiei a fost luat pe sus de gărzile de pază de la Consulatul Rusiei din Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea. "În afară de soldaţii ruşi de la baza navală din Sevastopol, în Crimeea se află în prezent şi oastea cazacilor din Kuban în număr de 5.000 de persoane", afirmă agenţia ucraineană de presă.
Tentativa Kievului de a "ucrainiza" Crimeea prin introducerea limbii ucrainene ca limbă principală de predare în şcolile ruseşti din peninsulă şi prin suprimarea limbii ruse din administraţia locală şi actele oficiale a stârnit opoziţia locuitorilor rusofoni din Crimeea, favorizând sentimentele proruse ale populaţiei.
Crimeea
În 1921 se înfiinţa Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea, ca parte a URSS.
În 1954, secretarul general al CC al PCUS, Nikota Hruşciov, dăruia peninsula Ucrainei sovietice, rămânând în componenţa acesteia şi după ce Ucraina şi-a declarat independenţa.
După recensământul din 2001, populaţia Crimeii era de 2.033.700 locuitori, din care 58,32% ruşi, 24,32% ucraineni, 12,1% tătari, 1,44% bieloruşi.
Transnistrenii visează la modelul abhaz
Transnistrenii cer Moscovei să le recunoască independenţa, la fel cum s-a întâmplat în cazul Abhaziei şi Osetiei de Sud. "Aşa cum au recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud, noi cerem lui Medvedev şi lui Putin să ne recunoască şi pe noi", declara Zinaida Ivanova, o pensionară care a participat la parada desfăşurată cu ocazia sărbătoririi proclamării independenţei, la începutul acestei luni.
Oamenii din acest stat autoproclamat, o fâşie de pământ cu o lăţime de numai 30 de kilometri şi cu o lungime de 200 de kilometri, au fost motivaţi de gestul Moscovei de recunoaştere a secesioniştilor din alt stat fost sovietic, Georgia, după conflicul de luna trecută.
Chişinăul se opune
La Chişinău, care se află la distanţă de numai o oră de parcurs cu maşina, de cealaltă parte a Nistrului, teama moldovenilor de a pierde regiunea a crescut proporţional cu speranţele de independenţă ale transnistrenilor.
Chiar dacă Rusia este geografic separată de Transnistria prin Ucraina, referendumurile din Transnistria au relevat o majoritate vastă nu numai în favoarea separării de R. Moldova, ci şi pentru unirea cu Rusia.Transnistria are o populaţie de jumătate de milion de vorbitori de limbă rusă, dintre care 120.000 sunt cetăţeni ruşi.
Daca tot sunt discriminati!
CEMODAN VOKZAL RUSSIA !!!
A fi RASIST,nu e un handicap,ci apararea interesului poporului si a statului.
Veneticul NU vine sa aduca,ci sa ieie.
In manele voastre ,NOASTRE e VIITORUL
In curand incep demersurile administrative de imi schimba prenumele.>>>>>> LOATI EXEMPLU DE LA MINE,cine are prenume SLAV.
Negroida , mongoloida si a treia nu stiu precis cum, europenoida, asa ceva . Daca tragem atentia , rusii is tot albi ca noi, suntem de o rasa .
Slavic, problema cu rasizmul au avut SUA prin anii 60 daca nu ma gresesc. Ai auzit de organizatiile ilegale KKK ( KU KLUS KLAN )si cu ce se ocupau, nimicirea negrilor, poate si altceva , prea multe despre astea nu cunosc .
In genere in lume rasizmul nu e laudabil. Tu ai vrut sa spui poate patriotizm ori nationalizm, e mai legat de patrie si natiune. Aici da, rusii sunt alta natie si au patria lor .
In orice caz asa eu ma ghindesc, poate si nam dreptate , vezi tu !
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲