
Mitropolia Basarabiei a fost jefuita
adăugat 22 martie 2009, 10:22, la Opinii / Editoriale

Mitropolia Basarabiei apartine de de Patriarhia Romana, reactivata pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscuta oficial drept succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944.
Mitropolia Basarabiei exista de facto si de iure ca entitate bisericeasca distincta, subiect autonom de drept civil si canonic, avand in componenta 8 protopopiate, 104 parohii inregistrate la serviciul de stat pentru culte, 5 manastiri functionale si 54 biserici in constructie.
Potrivit site-ului oficial (www.mitropoliabasarabiei.ro), desi Guvernul si Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove incearca sa o izoleze, desi preotii si calugarii credinciosi ei sunt in continuare amenintati si persecutati, Mitropolia Basarabiei se bucura de o influenta tot mai mare in Republica Moldova, dar si pe alte meleaguri. La 25 noiembrie 2004, Mitropolitul Basarabiei, fiind si Exarh al Plaiurilor, a hotarat reinfiintarea vechii Misiuni Ortodoxe Romane din Transnistria, care si-a inceput activitatea in 2005. S-a stabilit ca municipiul Dubasari sa fie centru eparhial. In decembrie 2004 a fost infiintata in Transnistria, in comuna Roghi din raionul Dubasari, prima filiala a Fratiei Ortodoxe Romane si exista speranta ca structurile Fratiei Ortodoxe Romane se vor extinde si in alte localitati importante din Transnistria.
In 2004, la Mitropolia Basarabiei au aderat 6 comunitati mari, urbane si satesti, din Federatia Rusa. Prima a fost comunitatea Sfanta Ecaterina din Moscova, formata din peste 20.000 de romani. De asemenea, Mitropolia Basarabiei a creat 2 parohii si o manastire cu 7 calugari in S.U.A.
Amenintari din partea autoritatilor moldovene
Incepand cu data de 2 decembrie 2007 majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisaritatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitare. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramana In cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi "schismatica si ilegala". In cateva cazuri agentii statului au aratat ca abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preotilor, ca acestia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul si nu vor fi pedepsiti cu severitate pentru "erezia" lor romaneasca. Unii dintre acesti agenti ai statului au recunoscut ca au actionat la indicatia conducerii statului care le-a cerut sa exercite presiuni asupra preotilor si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei. Reprezentantii politiei si ai Serviciului de Informatii si Securitate nu au mai vizitat si intimidat deserventii nici unui alt cult religios din Republica Moldova, ceea ce confirma faptul ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (In sens negativ) fata de celelalte culte religioase.
Istoricul Mitropoliei Basarabiei
Mitropolia Basarabiei a luat fiinta la 15 noiembrie 1923 prin hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane potrivit careia Arhiepiscopia Chisinaului era ridicata la rangul de Mitropolie. Organizarea acestei Mitropolii s-a realizat potrivit Legii pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Romane (1925), iar arhiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost numit mitropolit al Basarabiei prin Inalt Decret Regal la data de 21 aprilie 1928. Mitropolia Basarabiei subordona Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia Hotinului si Baltilor, precum si Episcopia Cetatii Albe - Ismail.
Activitatea Mitropoliei Basarabiei s-a intrerupt in urma ocupatiilor sovietice din 1940, respectiv 1944, fara ca prin acest fapt Patriarhia Romana sa fi recunoscut vreodata sau sa fi acceptat desfiintarea Mitropoliei sau extinderea ocupatiei asupra spatiului sau canonic traditional.
In anul 1992, un numar insemnat de preoti si credinciosi ortodocsi, constituiti intr-o Adunare eparhiala, au decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, drept pentru care au trimis la Bucuresti o delegatie pentru a adresa Patriarhiei Romane rugamintea de a primi Mitropolia sub jurisdictia sa canonica. Existenta Mitropoliei si apartenenta ei la Biserica Ortodoxa Romana au fost recunoscute prin "Actul Patriarhal si Sinodal" al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de la 19 decembrie 1992.
Cu toate acestea, autoritatile Republicii Moldova au refuzat sa recunoasca existenta acestei Mitropolii, cauza fiind solutionata abia la 27 martie 2002 prin hotarare definitiva a Curtii Europene a Drepturilor Omului, dupa ce anterior Mitropolia se adresase instantelor interne ale Republicii Moldova pentru a-i fi recunoscuta legitimitatea. Guvernul de la Chisinau a fost obligat sa recunoasca legalitatea Mitropoliei Basarabiei si sa inceapa inregistrarea partilor componente - parohii, manastiri, scoli teologice, asociatii ale mirenilor, misiuni sociale, episcopii. Aplicarea hotararii CEDO a fost supravegheata de Consiliul de Ministri al Consiliului Europei.
Dupa redobandirea statutului oficial, Mitropolia Basarabiei a declansat procedurile legale pentru a-i fi recunoscuta pozitia de succesoare a institutiei ortodoxe dinainte de 1944 si pentru a-i fi retrocedat patrimoniul acesteia. Procesul de recuperare a patrimoniului Mitropoliei Basarabiei a devenit extrem de complicat deoarece la 26 septembrie 2001, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarare prin care Mitropolia Moldovei, institutie canonica din structura Patriarhiei Ruse de la Moscova, a fost acceptata ca succesoare a Mitropoliei Basarabiei. Aceasta hotarare de guvern, adoptata cu putin timp inainte de pronuntarea CEDO in cauza inaintata spre solutionare de actuala Mitropolie a Basarabiei, a avut drept scop lipsirea de drepturi a acestei institutii religioase, deoarece este cunoscut ca niciodata nu a avut loc o transmitere succesorala catre Mitropolia Moldovei. Puternic contestata si atacata in justitie in fata Curtii Supreme de Justitie, care a dat castig de cauza reclamantului (Mitropolia Basarabiei), Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 1008 din 26 septembrie 2001 a fost anulata. Insa, prin aceeasi hotarare de la 2 februarie 2004, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova preciza ca Episcopia Chisinaului, a Hotinului si a Mitropoliei Basarabiei nu putea avea succesori de drept. In consecinta pretentiile la succesiune ale actualei Mitropolii a Basarabiei pot fi apreciate doar in sensul succesiunii spirituale, canonice sau istorice. Aceasta decizie a fost atacata cu recurs, dar prin decizia Colegiului civil si de contencios administrativ largit al Curtii Supreme de Justitie din 31 martie 2004 se stabilea ca aprecierea referitoare la inexistenta succesorilor de drept nu contravine legislatiei si este adecvata. Sentinta a fost confirmata printr-o noua hotarare a aceleiasi instante din 14 aprilie 2004 privind cererea de revizuire inaintata de Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor.
Neavand castig de cauza in fata instantelor nationale cu privire la succesiunea dreptului de proprietate, Mitropolia Basarabiei s-a adresat din nou Curtii Europene a Drepturilor Omului. Chestiunea succesiunii dreptului de proprietate a fost solutionata de instanta internationala care a decis ca, atat Mitropolia reactivata a Basarabiei, cat si persoanele juridice inregistrate drept componente succesoare ale fostelor componente ale Mitropoliei Basarabiei au temei in a revendica bunurile ce le revin.
Atitudinea autoritatilor de la Chisinau fata de Mitropolia Basarabiei a atras o mustrare din partea Consiliului Europei deoarece, potrivit Raportului international cu privire la libertatea religioasa pentru anul 2005, Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei) a fost favorizata in comparatie cu alte grupuri religioase. Aceste constatari survin Raportului International cu privire la Drepturile Omului din 2003 care facea referire la libertatea religioasa din Moldova aratand ca, desi a reusit sa se inregistreze si sa activeze in calitate de cult recunoscut de stat, reprezentantii Mitropoliei Basarabiei sustin ca dreptul de proprietate este, in continuare, violat. In acelasi sens, Raportul din 2005 mentiona ca Mitropolia Moldovei a avut de infruntat doar mici dificultati in redobandirea proprietatilor sale - biserici, scoli, spitale, orfelinate si proprietati administrative, iar in cazul celor distruse Guvernul a oferit compensatii alternative. In schimb, litigiile de proprietate dintre Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei nu au fost rezolvate.
In plus, in cadrul sedintei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei de la 8 februarie 2006, fiind discutata problema respectarii de catre guvernul moldovean a deciziei CEDO din 2001 privind Mitropolia Basarabiei, s-a constatat ca decizia nu a fost implementata pe deplin desi au trecut 4 ani de la emitere. De asemenea, se constata necesitatea accelerarii procesului legislativ in sensul adoptarii unei noi legi privind cultele, lege care sa fie concordanta cu decizia CEDO.
Desi instanta a dat castig de cauza Mitropoliei Basarabiei, recuperarea proprietatilor ce au apartinut institutiei religioase in perioada interbelica este impiedicata de faptul ca nu s-a stabilit daca exista o legislatie nationala adaptata regulilor europene pentru revendicare, precum si daca Mitropolia va trebui sa se adreseze in acest sens instantelor nationale imediat dupa adoptarea legislatiei de retrocedare a proprietatilor instrainate ale cultelor sau instantei europene (pana la adoptarea unei legislatii nationale concordante).
In procesul de recuperare a proprietatilor cel mai dificil este sa se faca proba dreptului de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra diferitelor imobile si obiecte de cult din perioada interbelica, situatie determinata de faptul ca arhivele fostei Mitropolii, care cuprindeau actele si inventarele de bunuri ale institutiei ecleziastice, fie au ramas in Basarabia ocupata de sovietici in 1940, fie, cele care au fost partial transferate in Romania, la Craiova si Ramnicu Valcea, in 1944, au fost cedate Uniunii Sovietice, respectiv R.S.S. Moldovenesti, in 1952. Reconstituirea arhivelor este un proces extrem de dificil tinand cont ca o parte a documentelor au disparut.
Forza PLDM si PL !
Moarte cripto-comunistilor ☭ si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !
"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲