Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:48

 

Mitropolitul Vladimir: „Eu cred că patriarhul are încredere în mine”

adăugat 18 septembrie 2011, 07:33, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

mitropolitul-vladimir,patriarhul-kiril-al-moscovei-si-al-intregii-rusii,

Pentru a afla poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) în ceea ce priveşte scopurile vizitei patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), Prea Fericitului (PF) Kiril, i-am solicitat un interviu în exclusivitate IPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove. Dacă îşi va inaugura sau nu întâistătătorul BORu o reşedinţă la Chişinău aflaţi în cele ce urmează.

„Ca să fiu transferat din Moldova, trebuie să existe decizia Sinodului BOM”

– IPS Vladimir, care sunt motivele şi obiectivele vizitei PF Kiril în RM?

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii vizitează Mitropolia Moldovei la invitaţia noastră. Noi l-am invitat să viziteze nu doar Chişinăul şi eparhia Centru, ci şi celelalte eparhii – Edineţ, Bălţi, Ungheni, Cahul şi Tiraspol. Însă deoarece, după vizita sa la Kiev, în luna iulie, starea sănătăţii nu-i permite să aibă un program încărcat, PF Kiril va veni doar la Chişinău. 

Va sosi pe 8 octombrie seara, duminică dimineaţa, pe 9 octombrie, va oficia Sf. Liturghie, la Catedrala Mitropolitană. La ora 12.00, va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Apoi, ne vom deplasa la Complexul memorial „Eternitate”, unde se va oficia o slujbă de pomenire a ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă acolo vor fi prezenţi veterani, patriarhul Kiril va susţine un discurs dedicat lor. După aceea, va participa la o recepţie. Va avea o întâlnire cu preşedintele interimar al RM Marian Lupu, cu premierul Vlad Filat şi cu Vladimir Voronin care i-a cerut audienţă. 

A doua zi, patriarhul va vizita un spital pentru copii ori Institutul Oncologic, unde va oferi un cadou. După aceea, avem programată o plecare la Mănăstirea Curchi, acolo PF Kiril va face mica sfinţire a Bisericii de vară „Naşterea Maicii Domnului”. Acesta este doar un proiect al programului care ar mai putea fi completat.

– Care va fi soarta Bisericii „Sf. Vineri”?

L-am rugat pe PF Kiril de mai multe ori, ca şi pe patriarhul Aleksei al II-lea de altfel, să pună la dispoziţia noastră o biserică din Moscova, în care moldovenii ar putea să se închine, să oficieze servicii divine. Patriarhul Kiril ne-a întrebat atunci dacă există posibilitatea să aibă o reprezentanţă la Chişinău. I-am răspuns că avem bisericile „Sf. Gheorghe”, „Sf. Cneaz Vladimir”, în care slujbele se oficiază în limba slavonă. Atunci, el ne-a solicitat un locaş care ar putea fi al patriarhului. Astfel, ne-am înţeles ca la Chişinău să existe o reprezentanţă a patriarhului, iar Mitropolia Moldovei să aibă una la Moscova. 

În ultimul timp, patriarhul nu vorbeşte despre o asemenea reprezentanţă. Noi continuăm să cerem o biserică a noastră în capitala rusă şi sperăm că, odată cu vizita PF Kiril, vom obţine nişte acte pentru una, chiar în imediata vecinătate a Kremlinului, pe care o vom repara şi amenaja. Este o biserică veche din secolul al XVIII-lea, unde vom avea posibilitatea să botezăm, cununăm, împărtăşim cetăţeni moldoveni.

„Patriarhul va fi ca paroh al Bisericii „Sf. Vineri”

– Dar nu avem deja o biserică a moldovenilor în Moscova?


Încă din perioada lui Dimitrie Cantemir, în zona răsăriteană a Rusiei, la Ţariţino, este o biserică, fostă moldovenească, care funcţionează şi azi. Am cerut-o de mai multe ori şi ne-au spus că nu e posibil să ne-o dea. Se vor mai construi două sute de biserici în Moscova şi am solicitat ca una din acestea să fie înălţată în cinstea lui Paisie Velicicovschi, ocrotitorul nostru. Patriarhul a binecuvântat construcţia unui locaş cu un asemenea hram de către businessmeni ruşi şi moldoveni, sperăm, la marginea Moscovei. 

În ceea ce priveşte „Sf. Vineri”, motive de îngrijorare nu sunt, pentru că va rămâne tot sub jurisdicţia noastră, nu ne ia nimeni biserica. Patriarhul, dacă va dori să viziteze „Sfânta Vineri”, o va face. Într-o săptămână–două, va exista decizia finală în această privinţă. Patriarhul va fi ca paroh al bisericii. Precum locaşurile ortodoxe din Moscova nu pot deveni proprietăţile noastre, nici „Sf. Vineri” nu poate intra în posesia părţii ruse, conform legislaţiei în vigoare.

– Cum aţi comenta presupunerile că aţi putea fi destituit şi transferat peste hotarele RM?

O asemenea decizie poate fi luată de patriarhul şi membrii Sinodului în cadrul unei şedinţe. Ca să fiu eliberat din această funcţie sau transferat, trebuie să existe o problemă: ori am intrat într-o erezie, ori sunt bolnav psihic şi fizic şi nu pot conduce, ori în cazul decesului meu.

– E adevărat că patriarhul Kiril v-ar fi făcut observaţie că vă întâlniţi prea des cu patriarhul BOR, Daniel, şi cu cel de la Constantinopol, Bartolomeu I şi, din această cauză, nu ar mai avea încredere în Dvs.?

Cred că patriarhul are încredere în mine, în condiţiile în care conduc BOM de mai bine de 22 de ani. Dacă ar fi existat o doză de neîncredere, fie patriarhul Kiril, fie regretatul patriarh Aleksei al II-lea m-ar fi transferat de mult din Moldova. 

Totuşi avem Tomosul de Independenţă de care ne conducem, semnat de patriarh şi BOM, datorită căruia, aceasta îşi decide soarta într-un mod oarecare. Adică, avem Sinodul nostru, la care decidem. Ca să fiu transferat din Mitropolia Moldovei, întâi de toate, trebuie să existe decizia Sinodului BOM şi una din cele trei probleme expuse, ce duc la o asemenea măsură.

– Există un grup de preoţi care ar vrea plecarea Dvs.?

Vorbe au fost, sunt şi vor fi. Cu patriarhul Daniel avem posibilităţi să ne întâlnim, deoarece ne cunoaştem personal încă de când era episcop vicar, apoi mitropolit la Iaşi, când am avut întrevederi. Acum ne întâlnim la reşedinţa patriarhală din Bucureşti. Suntem nu doar slujitori ai bisericii, între noi există şi relaţii de prietenie. De aceea, nu cred că patriarhul BORu nu are încredere în mine. Mai ales că, întotdeauna, în calitate de membru permanent al Sinodului BORu, când am vizitat România, i-am anunţat atât pe PF Kiril, cât şi pe PF Aleksei al II-lea. De asemenea, am vizitat de câteva ori Constantinopolul, la fel, cu binecuvântarea PF Kiril. Şi pentru că ne cunoaştem de mult timp cu patriarhul ecumenic, am avut întrevederi nu numai la reşedinţa sa, ci şi peste hotarele Turciei. Relaţiile mele cu el au fost mereu prieteneşti, la fel ca şi cu ceilalţi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe. Aceasta este o comuniune internaţională, care nu trebuie să supere pe nimeni, pentru că suntem liberi.

Comisia specială pentru organizarea sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului” a stabilit că aceasta va avea loc pe 8–9 octombrie la Centrul Expoziţional „Moldexpo”, şi nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale după cum s-a stabilit iniţial. Şi aceasta deoarece în zilele de 8 şi 9 octombrie la Chişinău este planificată vizita Patriarhului Moscovei şi a Întregii Rusii, Kiril. Decizia a fost luată după ce Mitropolia Moldovei a solicitat amânarea sărbătorii pentru zilele de 22–23 octombrie.


Autor: Angelina Olaru
Sursa: jurnal.md
Vin Timpuri Grele pentru Neamul Romanesc ... Fiti tari in Credinta ! Caci Iisus Hristos va birui pe toti vrajmasii care ne-au Sfasieat Turma Neamului cu 200 de ani in urma !!! (1812-2012)
A comentat Pelerinul Basarabean 18 septembrie 2011, 12:25


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.5582 secunde