Mitropolitul Vladimir: „Eu cred că patriarhul are încredere în mine”
adăugat 18 septembrie 2011, 07:33, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Pentru a afla poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) în ceea ce priveşte scopurile vizitei patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), Prea Fericitului (PF) Kiril, i-am solicitat un interviu în exclusivitate IPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove. Dacă îşi va inaugura sau nu întâistătătorul BORu o reşedinţă la Chişinău aflaţi în cele ce urmează.
„Ca să fiu transferat din Moldova, trebuie să existe decizia Sinodului BOM”
– IPS Vladimir, care sunt motivele şi obiectivele vizitei PF Kiril în RM?
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii vizitează Mitropolia Moldovei la invitaţia noastră. Noi l-am invitat să viziteze nu doar Chişinăul şi eparhia Centru, ci şi celelalte eparhii – Edineţ, Bălţi, Ungheni, Cahul şi Tiraspol. Însă deoarece, după vizita sa la Kiev, în luna iulie, starea sănătăţii nu-i permite să aibă un program încărcat, PF Kiril va veni doar la Chişinău.
Va sosi pe 8 octombrie seara, duminică dimineaţa, pe 9 octombrie, va oficia Sf. Liturghie, la Catedrala Mitropolitană. La ora 12.00, va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Apoi, ne vom deplasa la Complexul memorial „Eternitate”, unde se va oficia o slujbă de pomenire a ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă acolo vor fi prezenţi veterani, patriarhul Kiril va susţine un discurs dedicat lor. După aceea, va participa la o recepţie. Va avea o întâlnire cu preşedintele interimar al RM Marian Lupu, cu premierul Vlad Filat şi cu Vladimir Voronin care i-a cerut audienţă.
A doua zi, patriarhul va vizita un spital pentru copii ori Institutul Oncologic, unde va oferi un cadou. După aceea, avem programată o plecare la Mănăstirea Curchi, acolo PF Kiril va face mica sfinţire a Bisericii de vară „Naşterea Maicii Domnului”. Acesta este doar un proiect al programului care ar mai putea fi completat.
– Care va fi soarta Bisericii „Sf. Vineri”?
L-am rugat pe PF Kiril de mai multe ori, ca şi pe patriarhul Aleksei al II-lea de altfel, să pună la dispoziţia noastră o biserică din Moscova, în care moldovenii ar putea să se închine, să oficieze servicii divine. Patriarhul Kiril ne-a întrebat atunci dacă există posibilitatea să aibă o reprezentanţă la Chişinău. I-am răspuns că avem bisericile „Sf. Gheorghe”, „Sf. Cneaz Vladimir”, în care slujbele se oficiază în limba slavonă. Atunci, el ne-a solicitat un locaş care ar putea fi al patriarhului. Astfel, ne-am înţeles ca la Chişinău să existe o reprezentanţă a patriarhului, iar Mitropolia Moldovei să aibă una la Moscova.
În ultimul timp, patriarhul nu vorbeşte despre o asemenea reprezentanţă. Noi continuăm să cerem o biserică a noastră în capitala rusă şi sperăm că, odată cu vizita PF Kiril, vom obţine nişte acte pentru una, chiar în imediata vecinătate a Kremlinului, pe care o vom repara şi amenaja. Este o biserică veche din secolul al XVIII-lea, unde vom avea posibilitatea să botezăm, cununăm, împărtăşim cetăţeni moldoveni.
„Patriarhul va fi ca paroh al Bisericii „Sf. Vineri”
– Dar nu avem deja o biserică a moldovenilor în Moscova?
Încă din perioada lui Dimitrie Cantemir, în zona răsăriteană a Rusiei, la Ţariţino, este o biserică, fostă moldovenească, care funcţionează şi azi. Am cerut-o de mai multe ori şi ne-au spus că nu e posibil să ne-o dea. Se vor mai construi două sute de biserici în Moscova şi am solicitat ca una din acestea să fie înălţată în cinstea lui Paisie Velicicovschi, ocrotitorul nostru. Patriarhul a binecuvântat construcţia unui locaş cu un asemenea hram de către businessmeni ruşi şi moldoveni, sperăm, la marginea Moscovei.
În ceea ce priveşte „Sf. Vineri”, motive de îngrijorare nu sunt, pentru că va rămâne tot sub jurisdicţia noastră, nu ne ia nimeni biserica. Patriarhul, dacă va dori să viziteze „Sfânta Vineri”, o va face. Într-o săptămână–două, va exista decizia finală în această privinţă. Patriarhul va fi ca paroh al bisericii. Precum locaşurile ortodoxe din Moscova nu pot deveni proprietăţile noastre, nici „Sf. Vineri” nu poate intra în posesia părţii ruse, conform legislaţiei în vigoare.
– Cum aţi comenta presupunerile că aţi putea fi destituit şi transferat peste hotarele RM?
O asemenea decizie poate fi luată de patriarhul şi membrii Sinodului în cadrul unei şedinţe. Ca să fiu eliberat din această funcţie sau transferat, trebuie să existe o problemă: ori am intrat într-o erezie, ori sunt bolnav psihic şi fizic şi nu pot conduce, ori în cazul decesului meu.
– E adevărat că patriarhul Kiril v-ar fi făcut observaţie că vă întâlniţi prea des cu patriarhul BOR, Daniel, şi cu cel de la Constantinopol, Bartolomeu I şi, din această cauză, nu ar mai avea încredere în Dvs.?
Cred că patriarhul are încredere în mine, în condiţiile în care conduc BOM de mai bine de 22 de ani. Dacă ar fi existat o doză de neîncredere, fie patriarhul Kiril, fie regretatul patriarh Aleksei al II-lea m-ar fi transferat de mult din Moldova.
Totuşi avem Tomosul de Independenţă de care ne conducem, semnat de patriarh şi BOM, datorită căruia, aceasta îşi decide soarta într-un mod oarecare. Adică, avem Sinodul nostru, la care decidem. Ca să fiu transferat din Mitropolia Moldovei, întâi de toate, trebuie să existe decizia Sinodului BOM şi una din cele trei probleme expuse, ce duc la o asemenea măsură.
– Există un grup de preoţi care ar vrea plecarea Dvs.?
Vorbe au fost, sunt şi vor fi. Cu patriarhul Daniel avem posibilităţi să ne întâlnim, deoarece ne cunoaştem personal încă de când era episcop vicar, apoi mitropolit la Iaşi, când am avut întrevederi. Acum ne întâlnim la reşedinţa patriarhală din Bucureşti. Suntem nu doar slujitori ai bisericii, între noi există şi relaţii de prietenie. De aceea, nu cred că patriarhul BORu nu are încredere în mine. Mai ales că, întotdeauna, în calitate de membru permanent al Sinodului BORu, când am vizitat România, i-am anunţat atât pe PF Kiril, cât şi pe PF Aleksei al II-lea. De asemenea, am vizitat de câteva ori Constantinopolul, la fel, cu binecuvântarea PF Kiril. Şi pentru că ne cunoaştem de mult timp cu patriarhul ecumenic, am avut întrevederi nu numai la reşedinţa sa, ci şi peste hotarele Turciei. Relaţiile mele cu el au fost mereu prieteneşti, la fel ca şi cu ceilalţi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe. Aceasta este o comuniune internaţională, care nu trebuie să supere pe nimeni, pentru că suntem liberi.
Comisia specială pentru organizarea sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului” a stabilit că aceasta va avea loc pe 8–9 octombrie la Centrul Expoziţional „Moldexpo”, şi nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale după cum s-a stabilit iniţial. Şi aceasta deoarece în zilele de 8 şi 9 octombrie la Chişinău este planificată vizita Patriarhului Moscovei şi a Întregii Rusii, Kiril. Decizia a fost luată după ce Mitropolia Moldovei a solicitat amânarea sărbătorii pentru zilele de 22–23 octombrie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲