Moldova bate România la sporturile de iarnă
adăugat 22 februarie 2011, 10:42, la Sport • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Jurnalistul sportiv al celor de la www.asport.ro, Christian Frisk, face referire într-un articol postat pe blogul său despre sportul de iarnă românesc şi cel moldovenesc.
“Cum e posibil ca Moldova să ia fața României și să se claseze deasupra într-o ierarhie a sporturilor de iarnă?
Întrebarea este legitimă dacă ținem cont de infrastructura Moldovei pentru sporturile de iarnă, aproape inexistentă, sau de mărimea țării, de vreo 6 ori mai mică decât România.
Cu toate acestea, presa moldovenească, www.jurnalsportiv.md, susține că locul 14 la un Campionat Mondial de schi pentru Moldova este un rezultat cu care cei de peste Prut nu se mândresc, se aşteptau chiar la mai mult, cum ar fi unele declaraţii recente ale coordonatorului echipei moldovene Petru Bria.
În același timp, sportivii români, schiorii mă refer, populează cu drag și sport coada clasamentelor de la coborâre sau slalom. Mai avem ceva tresăriri de orgoliu prin Eva Tofalvi, care câteodată, la biatlon, vine între primii 20.
Moldova a făcut însă efortul de a naturaliza niște sportivi, iar Urs Imboden, elvețian la origini, este printre cei mai talentați ai continentului. Moldoveanul Urs Imboden s-a clasat pe locul 14 în Germania, la Campionatul Mondial, lucru care, cum vă spuneam, nu a mulțumit deloc.
Un alt moldovean, Mirko Deflorian, la origini italian, a ocupat și el aceeași poziție la o altă probă. Echipa națională de schi alpin a Moldovei mai conține nume precum Georg Lindner sau Christophe Roux.
Abia acum pe undeva pe lângă Nisporeni, dincolo de Prut, se pun bazele unei pârtii de schi. La noi situația este aproape de dezastru. Schi nu se face decât sporadic în unele centre de tradiție. Și avem atâția munți cu pârtii naturale... Moldova nu are așa ceva și totuși reușește să spargă barierele și să devină cineva în schi. Bravo lor!
Exemplul schiului nu este unul singular. După așa numita dezamăgire de la schi, vine un exemplu extraordinar. Cel al echipei de hochei juniori Platina Chișinău, care a bătut tot ce a mișcat la această categorie în România. Evident că tradiția hocheiului lipsește cu desăvârșire în Moldova, dar iată că totul este posibil. O țară fără niciun patinoar omologat pentru competiție dă o echipă care câștigă un titlu național la noi.
România se cramponează de FOTE 2013, în opinia mea o nouă posibilitate de a extrage niște bani din anumite fonduri sau conturi. Moldova își vede de treabă și construiește, pas cu pas, tradiția sporturilor de iarnă în țărișoara fără munți și cu mai puțini bani decât în România.
Plus de asta, Moldova dă lecții celor de la București prin existența unui serviciu de transmisiuni online destul de bine pus la punct al partidelor de fotbal din Divizia Națională. Cel puțin 3 meciuri se văd online în fiecare rundă. Spațiul virtual românesc este văduvit de asemenea chestie, microbiștii fiind obligați să se mute de la un operator la altul, în funcție de hachițele licitațiilor.
Ceea ce lipsește Moldovei este un post TV de nișă, axat numai pe sporturi, care cu siguranță ar ajuta enorm dezvoltarea schiului, hocheiului, fotbalului, sportului moldovenesc. Dar poate cine știe. Dacă schi și hochei este posibil, într-o bună zi va exista și așa ceva... Jurnalistul sportiv moldovean Mihai Burciu se arată încrezător faţă de noul proiect Radio Sport Chişinău!”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲