De fiecare dată când am oaspeți din străinătate, am o dilemă. Dilemă este următoare: cu ce să-i mai minunez, în afară de binecunoscutele mănăstiri, beciuri și cetatea Soroca din RM???
Vara asta am avut un oaspete din Germania. Trebuia sa-i fac un program turstic-cultural-distractiv pentru 7 zile. Biletul l-a costat pe neamț dus întors 330 de Euro. Cazarea a fost gratis, dar dacă s-ar fi oprit la unul din hotelurile din Chișinău, l-ar cam fi ars prețurile la buzunar (preturile sunt de la 70-80 de Euro pentru un hotel de 3 stele. Pentru comparație – o camera intr-un hotel boutique in Centrul Bologniei de 4 stele costa 89 de Euro!). Sora mea, dorind să-i facem cât mai diversificat programul, m-a rugat să mă interesez despre parcul Țaul, grotele de la Rașcov, cele 100 de movile, și alte locuri turistice despre care s-a interesat pe Internet. L-am sunat pe un bun amic, care este originar de la nord și l-am întrebat despre parcul Țaul, mi-a spus sincer: ”Daca vreți să vedeți buruienile cum cresc, puteți să-l vizitați. Se află într-o stare deplorabilă”. Am trecut la următorul punct – grotele de la Rașcov. Am citit că sunt delăsate și este foarte periculos să între in ele.
Nu crezusem că va fi atât de complicat! Dar am mers mai departe. Am găsit o companie care organizează circuite turistice in nordul si sudul Moldovei. Aveau un circuit turistic care includea si cele 100 de movile. Prețul era unul european: 1100 lei de persoana pentru un grup de 2-3 persoane, 850 lei pentru un grup de 4-5 etc. Am solicitat firmei să ne facă o ofertă, și atât de serioși au fost încât ne-au sunat peste 1 săptămâna ca să ne zică ca oferta încă nu este gata, pentru responsabilul a fost la nuntă și și-a luat liber! Țara minunilor și nu alta. Într-un final am și renunțat la aceasta idee, din cauza inundațiilor, si drumurilor impracticabile.
Pînă la urmă planul a fost următor: vizitarea vinăriei Mileștii Mici cu degustare (care costă în jur de 400 de lei de persoana!), Cricova (fără degustare – aici prețul a fost de 250 de lei), vizitarea complexului Butuceni, Orheiul vechi, canioanele de la Țâpova și cascadele de la Nistru, și 2 zile în Chișinău.
Circuitul pe la mănăstiri a fost exclus pe motiv, că nu-l interesau, si credeți-mă nemții au biserici care au și cîte 1000 de ani, cum ar fi Biserica Femeilor din Munchen.
Chișinăul poți să-l colinzi în maximum jumătate de zi, de aceia am hotărât să mergem la muzeul etnografic, care de altfel nu l-a impresionat. Dar am avut o idee spontană: sa mergem la atelierul bunul meu amic, Ghenadie Popescu, care este pictor post-modernist, și care creează niște lucruri absolut fantastice și inedite. Neamțului i-a plăcut la nebunie să poarte cască din mămăligă, să cânte la microfon din mămăligă, și să mă fotografieze pe mine cu sapa pentru prășitul pe timp de noapte (este dotată cu lanternă și sonerie).
Și cum așa să vizitezi Chișinăul, fără a trage o fugă până la monumentul civilizației comerciale și simbolului bunăstării moldovenilor, adică MallDova. Neamțul, a schimbat 50 de Euro, și îmbla mindru, precum un copil care primise bani de la bunei. Peste vreo 15 minute, după ce tot transforma prețurile, și vedeam cum ochii se făceau ca două binocluri mă întreabă: ”Dar în alte parte nu mă poți duce, unde e mai ieftin?”. Am zis: ”Dacă vrei mergem la piața”. Neamțul nostru purta un tricou de la H&M, pereche de pantaloni scurți, și un ceas Esprit cumpărat cu 5 Euro din Singapore.
Moldova este binecunoscută – pentru Sărbătoarea Vinului, care este promovata intensiv de toate firmele turistice și care într-adevăr atrage mulți turiști. Dar vorba aia cu o rândunică nu faci primăvara. Autoritățile noastre, ar trebui sa investească mai mult în infrastructura turistică, să reanimeze locurile istorice și rezervațiile naturale, să încurajeze eco și agroturismul, să promoveze Moldova, nu doar ca țara beciurilor, dar țara ca o cu bogate tradiții și cu o istorie interesantă.
Scopul este unul real – există numeroase fonduri europene care finanțează dezvoltarea turismului și proiecte sunt, dar rezultatele se lasă așteptate.
Se pare că mai este mult pînă când Moldova va deveni într-adevăr o destinație turistică, pe care lumea va dori s-o descopere. Pînă atunci rămânem, ”o insulă” europeană nedescoperită de ceilalți.