Moldova este săracă fiindcă a fost foarte prost guvernată
adăugat 05 noiembrie 2010, 12:52, la Interviu / Reportaj
Iurie Leancă (PLD): „Sărăcia ne înconjoară şi ne macină societatea.”
Europa Liberă: Dle Leancă, de ce e săracă Moldova?
Iurie Leancă : Moldova este săracă fiindcă a fost foarte prost guvernată. Problema nu este în moldoveni, nu este în codul nostru genetic. Cunosc foarte bine capacitatea moldovenilor de a avea iniţiativă, ea se manifestă plenar atunci cînd ei lucrează şi activează în alte condiţii politice şi economice. Problema a fost în sistemul care a fost creat în Republica Moldova din 1991 încoace, cu mici excepţii, cum ar fi anul 1999, cînd am avut primul guvern democratic.
Europa Liberă: Dar, pentru că mergeţi în teritoriu, spuneţi-ne, cum se vede acum această sărăcie?
Iurie Leancă : Sărăcia ne înconjoară, din păcate, şi ne macină societatea, şi dacă nu reuşim să luptăm cu ea eficient ne lipseşte de perspectivă. Sărăcia se manifestă în infrastructura proastă, aşa cum am moştenit-o de la comunişti, se manifestă în lipsa locurilor de muncă, în pensiile şi salariile mizerabile, în calitatea învăţămîntului şi a ocrotirii sănătăţii. În plus, dacă mai ţinem cont şi de corupţia care ne macină scoietatea şi ne consumă resursele....
Europa Liberă: Sărăcia este un rezultat direct al corupţiei, şi se spune că lupta împotriva corupţiei ar fi fost o prioritate a guvernării liberal-democrate, o promisiune pe care o faceţi şi acum alegătorilor. Cum trebuie dusă lupta cu corupţia?
Iurie Leancă : Corupţia este un fenomen care există, din păcate, şi în alte ţări, iar la noi a luat nişte proporţii absolut deosebite, care periclitează viitorul ţării noastre. Pentru a lupta eficient cu corupţia, Partidul Liberal Democrat şi-a propus mai multe obiective, care însumate ne vor permite să diminuăm acest fenomen şi, cu timpul, sper eu, să-l aducem la minim. În primul rînd, reformarea sistemului judecătoresc, reformarea procuraturii. Dacă e să vorbim de sistemul judecătoresc, ştim foarte bine că germenele se află acolo în mare parte încă. PLDM a propus depunerea unei iniţiative în Parlament privind ridicarea imunităţii judecătorilor şi a parlamentarilor.
Europa Liberă: Aud tot mai multe voci care spun că moldoveni nu votează pentru Alianţa pentru Integraee Europeană, ci împotriva Partidului Comuniştilor. Un vot de protest nu e neapărat un vot pentru cineva. Cum luptaţi pentru a aduna voturi binemeritate?
Iurie Leancă: Eu nu am auzit deocamdată o astfel de abordare din partea concetăţenilor noştri. Partidul Liberal Democrat, în frunte cu domnul Filat, premierul Republicii Moldova, cu colegii mei miniştri, miniştri adjuncţi, funcţionari de nivel mediu, am demonstrat în acest an că putem, am demonstrat voinţă şi am demonstrat capacităţi.
Şi dvs aflîndu-vă la Praga cunoaşteţi foarte bine că am reuşit în primul rînd să recîştigăm încrederea partenerilor şi prietenilor noştri europeni. Această încredere înseamnă sprijin şi nu doar politic, ci şi fiannciar, economic, deschiderea perspectivei europene, posibilitatea de a călători fără vize într-o perspectivă de un an şi jumătate.
Exact aceeaşi încredere trebuie s-o recîştigăm din partea cetăţenilor care e firesc să fie mai puţin încrezători, după aceşti 19 ani de lungă tranziţie şi fără a vedea ceva rezultate. Şi aşa cum am recîştigat încrederea din partea partenerilor străini aşa urmează, şi din cîte văd eu reuşim, să recîştigăm încrederea cetăţeanului, prin continuarea politicilor pe care le-am demarat în 25 septembrie anul trecut.
Europa Liberă: Aţi deblocat relaţiile Moldovei cu Estul şi cu Vestul şi aţi garantat integrarea Republici Moldova în Uniunea Europeană. Dar potrivit unui document elaborat de Polonia şi Suedia, Uniunea Europeană nu va ma invita la negocieri de aderare nici o ţară din răsăritul continentului în următorii zece ani. E asta o descurajare? Vă întreb în calitatea dvs de ministru de externe degrevat.
Iurie Leancă: Nu, nu, nu vă supăraţi că vă întrerup, vă poftesc să citiţi foarte atent această scrisoare care a fost publicată pe site-urile ministerelor de externe suedez şi polonez. Nu e vorba acolo despre perspectiva europeană, ba din contră, se vorbeşte despre principiul diferenţierii statelor din Europa de est, în funcţie de politicile pe care le promovează. Această scrisoare a prietenilor mei Bildt şi Sikorski din contră ne oferă mult mai multe posibilităţi.
Europa Liberă: Deci Moldova alături de Balcanii de vest rămîn în cărţile Uniunii Europene?
Iurie Leancă: Nu sîntem în Balcanii de vest, noi sîntem în altă regiune. Aşa cum Slovenia a fost tratată separat de celelalte ţări din Balcanii de vest, din fosta Iugoslavie, aşa ne dorim şi noi să fim trataţi separat de celelalte ţări din fostul spaţiu sovietic, fiindcă noi am demonstrat în acest an capacitatea de a promova reformele.
Europa Liberă: Partidul Republican a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegrilor din America. Ce reacţie aveţi?
Iurie Leancă: Sînt convins că democraţia în America va funcţia şi mai departe într-o manieră impecabilă, fiind un exemplu şi pentru democraţiile tinere, aşa cum sîntem şi noi moldovenii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲