Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:46

 

Moldova la ONU: Corupţia persistă, tortura există

adăugat 22 octombrie 2011, 05:47, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Ana Cristiuc

onu,drepturile-omunui,guvernul-republicii-moldova,consiliului-pentru-drepturile-omului-al-onu,

Săptămâna trecută la Geneva, la cartierul ONU, Moldova a prezentat primul raport de evaluare periodică universală (EPU). Raportul a vizat respectarea drepturilor omului şi soluţiile necesare pentru asigurarea acestor drepturi, fiind prezentat de către viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu. Ţările membre ale ONU au adresat 122 de sugestii pentru completarea raportului, iar ONG-urile din Moldova consideră că unele încălcări «nu au încăput» în raport.

Din delegaţia raportoare au făcut parte viceminiştri de Externe, ai Educaţiei şi Protecţiei Sociale. Raportul a conţinut câteva capitole, vizând în mod special cazurile de tortură, violenţa domestică, drepturile oamenilor din Transnistria şi cazurile de discriminare din societatea moldovenească.

Corupţia în justiţie — ca acasă

După prezentarea acestui raport de către Vladimir Grosu, reprezentanţii celor 193 de state membre ale ONU au adresat întrebări, au făcut comentarii sau sugestii reprezentanţilor R. Moldova vizând anumite cazuri ce ţin de situaţia drepturilor omului.

Cele mai multe întrebări s-au referit la problemele ce ţin de discriminare, de problema violenţei în familie, dar şi de tortură sau acces la justiţie, inclusiv pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009, de situaţia persoanelor din Transnistria sau de traficul de fiinţe umane, corupţia în domeniul organelor de drept.

În replică, reprezentanţii R. Moldova au răspuns imediat la unele dintre întrebările adresate. Vladimir Grosu a declarat în acest context că în sistemul judiciar «persistă corupţia», şi că o nouă strategie de reformare a sistemului judiciar este lansată de curând la Chişinău. Referindu-se la victimele evenimentelor din aprilie 2009, el a declarat că acestea «sunt evenimente triste în istoria recentă a R. Moldova», explicând în continuare că, din peste 100 de plângeri ale tinerilor cu privire la cazurile de tortură, 2 reprezentanţi ai organelor de forţă au fost condamnaţi.

La Geneva s-au aflat şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova, care au avut mai multe remarce faţă de raport. Membrii Grupului Resursă pentru Drepturile Omului de la Chişinău au monitorizat în ultimul an drepturile în diverse domenii şi au făcut şi un şir de recomandări Guvernului la momentul pregătirii acestui raport. Ei au sesizat presa că din acest raport lipsesc, totuşi, câteva momente importante.

Funcţionarii publici, de nepedepsit

În special, reprezentanţii societăţii civile s-au referit la lipsa cazurilor care ar releva anchetarea şi pedepsirea, în baza legii, a persoanelor cu funcţii de răspundere, care sunt complici la cazurile de trafic de fiinţe umane, de tortură, dar şi lipsa unui fond care ar asigura recompensarea daunelor pentru victimele sistemului de drept.

Sorina Măcrinici, reprezentantă a Centrului de Resurse Juridice, a subliniat că până în prezent «nu există niciun judecător pedepsit pentru acte de corupţie, iar procedurile disciplinare aplicate reprezentanţilor justiţiei sunt foarte anevoioase», iar unele dintre măsurile menite să garanteze independenţa judecătorilor duc, de fapt, la protejarea acestora de responsabilitate în faţa legii.

Unii activişti pentru drepturile omului s-au referit în mod special la lipsa de responsabilitate a reprezentanţilor administraţiei publice locale, dar şi a poliţiştilor de sector atunci când sunt sesizaţi despre cazurile de violenţă în familie, multe dintre plângeri fiind lăsate fără examinare până în momentul în care unele victime sunt chiar omorâte.

Nota 8 pentru raport?

Una dintre sugestiile făcute în plenul discuţiilor de la ONU cu privire la drepturile omului în Moldova a vizat şi garantarea libertăţii de expresie. Reprezentantul Germaniei a făcut referinţă în mod special la cazul impunerii achitării unor taxe extrem de înalte redacţiilor pentru acuzaţii de defăimare, ceea ce duce la autocenzurare în presă, subînţelegându-se cazul recent al Ziarului de Gardă, care a fost supus de instanţă să achite 500000 lei în contul a doi procurori.

Solicitaţi de ZdG, pentru a aprecia pe ce notă a fost susţinut raportul Guvernului, membrii delegaţiei de la Chişinău au avut opinii diverse, dar pozitive. Vladimir Pistrinciuc, viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat că ar da cel puţin o notă de 8, pe când viceministrul Justiţiei a declarat că lasă această apreciere completamente la latitudinea societăţii civile.

În total, delegaţia Moldovei a primit 122 de sugestii pentru rectificări la raport din partea delegaţiilor membre ale ONU, iar autorităţile noastre au răspuns deja la 107 dintre acestea. Vladimir Grosu a declarat că pentru celelalte este pregătit un răspuns care va fi oferit ulterior adresanţilor.

Până la sfârşitul lunii octombrie, statele membre ale ONU pot adresa sugestii Guvernului R. Moldova, după care executivul de la Chişinău urmează să ia măsuri pentru îndeplinirea angajamentelor asumate, în timp ce societatea civilă poate monitoriza în continuare acest proces.

Evaluarea Periodică Universală reprezintă un mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU prin care, la fiecare patru ani, este verificată respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate în domeniul drepturilor omului. Următorul raport va fi depus în anul 2015.


Autor: Alina Radu
Sursa: www.zdg.md
SCUMPA ROMANIE, DREPTUL romanilor de peste Prut este REVENIREA IN CASA PARINTEASCA ! Rusia trebuie sa-si retraga aceste Lanturi Grele care au ruginit pe parcursul a 200 de ani !!!
A comentat Basarabia Martira 24 octombrie 2011, 08:10
SCUMPA ROMANIE, DREPTUL romanilor de peste Prut este REVENIREA IN CASA PARINTEASCA ! Rusia trebuie sa-si retraga aceste Lanturi Grele care au ruginit pe parcursul a 200 de ani !!!
A comentat Basarabia Martira 24 octombrie 2011, 08:10
SCUMPA ROMANIE, DREPTUL romanilor de peste Prut este REVENIREA IN CASA PARINTEASCA ! Rusia trebuie sa-si retraga aceste Lanturi Grele care au ruginit pe parcursul a 200 de ani !!!
A comentat Basarabia Martira 24 octombrie 2011, 08:10


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.7848 secunde