Moldova, pe muchie de cutit. Ce vreti voi, de fapt, fratilor?
adăugat 28 iunie 2015, 13:47, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Republica Moldova este astazi pe o fragila muchie de cutit. Turul al doilea al alegerilor locale ar putea arata incotro alege sa o ia aceasta tara.
Spre Rusia, cu socialistii, coloana a 5-a a Moscovei dupa cum ii numea politologul Mihai Cernencu de la Chisinau in interviul acordat Ziare.com, sau spre UE, cu pro-europenii, asa imperfecti cum sunt ei.
Aceasta este alegerea ultima, dincolo de framantarile interne legate de saracie, coruptie, orgolii nemasurate si distructive, pe care le cunoastem atat de bine si de la noi.
Primul tur a avut un rezultat ambiguu. Pe de-o parte, pro-europenii au castigat 24 din cele 35 de consilii regionale, dar au pierdut primarii importante precum Balti si Orhei. Chisinaul este marea reduta pentru care se da azi batalia. Dar mai sunt aproape 500 de localitati in care Rusia se infrunta cu UE, fiecare cu armele ei.
Ma tem ca batalia este inegala, pentru ca arsenalul propagandistic, manipulator si mituitor al Moscovei e greu de anihilat cu mijloace democratice in fata unei populatii nu neaparat foarte educate democratic si politic. Cat timp punga de orez sau de zahar e un trofeu, e greu sa ii opui principiile.
Perversitatea saraciei este ca presiunea ei te indeamna la alegeri politice care de multe ori nu fac decat sa iti consolideze, daca nu chiar accentueze, tocmai saracia. Cei care mizeaza pe vocea politica a saraciei vor face totul sa o conserve pentru a-si pastra aceasta parghie electorala.
Pe de alta parte, da, stiu ca este foarte greu sa urmezi un discurs pro-european, chiar daca sincer crezi in el, cat timp purtatorii acestui discurs se decredibilizeaza sistematic prin acte de coruptie demoralizante sau macar prin incapacitatea de a declansa procesul de emancipare a Justitiei de sub cizma politicului.
Da, stiu ca este foarte greu sa crezi in pro-europeni cand nu-i vezi decat certandu-se si calcandu-se pe picioare. Am trait asta si noi, pe vremea CDR mai ales, consecinta fiind revenirea in forta a PSD din 2000.
Le inteleg pe toate, pentru ca le-am vazut deja. Dar cred ca si cetatenii moldoveni ar trebui sa inteleaga ca, indiferent de bolovanii si buruienile de pe ea, nu au decat o cale spre viata la care viseaza. Si aceea este calea integrarii europene.
Ca nu ii conduc acolo oamenii pe care si i-ar dori, ca nu au inca perspectiva pe care o asteapta este adevarat. Dar calea cealalta, pe care ii cheama ademenitor Rusia cu punga in mana si propaganda in glas, cred ca este una care duce spre tenebre, spre o prapastie istorica.
Sigur ca o victorie masiva a socialistilor in acest al doilea tur, in primul rand in Chisinau, nu ar insemna automat o intrerupere a procesului de integrare. Dar le-ar da pro-rusilor pozitii foarte puternice din care sa puna presiune asupra centrului si sa-si intareasca ofensiva politica.
Iar de aici pana la o reala iesire de pe drumul integrarii nu stiu daca ar fi prea multi pasi de facut.
Daca se vor uita spre Romania, vor vedea ca relele lor de acum au fost in parte depasite dincolo de Prut tocmai prin presiunea integrarii in UE.
Fara Bruxelles si MCV, nu cred ca am fi avut niciodata o justitie emancipata si nici anticoruptie, probabil nici una dintre reformele care de bine de rau au avut loc in Romania.
Clasa noastra politica nu a fost si nu este pe fond cu mult mai breaza decat cea din R.Moldova, dar presiunea europeana a obligat-o la decizii pe care, altfel, nu le-ar fi luat si care astazi isi arata efectele.
Daca ramane pe drumul european, R.Moldova are sansa aceluiasi progres, daca iese, poate fi foarte sigura ca pierde orice sansa sa vada anticoruptie, o clasa politica mai buna si macar un inceput de bunastare reala.
Asa ca, dincolo de toate relele prezentului care ii amarasc si ii demobilizeaza, cred ca cetatenii moldoveni ar trebui sa se intrebe ce vor de fapt, nu doar pentru ei cat pentru copiii lor? Si daca au un raspuns sa se duca la vot.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲