Moldova s-a împăcat cu România de dragul fondurilor europene
adăugat 20 iulie 2008, 15:54, la Eveniment
Mai multe primării din România, Moldova şi Ucraina au înfiinţat o asociaţie transfrontalieră cu personalitate juridică română pentru a obţine finanţare UE.Euroregiunea Dunărea de Jos, din care fac parte unităţi teritorial-administrative din România, Republica Moldova şi Ucraina, se va transforma în asociaţie transfrontalieră, în speranţa că în felul acesta proiectele comune vor avea mai mult succes şi vor obţine finanţare UE pentru realizarea de proiecte de infrastructură şi dezvoltarea mediului de afaceri. Numai anul acesta, noua asociaţie ar putea atrage în jur de 27 de milioane de euro de la UE, spun oficialii.
Administraţiile locale din euroregiunea Dunărea de Jos - din care fac parte unităţi administrative din cele trei ţări - au semnat, marţi un acord de transformare a euroregiunii în asociaţie de cooperare transfrontalieră cu personalitate juridică română, pe motiv că România este singura ţară membră UE.
"Fiecare parte este reprezentată în asociaţie de câte trei entităţi:
Consiliile Judeţene din Galaţi, Tulcea şi Brăila din partea ţării noastre, Consiliile raionale Cantemir şi Cahul, precum şi Secretariatul General al regiunii din partea Republicii Moldova şi Consiliul Regional Odessa, raionul Reni şi Administraţia de Stat reprezentată de guvernator din partea Ucrainei", a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Omologul său de la Tulcea, Victor Tarhon, a precizat că asociaţia de cooperare transfrontalieră îşi va avea sediul la Galaţi şi va dobândi personalitate juridică română. "Transformarea euroregiunii Dunărea de Jos într-o asociaţie cu personalitate juridică devenise necesară în condiţiile în care ritmul de realizare a proiectelor comune nu a fost unul mulţumitor până acum.
În plus, o asemenea entitate are şanse sporite să atragă fonduri europene destinate dezvoltării regionale, a explicat Tarhon. Sumele alocate de UE proiectelor transfrontaliere nu sunt mici. Pentru anul acesta alocaţia UE pentru proiectele trilaterale România-Republica Moldova-Ucraina se ridică la 27 de milioane de euro, potrivit lui Chebac.
Asociaţia de cooperare transfrontalieră Dunărea de Jos îşi va concentra eforturile pe realizarea proiectelor din domeniul protecţiei mediului, al dezvoltării infrastructurii, din domeniul social şi al schimbului cultural. Pe protecţia mediului există proiectul ,,O Dunăre curată, care prevede salubrizarea fluviului de la Brăila şi până la vărsarea în Marea Neagră, pe toate cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorghe.
Al doilea mare proiect este modernizarea infrastructurii transstatale pe ruta Odessa-Izmail-Reni-Giurgiuleşti-Galaţi. Al treilea proiect, tot de infrastructură, prevede realizarea unei căi de comunicaţii pe Dunăre, între localităţile Isaccea din judeţul Tulcea şi Orlovka din Ucraina. Este vorba de o linie bac, destinată transportului mărfurilor peste Dunăre.
Aici însă sunt necesare clarificări la nivel guvernamental, deoarece acest proiect presupune transformarea localităţilor Isaccea şi Orlovka în puncte de trecere a frontierei, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Potrivit acestuia, asociaţia de cooperare transfrontalieră Dunărea de Jos îşi propune să încurajeze şi colaborarea în plan economic între mediile de afaceri din România, Republica Moldova şi Ucraina.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲