Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:02

 

Moldova si criza economica mondiala

adăugat 11 februarie 2009, 06:20, la Opinii / Editoriale

Un subiect de discutii actual in ultimele luni e daca criza economica mondiala va afecta moldova sau nu. Un articol recent din the banker chiar a starnit valuri de optimism fals. Insa in conditiile in care romania, ucraina, si rusia si-au depreciat valutele natioanale cu 30-40%, ideea ca moldova poate fi o oaza de stabilitate este absurda.

De fapt, moldova se afla in situatia unui personaj dintr-un film francez care cazand de pe o cladire repeta in fata fiecarui etaj: "deocamdata totul este bine". Dar nu conteaza cum cazi, ci cum aterizezi. Realitatea este ca moldova va fi lovita grav de criza. Si nici guvernul, nici partidele de opozitie nu par sa se gandeasca la aterizare.

etapa 1: criza financiara

Spre deosebire de statele vecine, moldova inca nu este vizibil afectata de criza. Iata o explicatie. Vorbind de criza mondiala de fapt subantelegem doua tipuri de crize: financiara si economica.

Criza financiara tine de functionarea bancilor, accesului la credite, re-creditarii etc. iar criza economica tine de stagnarea sau scaderea productiei industriale, a serviciilor, exporturilor, etc. Criza financiara a inceput in SUA in 2007, insa spre sfarsitul anului 2008 criza financiara s-a transformat treptat in criza economica, din cauza limitarii drastice a accesului la credite.

Pana la declansarea crizei mondiale, accesul la credite ieftine era una din locomitivele cresterii economice (inclusiv in constructii) in state ca Spania, Letonia, Romania, Irlanda, Rusia, SUA etc. Creditele mai erau si o sursa a investitiilor straine. Cresterea economica in Georgia sau Romania, de exemplu - era foarte dependenta de investitii straine directe. Pentru o comparatie: investitiile straine directe in moldova in 2007 au fost de 459 milioane de dolari, iar in Georgia - de patru ori mai mult - 1 miliard 650 miloane USD (iar populatia georgiei e cu vreo 25-30% mai mare decat a Moldovei). Armenia - cu o populatie mai mica ca a Moldovei, supusa unei blocade de Turcia si Azerbaijan, izolata geografic (intre Iran si Georgia) si departe de UE - a atras 661 milioane USD in 2007, practic la fel ca Moldova. Expansiunea companiilor rusesti in Europa si statele post-sovietice - era finantata predominant din credite. Multe companii din Rusia si Ucraina ieseau pe pietele financiare internationale prin IPO pentru a atrage capital. Insa odata cu declansarea crizei financiar-bancare si secarea ulterioara a creditelor - economia acestor state a fost afectata. Fara acces la credite ieftine - economia acestor state nu mai putea creste la fel de rapid. Deci majoritatea statelor au fost afectate de criza financiara, dar Moldova-mai putin.

Moldova practic nu a fost afectata de aceasta criza financiara din simplul motiv ca nu este suficient de integrata in pietele financiare mondiale. Prin urmare, Moldova nu este atat de dependenta de creditele internationale si investitiile straine. Moldova nu este dependenta de credite, IPO, sau investitii straine directe la fel ca economiile mai globalizate ale Rusiei, Ucrainei si Romaniei.

Anume integrarea limitata a Moldovei in economia globala explica faptul ca aceasta este lovita cu cateva luni intarziere de criza mondiala. Pentru ca Moldova este afectata nu atat de criza financiara, cat de cea economica.

etapa 2: criza economica

In a doua etapa, criza financiara mondiala s-a transformat in criza economica mondiala. In lipsa accesului la credite si investitii straine - industria, serviciile si importurile in majoritatea statelor europene (si nu numai) au inceput sa scada rapid. Cu -10 -20% in noiembrie/decembrie 2008. Unul dintre cele mai afectate a fost sectorul constructiilor (atat de dependent de creditele ipotecare de la care a inceput toata criza in 2007) - in Irlanda, Rusia, Spania si Marea Britanie. Or tocmai aceste state, si acest sector al economiei sunt unele dintre cele mai afectate de criza.

O buna parte din emigrantii din Moldova lucrau la constructii in Spania, Irlanda, si Rusia. or anume aceste state, si acest sector sunt afectate cel mai mult de criza financiara. Spania devine statul cu cel mai mare numar de someri (atat absolut, cat si per capita) din UE. Irlanda intra in recesie. Rusia descopera ca rezrevele sale financiare (fondul de stabilizare) sunt mai mici decat creditele pe care le-a luat in ultimii ani din bancile occidentale (iar "expansiunea" capitalului rusesc era de fapt o reciclare a creditelor occidentale in proiecte gen Nord-Stream).

In momentul in care criza financiara se transforma in criza economica, intra si Moldova in joc. Spre deosebire de alte state,nu creditele si investitiile straine, ci remitentele erau una din locomotivele cresterii economice. Chiar daca Moldova nu a fost prea afectata de lipsa accesului la credite si criza financiar-bancara din lume, ea va fi afectata grav de scaderea drastica a remitentelor, pentru simplul fapt ca sute de mii de oameni sunt disponibilizati in cateva state cheie ca Spania, Rusia si Irlanda.

Normal ca acestea afecteaza si lucratorii din Moldova. In noiembrie remitentele in Moldova deja au scazut cu cateva procente. Criza economica mondiala mai duce si la scaderea exporturilor (resimitita deja in Moldova). Deci scaderea exporturilor si a remitentelor (cauzate de somajul crescand in UE si Rusia) - va lovi puternic moldova. Insa, in timp ce statele vecine incearca sa gestioneze efectele crizei, Moldova este consumata de campania electorala.

pauza (alegeri)

Din cauza campaniei electorale, guvernul incearca cu aproape orice pret sa inghete situatia. In perioada electorala, este normal ca guvernul va face totul posibil sa nu admita ca Moldova va fi afectata de criza. Rusia proceda la fel prin septembrie/octombrie, si asta fara a avea alegeri in fata.

In timp ce statele vecine - Ucraina si Romania (dar si Rusia) - si-au devalorizat monedele nationale in ultimele 4-5 luni, si incearca sa reduca cheltuielile bugetare (mai putin Ucraina), guvernul Moldovei nu isi poate permite asa ceva din cauza campaniei electorale. Este un lucru periculos. In loc sa franeze treptat prin devalorizarera treptata a leului si reducerea cheltuielilor bugetare, Moldova se misca in plina viteza in peretele crizei.

Pericolul este ca urmatorul guvern, oricare va fi el, va primi o tara falimentata. Exista riscul ca leul se va deprecia brusc (mai rapid si necontrolat decat in tarile vecine), iar guvernul nou nu va putea face cheltuielilor bugetare promise. In loc de o aterizare impusa, dar cat de cat calculata (soft landing), Moldova se va prabusi cu toata greutatea la pamant dupa 5 aprilie.

Astazi se incearca din rasputeri amanarea crizei pana dupa alegeri. Insa pretul acestor masuri va fi exorbitant. O astfel de criza trebuie gestionata, nu amanata, pentru ca pretul populismului pre-electoral va fi mult mai mare dupa alegeri. Indiferent de viitoarea configuratie a parlamentului si guvernului.

etapa 3: criza politica?

Impactul unei crize economice majore asupra unui guvern de coalitie dupa 5 aprilie 2009 poate fi si mai dezatruos. Indiferent ca o fi un guvern de coalitie in jurul PCRM, sau unul creat de partidele de opozitie. Si unii, si altii, au tot interesul de a incepe sa gestioneze efectele crizei din Moldova, nu sa pretinda ca ea nu exista.

Autor: Nicu Popescu
Sursa: npopescu.unimedia.md
Impozitul zero pe venit atrage investitori străini si in acest an de criza - exemplu e construcţia a centralei electrice de la Ungheni in valoare de 600 milioane dolari. Totodată el permite o refinanţare (autofinaţare) internă a agenţilor economici. Odată cu circulaţie liberă a cetăţenilor (fie si pe termen limitat in UE) volumul remitenţelor se va menţine sau va creşte. Mai adăugaţi la acestea stilul monolit de guvernare preluat de la fraţii ideologici chinezi.
A comentat ion 12 februarie 2009, 00:58
Suuuper!pe zi ce trece tot mai bine si mai bine!si ce pot face oamenii de rind cu astfel de probleme???stau si ei si asteapta ce o sa fie mai departe si ce va spune lumea....si alegerile le deranjeaza cel mai putin,pentru ca multi sunt de parerea ca acestea nu o sa aschimba nimik!
A comentat Fujifilm 18 februarie 2009, 12:31


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0421 secunde