Moldova şi proiectele din bazinul Mării Negre
adăugat 12 iunie 2008, 10:21, la Eveniment
Republica Moldova a preluat preşedinţia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.Republica Moldova este membră a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră de peste 15 ani.
La preluarea preşedinţiei Adunării, preşedintele parlamentului, Marian Lupu, a afirmat că participarea Republicii Moldova la această organizaţie reprezintă "un obiectiv important al politicii noastre externe". Experţii se arată însă sceptici.
Victor Chirilă, director de programe din cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă din Chişinău califică schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu ţările din bazinul Mării Negre drept nesatisfăcătoare şi afirmă că participarea de până acum în cadrul asociaţiei nu a adus mari beneficii.
"Fără implicarea unor parteneri solizi precum Uniunea Europeană sau SUA, această iniţiativă regională va rămâne şi în continuare una fără conţinutul necesar pentru noi", a spus Victor Chirilă.
"Noi vrem să avem nişte beneficii concrete. Deocamdată, acestea nu se văd. Cooperarea la Marea Neagră nu ne-a ajutat prea mult."
"Este mai degrabă un fel de CSI la Marea Neagră. Un fel de for de consultări, de întâlniri, de consultări, de consolidare a relaţiilor", a spus Victor Chirilă.
Lucrurile s-ar putea schimba, însă, în curând, adaugă Victor Chirilă, odată cu implicarea mai masivă a Uniunii Europene în regiune.
Mai concret, este vorba despre iniţiativa "Sinergia Marea Neagră" care face parte din proiectele de vecinătate ale UE.
În februarie a fost aprobat un buget de 1 miliard de euro destinat ţărilor din bazinul Mării Negre pentru proiecte din diverse domenii precum energia, mediul, comerţul, educaţia sau chestiunile sociale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲