Moscova nu crede in lacrimi
adăugat 10 decembrie 2009, 23:44, la Opinii / Editoriale
Asa se numeste un faimos film sovietic, difuzat si in Romania, in anii '80, dar se potriveste de minune si peripetiilor lui Mircea Geoana in Rusia. Dupa ce Geoana a fost dat in vileag ca s-a dus de trei ori la Moscova, Rusia a devenit un subiect electoral in Romania. Presupusul sprijin al rusilor nu a mai venit pentru candidatul PSD, insa dezvaluirea in sine dar si atitudinea sa nesincera in aceasta privinta au reusit sa scoata la vot alegatori de-ai lui Basescu pana atunci blazati.Prins cu ocaua mica, Geoana a trecut la contraatac sustinand ca a vrut sa dreaga relatia romano-rusa pasamite distrusa de iresponsabilul Basescu. De fapt reconcilierea romano-rusa a inceput inca din 2008, odata cu decizia Romaniei de nerecunoastere a independentei Kosovo si cu intalnirea Basescu-Putin de la Bucuresti, la summitul NATO. Anuntul privind deschiderea Centrului Cultural Rus din Bucuresti s-a facut, ca din intamplare, chiar pe 30 noiembrie, inainte de turul doi al alegerilor.
In schimb, Geoana s-a mai apucat sa declare ca va reabilita si relatia Romaniei cu Ucraina, de care ar fi vinovat tot Basescu. Dar asa ceva este inacceptabil pentru rusi, care ar da orice sa tina Bucurestiul si Kievul cat mai departe unul de altul. Geoana daca tacea filosof ramanea. La confruntarea televizata dintre cei doi candidati, precis ca diplomatii rusi l-au privit incruntati pe Geoana cum propunea sa asocieze Ucraina la forajele din Marea Neagra. S-au mai relaxat atunci cand Basescu a exclus aceasta ipoteza si s-a laudat in schimb cu bunele relatii cu Rusia si cu contractul de 250 de milioane de dolari obtinut de o firma constanteana la Soci.
Rusii nu au miscat niciun deget pentru Geoana, cel putin la vedere. Bunaoara, presa rusa a fost relativ neutra fata de cei doi candidati. Moscova nu a apelat nici la reteaua sa din presa internationala, care si-a dovedit eficienta in timpul campaniilor "pacifiste" din anii '80. Articolele din presa occidentala ar fi fost o munitie buna pentru televiziunile romanesti.
Este interesant sa presupunem si cum s-a aflat de vizite la Bucuresti. Nu se poate exclude sursa ruseasca a informatiilor. De exemplu, partea rusa a informat Bucurestiul despre intalnirea la care a refuzat cererea de sprijin politico-electoral a lui Vladimir Voronin. Iar comunistul moldovean era un aliat si un presedinte in functie. Geoana nu este nici una nici alta. Cine stie, poate ca rusii refuza cererile de interventie in alegeri, de cand s-au facut de ras in Ucraina in 2005. Oricum, preferintele lor se indreapta de obicei spre conducatori puternici, ceea ce nu e cazul lui Geoana.
Mircea Geoana spunea adevarul despre caracterul privat al primelor doua vizite la Moscova. El nici nu s-a cazat la Hotelul "President" din Moscova, al presedintiei ruse. Dar o vizita privata ar putea presupune o intalnire cu privati, adica oligarhi rusi care ar dori sa deschida afaceri prin Romania. Insa afaceristii rusi trebuie sa ceara sprijinul Moscovei pentru asa ceva. Aranjamentele peste capul Kremlinului, cu vreun Geoana local, sunt o crima in ochii tandemului Putin & Medvedev. Asa s-a dus si Hodorkovski...
Deconspirarea vizitelor lui Geoana la Moscova ar putea fi si un avertisment pentru oligarhii care ar incerca sa se descurce pe cont propriu. Se pare ca baietii care l-au tarat pe Mircea Geoana pe gheata subtire de la Moscova au facut-o mai degraba in interes personal decat pentru sustinerea candidatului PSD. Iar bietul Geoana a starnit zambete ironice si la Moscova, nu numai la Bucuresti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲