Moscova vrea ca limba rusa sa devina limba oficiala in Republica Moldova
adăugat 28 mai 2009, 10:43, la Interviu / Reportaj
Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, se pronunta pentru oficializarea statutului limbii ruse in Republica Moldova, mai ales in contextul evenimentelor post-electorale din aceasta tara, transmite Agerpres.Ambasadorul rus a declarat miercuri la Chisinau, la deschiderea unei reuniuni regionale a rusilor, ca situatia postelectorala din Republica Moldova necesita a fi examinata, inclusiv in contextul asigurarii drepturilor concetatenilor rusi, in primul rand fiind vorba despre oficializarea statutului limbii ruse.
Kuzmin a remarcat ca in contextul alegerilor parlamentare 'nu a fost observata nici o dinamica pozitiva in legatura cu aceasta chestiune'. Din contra, in perioada agravarii situatiei politice interne imediat dupa alegeri s-a observat si o acutizare a relatiilor interetnice, a spus ambasadorul rus.
Referindu-se la protestele anticomuniste din 6-7 aprilie de la Chisinau, el a declarat ca majoritatea populatiei rusofone si-a demonstrat interesul pentru intarirea statalitatii moldovenesti si nu a participat la actiunile respective.
La Chisinau se desfasoara in aceasta saptamana Conferinta regionala a organizatiilor etnicilor rusi din Republica Moldova, Ucraina si Belarus. Problemele si propunerile discutate la conferinta vor fi expuse la cea de-a treia editie a Congresului Mondial al etnicilor rusi, care urmeaza sa se desfasoare in decembrie la Moscova.
Introducerea limbii ruse ca a doua limba de stat a fost ceruta si anterior de etnici rusi sau chiar politicieni de la Chisinau. O optiune in acest sens a fost exprimata si de deputatul comunist Mihail Sidorov, in cadrul unei mese rotunde ce a avut loc in capitala moldoveana in decembrie 2008.
Introducerea limbii ruse ca limba de stat a fost ceruta si la 4 noiembrie 2008, de Ziua unitatii nationale a Rusiei. Un grup de cateva zeci de tineri, reprezentanti ai Ligii Tinerilor Rusi si ai Miscarii social-politice 'Ravnopravie', filorusa, purtand drapele ale Federatiei Ruse, au organizat un mars in centrul Chisinaului, din apropierea sediului guvernului pana la Ambasada Federatiei Ruse, cerand examinarea acestei chestiuni.
Potrivit datelor recensamantului populatiei din 2004, 58,8% din populatia Republicii Moldova au declarat ca vorbesc de obicei in 'limba moldoveneasca', 16,4% in limba romana, 16,0% in limba rusa, 3,8% in limba ucraineana, 3,1% in limba gagauza si 1,1% in limba bulgara.
Desi limba rusa nu este oficiala, ea are un statut deosebit in Republica Moldova. Majoritatea actelor oficiale sunt emise in doua limbi, sedintele parlamentului sunt traduse in limba rusa, iar mai multe persoane de rang inalt, intre care ministri si deputati nu cunosc, sau cel putin nu vorbesc limba romana, sau 'moldoveneasca', cum o numesc ei.
Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Iurie Roşca, fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, a făcut miercuri apel la autorităţile României să semneze Tratatul politic de bază cu Republica Moldova şi Acordul de frontieră, ca un gest de confirmare a independenţei acesteia, într-un discurs susţinut în cadrul Forumului Rusia-Europa, relatează Agerpres.
"R. Moldova nu este un teritoriu populat cu victime ale Istoriei", a afirmat Iurie Roşca, lider politic moldovean, care până la coalizarea formaţiunii sale politice, în 2005, cu Partidul Comuniştilor al preşedintelui Vladimir Voronin, a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.
"Cazul teritoriilor din est ale României a fost închis după cel de-al Doilea Război Mondial", a adăugat el, subliniind că România trebuie să pună capăt problemei teritoriale pentru a avea relaţii bune atât cu R. Moldova, cât şi cu Ucraina.
Legea cu privire la limbile vorbite de minoritatile din RM ESTE CEA MAI BUNA din tot CSI. In RUSIA minoritatile mari cu mult nu au asa drepturi, asa ca de o pilda in Carelia.
Mai bine au tacea imperialistii.....soveste, nu au defel. Si asa inca limba nu sa restabilit starea deplina pe meliagurile nistrene.
Vorbitorii de rusa spun ca le vine mai greu sa-si gaseasca un serviciu daca nu cunosc romana, dar tot nu vor s-o invete. De suparare, multi rusi care infiinteaza intreprinderi in RM angajeaza doar rusi care nu vorbesc romana. Acestia sint tare deranjati cind clientii le vorbesc in romana. Cred ca problema ar disparea, daca statul ar crea intr-adevar conditii ca alolingvii sa invete limba oficiala si ar inaspri cerintele pentru cunoasterea limbii romane. Atunci ar disparea si problema denumirii limbii.
JOS COMUNISTII ! Fara revolutie nu facem nimic ! in moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲