Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:29

 

N. Negru: Surprinderea lui Filat şi tentaţia alegerilor anticipate

adăugat 26 ianuarie 2011, 10:20, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

N. Negru, Filat, alegeri anticipate

Declaraţiile de vineri ale lui Vladimir Voronin la monumentul lui Lenin sugerează că el a scos securea războiului şi nu e dispus să caute un compromis cu liderii Alianţei. Epitetele pe care le folosea cu referire la AIE 2 nu au cum să stimuleze un dialog cu PCRM. Pentru prima dată, liderul PCRM nu s-a ferit să fluture steagul alegerilor anticipate. „Mult n-o să tărăgăneze chestia asta (guvernarea alianţei – n.n.), o să crape, o să plesnească şi atunci facem alegeri anticipate şi poate se vor trezi şi alegătorii noştri, care s-au vândut pentru 200 de lei, câteva kilograme de macaroane, de zahăr sau orez”, a declarat Voronin.

Discuţia de vineri seara dintre Marian Lupu şi Voronin, la Cricova, nu s-a soldat cu nimic. Ei nu au putut ajunge la vreo înţelegere. Lupu a confirmat pentru presă că PCRM preferă alegeri anticipate decât să negocieze cu AIE.


Condiţiile lui Voronin

 
Liderul PCRM a pus până acum două condiţii pentru votarea preşedintelui RM: formarea unei coaliţii largi cu participarea PCRM şi reîmpărţirea funcţiilor în guvern sau alegerea unui preşedinte „apolitic”, din afara alianţei. Asta ar însemna, în primul caz, distrugerea AIE, iar în cel de-al doilea, făcând abstracţie că nu este suficient de motivat (de ce Lupu nu este acceptabil ca preşedinte, dacă era accepabil ca partener de coaliţie?) – renegocierea acordului de formare a AIE 2. Căci nu ar fi suficient ca Lupu să renunţe la funcţia de preşedinte al RM. Ar apărea şi problema funcţiei lui Mihai Ghimpu care, confrom acordului AIE 2, trebuie să devină preşedinte al parlamentului. Pe de altă parte, Voronin respinge posibilitatea votării proiectului de modificare a articolului 78 al Constituţiei, propus de PCRM, proiect care prevede alegerea preşedintelui în trei tururi, cu o majoritate în scădere de la 61 la 51 de voturi.


Betonul PCRM crapă


Radicalizarea lui Voronin – ori accesul la putere, ori alegeri anticipate – are mai multe explicaţii. El se teme, după cum s-a spus, că partidul său nu va rezista mult în opoziţie, se va topi ca un gheţar nimerit în ape calde. Nici cimentul PCRM nu e de cea mai bună calitate. Ponderea elemenelor conjuncturiste în partid este mult mai mare decât se credea, cazul satului Dumbrăviţa, cu peste 2 mii de alegători, unde primarul şi consilierii comunişti ai primăriei au trecut in corpore la PD, este găritor în acest sens.


Liderul PCRM se vede nevoit să reducă la minim perioada aflării „în tranşee”, ordonând asaltarea cu orice preţ a redutei care se numeşte puterea. Ori revenim la putere, ori murim – aceasta pare a fi starea de spirit pe care vrea să o transmită Voronin tovarăşilor săi. Atitudinea Moscovei care, în mod cu totul nepoliticos, a păstrat nepermis de mult tăcerea îl încurajează în acest demers radical. 


Nu este exclus ca Voronin să fi primit mesaje directe în acest sens. Dar mai este ceva la mijloc.


Filat luat prin surprindere


Liderul PCRM s-ar comporta mai cumpătat, dacă guvernul Filat ar fi ţinut sub control economia şi nu ar fi admis explozia preţurilor de pe piaţă, provocând puternice sentimente antidemocratice. Acesta este un alt factor, cel mai important, care le aprinde comuniştilor speranţa recuceririi puterii. E pentru prima dată când Filat a fost luat prin surprindere, deşi, trebuie să recunoaştem, într-o economie de piaţă, guvernul nu este atotputernic şi nu poate dicta preţurile. Concentrându-se pe ramura farmaceutică, pare să le fi scăpat din vedere pe celelalte şi nu a anticipat posibilitatea unor „înţelegeri de cartel”.


Guvernarea trebuie să ne apere de oligarhii hrăpăreţi sau angajaţi politic. Politica preţurilor într-o economie monopolizată nu poate fi una „liberală”.


Nu este exclus sabotajul


În perioada comuniştilor, exista o înţelegere tacită între monopolişti şi autorităţi. Monopoliştii evitau mişcările şi operaţiunile care să submineze şansele electorale ale PCRM, iar autorităţile comuniste închideau ochii la existenţa acestora, permiţându-le să menţină cele mai înalte preţuri din regiune. Astăzi, nu este exclusă coordonarea acţiunilor de compromitere a Alianţei de monopoliştii care s-au simţit ameninţaţi de noua guvernare.


Se vede că acţiunile guvernului Filat pe piaţa medicamentelor i-au alarmat pe oligarhi şi acestea s-au mobilizat împotriva AIE, operând o serie de majorări chiar înainte de majorarea preţurilor la petrol şi gaze. 

Nu putem ignora nici simpatiile proruse ale unui mare număr de oameni de afaceri rusolingvi. Boicotarea unei guvernări prooccidentale nu ar fi pentru ei o operaţiune imposibilă. De aceea, criticând guvernarea AIE şi, cu atât mai mult „declarându-i război”, după cum ne îndeamnă unii colegi, trebuie să luăm în calcul şi sabotajul, inclusiv unul sugerat sau coordonat de Moscova, cum s-a întâmplat în Kîrgîzstan, înainte de căderea lui Bakiev, demonizat de mass-media ruse. Să nu uităm că acordul de creştere a tarifelor la gaze a fost semnat de guvernul comunist şi, în mod paradoxal, reducerea acestora este condiţionată de revenirea lor la putere. „Războiul” ar fi cel mai simplu lucru de pornit, cunoscându-se „trăinicia” Alianţei.


Guvernul trebuie, pe de o parte, să ia măsuri cât mai urgente de însănătoşire a economiei, de demonopolizare a tuturor ramurilor economice ca preţurile să depindă de conjunctura pieţei şi nu de manipulările unor oligarhi care, după alegeri, s-au simţit liberi să nu mai ţină seama de autorităţile statului, ba chiar să le sfideze. (Un semnal în plus în acest sens sunt declaraţiile unor investitori străini privind încercările de preluare a afacerilor din RM.)


Pe de altă parte, imixtiunea statului în economie nu trebuie să sperie investitorii „strategici”. Şansele electorale ale PCRM depind de rezultatul luptei între AIE 2 şi oligarhi. Lupta este cu atât mai complicată cu cât oligarhii au finanţat nu numai PCRM. Prezenţa cel puţin a unui oligarh în AIE, e vorba de dl Plahotniuc, pune presiuni suplimentare asupra Alianţei.


Deputaţii cu picioarele pe pământ


Totuşi alegerile anticipate nu pot avea loc decât după un an, aşa că Voronin ar putea greşi, crezând că actuala stare de spirit se va menţine până atunci. În afară de aceasta, planurile partidului s-ar putea să nu coincidă cu planurile unor deputaţi care ar putea să nu mai nimerească în parlament a doua oară, dacă se va lua în calcul trendul descrescător al numărului de voturi obţinute de comunişti în alegerile parlamentare. Aşa că scenariul propus de liderul PD – votarea proiectului PCRM de modificare a articolului 78 şi abia apoi stabilirea datei alegerii preşedintelui RM – ar putea să le ofere unor comunişti şansa de a contribui la deblocarea crizei şi a rămâne deputaţi fără a vota candidatura lui Lupu.

Cu siguranţă, membrii PCRM care stau cu picioarele pe pământ şi pun interesul naţional mai presus decât pe cel de partid se află într-o situaţie dificilă. Faptul că planificata întâlnire de sâmbătă a activului PCRM a fost amânată din cauza că nu ar exista o unitate la vârful partidului în ce priveşte alegerea preşedintelui RM e un semnal prost pentru adepţii alegerilor anticipate.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2236 secunde