NATO a salutat eforturile Chişinăului de a soluţiona conflictul transnistrean în formatul 5+2
adăugat 11 septembrie 2008, 13:17, la Eveniment
Statele membre NATO s-au pronunţat, miercuri, în cadrul unei reuniuni cu oficiali din Republica Moldova, pentru integritatea teritorială a acestei ţări şi au salutat eforturile sale de a soluţiona conflictul transnistrean exclusiv pe cale paşnică, în formatul "5 plus 2". Un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău anunţă că la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC) s-a discutat "evoluţia implementării de către Republica Moldova a Planului individual de acţiuni al parteneriatului (IPAP), în baza raportului Misiunii NATO de evaluare din martie curent".Potrivit comunicatului, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a prezentat o informare privind "progresele înregistrate în implementarea IPAP şi priorităţile de mai departe în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare". În acest context, Stratan a menţionat Concepţia securităţii naţionale, care prevede neutralitatea constituţională a Republicii Moldova, ca fiind un document politic cheie al reformării sectorului de securitate. În acelaşi timp, au fost scoase în evidenţă domeniile de cooperare în care este solicitată asistenţa Alianţei, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Chişinău.
Andrei Stratan a mai vorbit şi despre realizarea reformelor democratice în Republica Moldova, consolidarea supremaţiei legii şi a cadrului legislativ în conformitate cu standardele internaţionale. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat Alianţa despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, subliniind importanţa aprofundării relaţiilor de parteneriat cu comunitatea europeana din perspective încheierii unui acord de asociere, care ar prevedea statutul de candidat al ţării la UE.
Potrivit comunicatului, reprezentanţii ţărilor membre ale Alianţei au susţinut continuarea cooperării Republicii Moldova cu NATO în baza unui IPAP actualizat. În acest context, au fost formulate o serie de sugestii şi propuneri privind viitorul proces de implementare a Planului, fiind exprimată disponibilitatea de a acorda asistenţă. De asemenea, a fost apreciată drept pozitivă participarea Republicii Moldova la operaţiunile de menţinere a păcii.
Din delegaţia moldoveană, condusă de Andrei Stratan, au mai făcut parte ministrul Apărării, Vitalie Vrabie, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.
Potrivit comunicatului dat publicităţii de NATO, principalul subiect al discuţiilor a fost IPAP, miniştrii moldoveni spunând că majoritatea obiectivelor acestuia pentru 2006-2008 au fost îndeplinite. Statele member au cerut Republicii Moldova să continue şi să accelereze acolo unde este posibil ritmul reformelor. Aliaţii şi-au reafirmat întregul sprijin pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, adaugă comunicatul, care precizează şi oficialii au avut un schimb de vederi asupra problemelor de securitate regională, inclusiv asupra problemei transnistrene.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲