Neagu Djuvara: "Trebuie să folosim Transnistria ca pe o monedă de schimb cu Ucraina!"
adăugat 10 mai 2010, 09:24, la Interviu / Reportaj
Cunoscut drept senior al Bucureştilor, istoricul Neagu Djuvara le-a spus studenţilor basarabeni de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi că deşi este foarte bătrân, îşi doreşte cu ardoare să vadă cu ochii lui refăcută graniţa pe Nistru
„Noi avem o monedă de schimb cu Ucraina - Transnistria. Noi trebuie să le dăm Transnistria, cu condiţia ca Ucraina să refacă puţin graniţele de sud şi de nord ale Moldovei. În acelaşi timp, pentru că avem în Transnistria peste 40% populaţie românească, le vom zice locuitorilor de acolo că cine vrea să revină în Moldova o poate face oricând. Care vrea să se întoarcă le dăm pământuri la noi. Dar şi invers, cine vrea să rămână acolo pentru a deveni cetăţeni ai Ucrainei, o poate face fără probleme", spune istoricul.
Astfel se poate îndeplini un vis de-al lui care datează de aproape 70 de ani: o Românie rotundă!
„Este un vis pe care vreau să-l văd împlinit, dar se pare că sunt prea bătrân", spune trist Neagu Djuvara, care a sărbătorit anul acesta 92 de ani de viaţă.
Acesta le-a mai spus studenţilor că în acest moment aşa zisa unire culturală dintre România şi Moldova nu pare să fie deloc eficientă, singura soluţie fiind o unire administrativă.
Neagu Djuvara i-a asigurat pe studenţii basarabeni că după unire România trebuie să le garanteze "fraţilor de peste Prut" că vor avea toate drepturile de care beneficiază toate minorităţile. Istoricul i-a rugat pe studenţi să facă lobby printre membrii familiilor de dincolo de Prut să înţeleagă importanţa acestui pas care trebuie făcut.
"din actele depuse de reclamanti ca probatoriu rezultă numai faptul că sunt descendenti ai unor posibili fosti cetateni români, respectiv părintii acestora, care, născându-se pe un teritoriu ce s-a aflat sub jurisdictia statului român, este posibil să fi avut si cetătenie română". "având în vedere că ascendentii reclamantilor au avut domiciliul permanent pe teritoriul URSS, au pierdut cetătenia română prin efectul Conventiilor mentionate (nota mea - Conventiile dintre RO si URSS din 1958 si 1978), astfel încât la data nasterii reclamantilor - 1951 si 1981, părintii acestora nu aveau cetătenie română si, implicit reclamantii nu au dobândit prin nastere această cetătenie".
Acestea sunt citate din întâmpinarea MJ RO din 2010 la o cerere in judecata de constatare a cetăteniei române, unul din reclamanti fiind veteran de război al Armatei Române născut în 1920, si respectiv - fiul si nepotul acestuia fiind coreclamanti.
pe acest link http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=caut &doc=108&lk=9 -
Minuta întâlnirii Comisiei Juridice din data de 24 iunie 2009(pozitia 15) gasiti raspuns la aceea de ce sunt respinse aceste cereri.
Concluziile vă apartin.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲