Nervii lui Voronin
adăugat 30 iulie 2009, 19:27, la Opinii / Editoriale
Daca regimul Voronin n-ar avea nimic sa-si reproseze in materie de respectare a vointei politice a asa-zisilor "moldoveni", ar trebui ca rezultatul recentelor alegeri parlamentare din Republica Moldoveneasca sa-l bucure... Alegerile s-au desfasurat, totusi, intr-un climat de tensiune, intretinut de oamenii lui Voronin, nelipsind fraudele. Lipsit de un elementar tact, Voronin n-a scapat nici ocazia de a critica Romania invecinata, ca aceasta nu trebuie sa vina "cu idei de nationalism si unionism". El a multumit Rusiei pentru "ajutorul acordat in aprilie", care "nu poate fi uitat".Deocamdata, pe baza rezultatelor cunoscute, comunistii nu pot forma singuri nici viitorul guvern si nici nu pot alege presedintele, ceea ce pentru mentalitatea comunista reprezinta o adevarata catastrofa.
Omul cheie a devenit un personaj binecunoscut dincolo de Prut, dar a carui culoare politica reala este, inca, un semn de intrebare. Cele 13 mandate aduse de Marian Lupu pot inclina balanta puterii fie catre fostii colegi din Partidul Comunist, fie catre alianta celor trei partide de dreapta. Prima declaratie a actualului presedinte al statului, Vladimir Voronin, a fost in favoarea unei "coalitii largi". A urmat raspunsul lui Marian Lupu, in "doi peri": "pe cat de mare este siguranta lui (a lui Lupu), pe atat de mare ii va fi deziluzia". Ca program: "am votat pentru schimbare si demonopolizarea economiei si dezvoltarea Republicii Moldova...". "Dupa alegeri, multe se vor schimba radical in Republica Moldova", a mai spus Lupu, excluzand o coalitie cu comunistii, care, a precizat dansul, "nu pot sa activeze in interesul national al Republicii Moldova". Adierea inabusitei revolutii din aprilie, la Chisinau, a fost deci resimtita.
Exagerand, Voronin a cerut Romaniei sa renunte la nationalism si a gasit vorbe bune pentru Rusia, careia i-a multumit pentru serviciile sale. In declaratiile pentru presa rusa, Lupu a subliniat, in mod linistitor, ca nu si-a schimbat ideologia (marxista).
Alegerile de joi nu promit, insa, nimic bun comunistilor, desi puterea de la Chisinau a facut uz de intregul ei arsenal. Comunistii au votat ca atare despre nevoia de a-si apara statalitatea, amenintand functionarimea ca o schimbare ar arunca actualul aparat de la mic la mare, in haos...
Avem, in plus, in persoana lui Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, un om predestinat sa se scalde "in doua luntre". De aceea, partidele liberale - trei la numar ń sunt in asteptarea unui test de sinceritate. Pana atunci, suntem confruntati cu declaratii voit contradictorii, dar si opozitia de pana acum va trebui sa renunte la o verticalitate excesiva pentru a face tara guvernabila, fara a renunta nici la prietenia cu Romania, dorita de moldoveni ca trambulina la apropierea de Occident. Este ceea ce Moscova va cauta sa previna. De aceea, pe noul guvern de la Chisinau il asteapta vremuri deloc usoare, din care Moscova va cauta sa extraga maximum de profit, obligata de la caz la caz, sa si inghita in sec, mai ales daca Moldova va dori sa adere la Uniunea Europeana, ceea ce pentru un popor precum cel moldovenesc, cu o emigratie occidentala puternica, este destul de firesc...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲