Neutralitatea Basarabiei presupune vulnerabilitate deosebita fata de presiunile Moscovei
adăugat 05 decembrie 2008, 12:10, la Interviu / Reportaj
Intr-un interviu acordat Laurei Bohantov (Comunicate.md), de Janusz Bugajski, cercetator superior al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale din SUA, director al Proiectului Noi Democratii Europene sustine neutraliatatea sustinuta de guvernul comunist de la Chisinau creeaza o vulnerabilitate deosebita fata de presiunile exercitate de Moscova, infiltrarea amenintatoarea a serviciilor secrete ruse, a gruparilor economice si mafiote si o indepartare de proiectele europene si Trans Atlantice, transmite Romanian Global News.Domnule Bugajski, o sa incep cu o intrebare directa: ar fi invadat Rusia Georgia daca Georgia ar fi fost membru NATO?
Invadarea Georgiei de catre Rusia a generat ultimul argument al disputei "de ce e atat de important pentru orice stat european sa fie membru NATO". Conform art. 5, Alianta, ca un tot intreg, se angajeaza in apararea oricarui membru care este atacat. Importanta unei astfel de garantii e ca alianta are rolul unui act de intimidare la adresa posibilitatilor de agresiune din exterior. Se pune la indoiala incursiunea militara a Rusiei, daca Georgia ar fi fost deja membru NATO. Kremlinul nu putea fi sigur ca Alianta nu ar fi luat atitudine si in acest fel si-ar fi subminat credibilitatea mondiala.
Ce functii mai indeplineste Organizatia Tratatului Nord Atlantic (NATO)?
NATO reprezinta mai mult decat o intimidare la adresa agresiunilor militare si a diviziunii teritoriale, in esenta reprezinta crearea unei aliante comune cu interese de securitate si valori democratice comune de care ar beneficia fiecare stat membru. Integrarea in NATO, similara altor organizatii, atrage dupa sine costuri si beneficii pentru membri. Este important pentru moldoveni sa inteleaga mai bine care sunt costurile si beneficiile acesteia, analizand impactul statutului de membru asupra noilor membri din Europa Centrala si de Est.
Concret, ce costuri financiare presupune aderarea la NATO?
Vorbind de costuri, fiecare stat membru NATO trebuie sa aloce apararii aproximativ 2% din Produsul Intern Brut, desi nu fiecare stat a indeplinit aceste cerinte. Cheltuielile pentru aparare sunt importante pentru modernizarea fortelor armate si a altor servicii de securitate si pentru a permite fiecarui stat sa poata coopera cu partenerii NATO. Costurile se transforma in beneficii, din momentul in care modernizarea militara permite statelor sa achizitioneze tehnica de ultima generatie si sa interactioneze cu cele mai puternice trupe de pe glob.
De asemenea, trebuie sa se reaminteasca ca nu e un criteriu obligatoriu pentru nicio tara sa participe la vreo una din operatiile straine, fie ca sunt de mentinere a pacii, umanitare sau de lupta. Aceasta este decizia fiecareia in parte si nu exista penalizari sau repercusiuni pentru stat, in cazul in care acesta decide sa nu participe la vreo misiune. Cu toate astea, implicarea militara a statelor membre in operatiunile NATO este avantajoasa, ei castigand experienta, cunostinte care nu pot fi obtinute in cadru pasiv si independent.
Ce alte beneficii exista pentru o tara care se integreaza in NATO?
Exista si alte beneficii pe termen lung ca urmare a aderarii la Alianta. NATO este de asemenea o organizatie politica, care permite statelor sa-si reliefeze prioritatile de securitate si sa ia parte la luarea deciziilor in cadrul Aliantei. Statutul de membru NATO emite un semnal puternic ca statul este stabil, matur din punct de vedere politic si dezvoltat economic. Acest lucru genereaza incurajari pentru investitorii straini si pentru alte institutii internationale vizavi de dezvoltarea tarii.
Care este relatia dintre integrarea in NATO si integrarea europeana?
Pentru noii membri NATO, aderarea ii va ajuta in pavarea caii spre calitatea de membru a Uniunii Europene, desi nu poate garanta acest lucru. Oricum, nicio tara din fostul lagar comunist nu s-a integrat direct in UE, ci prin intermediul NATO. Astfel, NATO s-a transformat intr-o treapta pe scara "Europenizarii" si pentru beneficiile materiale diseminate fiecarui cetatean. Mai exista un beneficiu ce rezida din calitatea de membru NATO. Genereaza o legatura apropiata cu Statele Unite, la un moment cand administratia americana incearca sa reconstruiasca Alianta Trans Atlantica, iar intre timp Rusia autoritara escaladeaza politicile neo imperialiste in vecinatatea sa.
Cat de mult ne poate ajuta neutralitatea R. Moldova in contextul actual?
Neutralitatea statelor pe parcursul confruntarii dintre Vest si Est in perioada Pacii Reci cu Rusia nu mai emite un semnal de independenta si libertate in actiuni. Asta presupune o vulnerabilitate deosebita fata de presiunile exercitate de Moscova, infiltrarea amenintatoarea a serviciilor secrete ruse, a gruparilor economice si mafiote si o indepartare de proiectele europene si Trans Atlantice. Drept rezultat, neutralitatea presupune izolare si pierderea suveranitatii.
Mai socat cu raspunsul la a doua intrebare.
"NATO reprezinta mai mult dechit o intimidare la adresa agresiunilor militare si a diviziunii teritoriale......." BAAAAAAI ,Yugoslavia ,cine EU? am bombardat-o si am divizat-o?
Dupa foto. pari a fi om serios , dar dupa povesti lasa de dorit .
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲