Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:22

 

New York Times: Fostele republici sovietice sfideaza Rusia, ce incearca sa le tina sub influenta sa, jucand-o pe degete pentru a obtine bani si de la Moscova si de la Occident

adăugat 03 iulie 2009, 18:11, la Opinii / Editoriale

Fostele republici sovietice sfideaza Rusia, ce incearca sa le tina sub influenta sa, jucand-o pe degete pentru a obtine bani si de la Moscova, si de la Occident, scrie, cu doar trei zile inainte de prima vizita a presedintelui american Barack Obama la Moscova, cotidianul New York Times, informeaza NewsIn.

Anul 2009 urma sa fie runda Rusiei in lupta pentru vecinii sai. Moscova a acordat de-a lungul intregului an, in pofida propriilor probleme economice, sume mari de bani vecinilor sai saraci din fosta Uniune Sovietica, in incercarea de a-si asigura loialitatea lor pentru o lunga perioada de timp si de a limita influenta Occidentului in regiune.

Totusi, statele vecine Rusiei par sa aiba alte planuri. Belarusul, caruia Moscova i-a promis un ajutor financiar de doua miliarde de dolari, critica public Kremlinul si-si exprima preferintele pentru Europa, primind in acelasi timp bani de Fondul Monetar International (FMI), Uzbekistanul, alaturi de Belarus, refuza sa semneze un acord pentru formarea unei Fortele Colective de Reactie Rapida, pe care Moscova o considera o alternativa pentru NATO, Turkmenistanul a anuntat, in luna mai, ca va incheia un acord pentru exploatari de gaz cu o companie germana, iar Armenia l-a decorat pe presedintele Georgiei Mihail Saakasvili, dusmanul de moarte al Moscovei.

Cea mai mare sfidare insa a venit din partea Kirgizstanului, care ar trebui sa primeasca un ajutor financiar de 2,15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Fosta republica sovietica s-a razgandit si a decis sa mentina baza aeriana americana de la Manas, folosita in aprovizionarea trupelor americane din Afganistan, pe care Rusia o dorea inchisa.

"In spatiul post-sovietic a inceput un joc de noroc: Cine poate insela mai bine Kremlinul? Ce rezultat sclipitor al Rusiei dupa patru ani de eforturi diplomatice!", a scris analistul militar Aleksandr Golt la aflarea deciziei privind baza de la Manas.
Putine lucruri sunt mai importante pentru Rusia decat sa-si restabileasca influenta in republicile din fosta URSS, a caror pierdere este pentru multi rusi la fel de dureroasa ca lipsa unui picior.

Competitia pentru Georgia si Ucraina a deteriorat relatiile dintre Rusia si Statele Unite pana la un nivel care aminteste de Razboiul Rece. Acest subiect va fi unul dintre principalele dezbatute in cadrul discutiilor care vor incepe luni, la Moscova, intre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Dmitri Medvedev.

Abilitatea Rusiei de a atrage si pastra de partea ei statele vecine nu mai este la fel de impresionanta. Metodele folosite de Rusia constau intr-o combinatie de stimuli precum energie ieftina sau fonduri si amenintari privind sanctiuni comerciale sau suspendarea aprovizionarii cu gaz.

Razboiul purtat de Rusia impotriva Georgiei pare sa fi subminat insa pozitia Moscovei. In loc sa devina obediente, asa cum s-au temut multi observatori occidentali ca se va intampla, fostele republici sovietice au inceput sa isi apere si mai mult suveranitatea.

In plus, liderii acestor state au invrajbit in repetate randuri Rusia si Occidentul, uneori chiar si China, unul impotriva celuilalt, desi acest lucru nu a adus stabilitate si prosperitate tarilor lor.

Cu alte cuvinte, in asa-numita zona de interese privilegiate a Moscovei, Rusia este doar inca un competitor. "Nu exista loialitate. (...) Rivalitatea este dinamica. Trebuie sa intre in joc, sa concureze", a declarat Oksana Antonenko de la International Institute for Strategic Studies, cu sediul la Londra.

Decizia Kirgizstanului cu privire la baza din Manas este un studiu de caz interesant. Oficiali rusi, printre care si Medvedev, au salutat decizia, iar aceasta reactie ar putea fi adevarata si sincera, insa presedintele kirghiz Kurmanbek Bakiev este cel care a obtinut tot ce si-a dorit.

Moscova isi dorea inchiderea acestei baze, importanta in procesul de aprovizionare a trupelor americane din Afganistan. De cealalta parte, Kirgizstanul voia mai multi bani. In luna februarie, Moscova parea sa fi dat marea lovitura anuntand intr-o conferinta de presa ca va acorda un ajutor de 2,15 miliarde de dolari, in timp ce Bakiev spunea ca Statele Unite trebuie sa paraseasca Manas in sase luni.

Kirgizstanul a primit in luna aprilie prima transa din ajutorul financiar rus, un transfer de urgenta de 150 de milioane de dolari si un imprumut de 300 de milioane de dolari cu dobanda mica. Astfel, Bakiev a putut plati salariile si pensiile in timp ce isi lansa campania pentru a primi un al doilea mandat la conducerea tarii. Apoi, republica a socat intreaga regiune anuntand ca a ajuns la un nou acord cu Statele Unite, potrivit caruia Washingtonul va plati de peste trei ori mai mult pentru chiria bazei aeriene, de la 17,4 la 60 de milioane de dolari pe an. In plus, Kirgizstanul va mai primi si fonduri americane in valoare de 50 de milioane de dolari. Ramane de vazut daca Rusia isi va tine promisiunea pana la capat.
Bakiev "s-a jucat cu rusii, apoi cu" americanii, a declarat Alexander A. Cooley, profesor de stiinte politice la Barnard College, care a tratat disputa pentru baza din Manas in cartea sa recenta, Base Politics. "Este vorba doar de a obtine cat vor", a adaugat Cooley.

Ar trebui totusi sa fie usor pentru Rusia, care ii depaseste cu mult atat in suprafata, cat si in bogatie pe vecinii sai in Eurasia. Rusia mentine o prezenta militara in peste o jumatate dintre fostele republici sovietice, iar o mare parte din populatiile acestora urmaresc presa rusa pentru a afla informatii. In plus, Moscova poate acorda asistenta importanta la alegeri, asa cum s-a intamplat in Republica Moldova, careia Rusia i-a promis 500 de milioane de dolari, cu numai patru saptamani inainte de scrutinul legislativ.

Totusi, planurile Rusiei pentru a-si consolida sprijinul capitatelor vecine nu poate fi considerata cu adevarat o strategie. Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, care si-a indreptat privirea spre Occident, a primit atat stimuli, cat si sanctiuni din partea Moscovei.

Astfel, Rusia i-a oferit initial un ajutor financiar de doua miliarde de dolari, apoi a criticat Belarusul pentru politica sa economica, ulterior a impus un embargou asupra produselor lactate belaruse, pentru ca apoi sa modifice aceasta interdictie. Rusia califica agresivitatea sfidaroare a lui Lukasenko drept o cacealma.

"Imita o cearta cu Rusia pana cand Occidentul va cere regimului sau sa faca schimbari serioase, iar atunci cu siguranta va ceda.(...) Este numai o dovada a comportamentului sau lacom", a declarat parlamentarul Konstantin Zatulin, un sustinator fervent al ambitiilor Rusiei in fosta URSS.

Iar exemplele pot continua. Fiecare republica post-sovietica are o "politica multidirectionala", a declarat Zatulin. Acesta a precizat ca nu a fost nemultumit de aceste tactici, insa raspunsul sau are o limita. "Care e rostul unei dezamagiri? Mandria vine inainte de cadere. Sunt tari slabe, dependente si sarace care vor sa atraga atentia asupra lor - si nu numai atentie, ci si sprijin. Nu le pot critica pentru aceasta. Insa exista cateva limite care nu ar trebui depasite", a adaugat parlamentarul.

Iar problema consta in faptul ca farmecul Rusiei nu le atrage prea mult pe fostele membre URSS. In mod ideal, Rusia ar trebui sa reprezinte un model atractiv pentru vecinii sai, atat din punct de vedere politic, cat si economic. Tinere generatii ar invata rusa pentru ca asa vor, iar aliantele postsovietice ar fi cluburi la care vecinii ar face coada pentru a adera.

In concluzie, Moscova va trebui sa foloseasca alte instrumente decat transferul de bani pentru a iesi din criza financiara cu un bloc politic solid. Asa cum spunea Aleksei Muhin, directorul organizatiei nonprofit Center for Political Information: "Iubirea cumparata cu bani nu va dura multa vreme. (...) Asa este iubirea cumparata. (...) Nu este foarte de incredere".

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
Politica de buna vecinatate si apoi Parteneriatul Estic promitea inclusiv libertatea de circulatie a cetatenilor celor 6 state exsovietice in UE. Se spune ca deja acest Parteneriat temporar este blocat. Dar, daca s-ar realiza, ar interveni schimari foarte mari. Deocamdata acestor tari, pusi in fata cortinei de fier a UE, invata rusa fara accent si isi pun toate sperantele sa gaseasca un loc de munca in Rusia.
A comentat ion 03 iulie 2009, 20:03
demult timp nu ma simt atrasa de limba rusa, de altfel chiar ma simt respinsa de limba ocupantilor.Mult mai dulce si-i frumoasa limba noastra - cea romana. A semnat o romanca din Basarabia
A comentat magdalena 04 iulie 2009, 11:52


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0630 secunde