Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:28

 

Nicolae Negru: Cine taie cordonul ombilical al „forţei a treia”?

adăugat 17 septembrie 2010, 10:44, la Opinii / Editoriale

Nicolae Negru, cordonul ombilical, forţei a treia

Rezultatele referendumului din 5 septembrie au determinat agenţia americană de analiză geopolitică Stratfor să vorbească despre o creştere a influenţei ruse în RM, după ce Moscova a reuşit mai înainte să reincludă Ucraina în sfera sa de influenţă.

 

Unii analişti bătăioşi de la noi s-au luat la trântă cu Stratfor, contestând această concluzie din considerentul că rezultatele referendumului nu ar avea impact geopolitic şi că Rusia nu ar fi împotriva integrării RM în UE. Sunt naivi cei care cred aceasta. Declaraţiile Moscovei sunt contrazise de fapte. Cea mai simplă dovadă în acest sens este prezenţa trupelor sale pe teritoriul RM. Şi de ce şi-ar dori Rusia ca noi să devenim membri ai UE? Ca să dispară hotarul de pe Prut şi cele două părţi ale aceluiaşi popor să se reunească de facto, dacă nu formal?


De la distanţă lucrurile se văd mai bine

Orice s-ar spune despre rezultatul recentului referendum, acesta înseamnă în primul rând înfrângerea Alianţei pentru Integrare Europeană. A câştigat, din punct de vedere tactic, PCRM, o forţă prorusească, pe care se bazează Moscova în efortul ei de a ne opri din calea integrării europene. Astfel, RM a făcut un pas spre revenirea comuniştilor la putere, dacă AIE nu va coborî cu picioarele pe pământ şi nu va elabora o strategie adecvată.


Rolul Moscovei în torpilarea referendumului nu a fost mic deloc, şi analiştilor de la Stratfor nu putea să le scape acest fapt. De la distanţă, unele lucruri se văd mai bine.


De obicei, când se vorbeşte despre implicarea Rusiei în afacerile interne ale RM se face referire la războiul vinului sau alte acţiuni deschise îndreptate împotriva actualei guvernări. Alte lucruri, nu mai puţin grave, le trecem cu vederea. E vorba în primul rând de dominaţia informaţională a Rusiei, cu care ne-am obişnuit într-atât încât nu mai observăm efectele acesteia asupra moldovenilor. Nu observăm şi alte lucruri, care ar trebui să pară ciudate într-o societate normală.


Probleme cu logica

Puţină atenţie s-a atras la noi asupra faptului că PCRM a ieşit să boicoteze alegerile cu o lozincă stupidă la prima vedere: referendumul înseamnă unirea cu România. În mod normal, ideea strategilor comunişti nu poate avea sorţi de izbândă. Un om raţional ar trebui să o respingă din start. Cum poate fi legată reuşita referendumului privind modul de alegere a preşedintelui RM cu referendumul privind alipirea cu România? Dacă alianţa doreşte reunirea cu România, de ce organizează acest referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie? Ce mai contează modul de alegere a preşedintelui, dacă, oricum, ne vom uni cu România şi RM nu va mai avea preşedinte?


E grăitor însuşi faptul adoptării acestei lozinci. Un partid modern, de sorginte democratică, îşi respectă alegătorii şi nu recurge la asemenea minciuni grosolane, concepute după calapoade comuniste sovietice, kaghebiste. PCRM a organizat de fapt o operaţiune de dezinformare, nicidecum o acţiune de convingere a populaţiei privitor la modul optim de alegere a şefului statului RM. Cum s-a putut ca într-o societate aflată pe calea democraţiei timp de 20 de ani să se găsească peste 20 la sută de cetăţeni care să se lase prinşi în „plasa" comuniştilor?


Reţeaua Moscovei

Din păcate, există suficienţi cetăţeni moldoveni care au probleme cu logica şi nu-şi pun întrebări de niciun fel. Totuşi, printre agitatorii comunişti, cei care umblau din casă în casă, erau şi persoane inteligente. În satul soţiei mele, de exemplu, mesajul comunist era transmis din casă în casă de un cadru didactic, care mai avea şi probleme locomotorii. Ce o determina pe ea să facă acest efort absurd la prima vedere? A fost obligată, a fost plătită? Din discuţiile pe care le-am avut cu diferite persoane am aflat că şi în alte sate minciuna sfruntată era propagată de persoane capabile să o detecteze. Poate ar fi cazul ca acest fenomen să fie studiat mai îndeaproape, căci ceea ce făceau emisarii comunişti nu ţinea de alegeri libere şi corecte, ci mai curând de o diversiune antidemocratică.


Prin 1996, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnalişti moldoveni, aflaţi într-o vizită de documentare la sediul NATO, ambasadorul de atunci al RM în Belgia, ex-ministrul Securităţii, Tudor Botnari, nu a exclus că reţeaua KGB din RM ar putea influenţa rezultatele alegerilor după placul cuiva. De atunci a trecut ceva timp, dar cine ştie câţi foşti agenţi KGB (care, iarăşi potrivit spuselor dlui Botnari, nu sunt niciodată „foşti"), mai mişună prin satele şi oraşele noastre? Luându-se în calcul anumite criterii de selectare a acestor persoane, rolul lor în influenţarea opiniei publice nu poate fi subestimat. Fiindcă Moscova avea propria reţea de agenţi şi informatori KGB, despre care nu ştia conducerea locală a KGB, putem presupune că aceştia mai păstrează legătura cu superiorii lor.


Atacul informaţional

A contat în referendum şi isteria anti-Ghimpu şi anti-AIE, declanşată de mass-media ruse, care acoperă întregul teritoriu naţional, amintindu-ne de isteria anti-Iuşcenko de până la alegerile prezidenţiale din Ucraina. Mass-media ruse i s-a alăturat presa rusolingvă din RM. Cu unele excepţii, aceasta a devenit aliatul PCRM în boicotarea referendumului şi propagarea ideilor antiromâneşti şi antioccidentale.

„Diseminarea" minciunilor sfruntate la adresa liderilor sau guvernărilor indezirabile din spaţiul CSI este o armă puternică în mâna Moscovei, care a reuşit astfel să-şi asigure victoria candidatului prorus Victor Iuşcenko în Ucraina. Efectul devastator al atacurilor mediatice ruseşti s-a resimţit şi în evenimentele din Kârgâzstan. În ultima vreme, arma mediatică a Kremlinului este îndreptată şi împotriva lui Aleksandr Lukaşenko al Belarusului, după ce acesta s-a decis să promoveze o politică externă mai echilibrată, în raport cu Occidentul. Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili rezistă valurilor de atacuri furibunde, de dezinfomare, pentru că georgienii, prin tradiţie, sunt imuni la propaganda rusească.


„Forţa a treia"?

Întâmplător sau nu, tot cu o minciună grosolană îşi începe cruciada anti-AIE, controversatul politician Sergiu Mocanu. Într-un moment crucial, decisiv pentru destinul european al RM, pornind de la faptul necontestat de nimeni că în RM există mafie, el acuză, improvizat, actuala guvernare de complicitate cu mafia şi se lansează în campania electorală cu un deşănţat mesaj împotriva Alianţei pentru integrare europeană.

Deşi trece drept un unionist, Mocanu acţionează ca un prorus. Fost activist comsomolist, trecut - din întâmplare? - mai prin toate partidele care s-au perindat la putere, dl Mocanu, fost consilier prezidenţial cu misiuni speciale al lui Voronin, trăieşte din mijloace obscure, practicând un militantism ostentativ. Stilul său este mereu agresiv, intransigent, radical, provocator. Din întâmplare, aderenţii săi mai „măşcaţi", care s-au grăbit să tăbărască asupra AIE, au o relaţie mai veche cu Rusia? Declarându-se drept „forţa a treia", ei se pretind, alături de Mocanu, drept un nou „buric" politic din RM. Şansele lor electorale nu au cum să fie mari. Ei nu pot decât contribui la revenirea comuniştilor. Dar poate că nici nu li se cere mai mult?


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1300 secunde