Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:51

 

Nicolae Popa: Fie că mă aflu în Transilvania, Banat, Dobrogea sau Basarabia peste tot mă simt ca acasă

adăugat 23 iunie 2008, 22:22, la Interviu / Reportaj

Interviu cu Nicolae Popa, vicepreşedinte CMR, deţinut politic

Domnule Nicolae Popa, dumneavoastră veniţi destul de des aici, în Basarabia. De această dată ce v-a adus?


S-a creat un obicei ca atunci când vin în România să vin şi în Basarabia.De fapt, Basarabia tot România este. Fie că mă aflu în Transilvania, Banat, Dobrogea sau Basarabia peste tot mă simt ca acasă. O să vă spun de ce îmi place mai mult să vin în Basarabia. Îmi plac oamenii de aici şi parcă mă încarc de românism când vin aici, de lupta pentru promovarea ideii naţionale româneşti. Mă interesează, în mod deosebit, situaţia eroilor noştri din cel de-al doilea război mondial, care, practic, sunt presăraţi pe întreg teritoriul Basarabiei şi cred cu tărie că numai asumându-ne trecutul, revenind la origini, învâţând copii să-şi cunoască trecutul putem vorbi despre un viitor strălucit. Numai afirmându-ne trecutul, având o legătură trainică cu acesta putem să ne proiectăm viitorul. Generaţiile viitoare trebuie să cunoască de unde vin, iar aceste morminte trebuie făcute cunoscute lor, pentru că între noi şi cei de dincolo există o legătură transcedentală, întrucăt şi cei de dincolo se roagă pentru noi. Aşa s-a descoperit Ţiganca, dintr-o întâmplare. Probabil că cimitirul s-a dorit a fi o oază de închinare, de slavă întru Dumnezeu.

Aţi venit cu un şir de proeicte. Despre ce este vorba?

Primul proiect este legat Hagi Curda n.r. localitatea Camâşovca din Ucraina)- sat emenamente românesc, sat care are două comunităţi religiaose: una ce aparţine de Biserica rusă şi alta de Biserica românească. Acolo, la Hagi Curda, noi Consiliul Mondial Român(CMR) îi ajutăm, în limita posibilităţilor, să construiască o biserică proprie, fiindcă până acum li s-a îngăduit să-şi aibă serviciile duhovniceşti la o casă culturală. Cineva a dat foc clădirii bisericeşti şi am zis să ajutăm comunitatea locală. Iniţial am cumpărat un teren. Ne-am întâlnit domnul Iordăchescu la Hagi Curda şi acolo am stabilit ce facem. La o lună de zile a fost inugurarea, s-a pus piatra de temelie la care ai asistat şi tu. În total am oferit 44 500 dolari, plus ce am primit de la Departamnetul de Stat vreo 30 de mii de euro şi cum suma are echivalentul a 90 de mii de dolari s-a reuşit să construim biserica. Dar şi lotul de alături, unde stă părintele nou l-am cumpărat. Deci, avem două loturi acolo, dar am venit să şi le aducem banii şi într-o vizită de lucru: să văd unde s-a ajuns. E o bijuterie de biserică. Al doilea proiect a fost Ţiganca cu manifestările prilejuite de Înălţare, dar şi de Ziua Eroilor. La fel de important este şi proiectul ce ţine de Nicolăieuca, unde se finalizează nişte lucrări. Nicolăuieca se doreşte a fi un fel de al doilea cimitir Ţiganca ca impact, ordine, garduri. O acÈ›iune importantă este... Troiţa care a fost montată la Ialoveni. Împreună cu reprezentanÈ›ii Oficiul Eroilor din cadrul Guvernului României am discutat cu factorii de decizie de acolo să demareze un proiect cu un deviz şi în toamna aceasta vor începe lucrările de la Ialoveni, unde cred că va fi unul din principalele cimitire de aici. Este în primul rând foarte frumos, pentru că pe unde n-ai trece- se vede cimitirul din orice punct. Edilii locali vor să facă în spate şi o biserică sau o mănăstire, care să aparţină tot de România.

Cum aţi aflat despre problemele de la Camâşovca?

De pe Internet am aflat că li s-a dat o dată foc, apoi preotul a fost bătut i s-au aruncat gaze lacrimogene în biserică È™i aÈ™a am intrat în legătură cu cei de acolo. Am încercat prin e-mail, dar a fost imposibil aÈ™a că am trimis vorbă prin Eugen Tomac, care este unul din consilierii preÈ™edintelui Băsescu È™i este originar din Basarabia din Ucraina. AÈ™a am aflat despre ei È™i de faptul că ei au apelat la ajutor È™i că nimeni nu i-a ajutat. Ca orice lucru început trebuie treminat cum spun americanii ,, No matter what. Orice s-ar întâmpla noi trebuie să finalizăm È™i cât mai repede. Cred că È™i acum am să reuÈ™esc, când am să mă întorc în Ţară, am să pot să influenÈ›ez mai multe centre decizionale de acest punct geostrategic importatnt. Pe lângă faptul că e o comunitate profund românească localitatea Hagi Curda poate însemna ceea ce pentru ucraineni este Insula Șerpilor. Noi avem piciorul aici la ei, iar casa de la mijloc vrem să o dărămăm È™i să facem un fel de sală, bibliotecă să poate fi vizionate filme româneÈ™te să se citească cârÈ›i româneÈ™ti. Astfel încât să fie o oază de spiritualitate românească, un sâmbure de românism acolo.

Aţi fost vreodată în Transnsitria?

Am fost ăn Transnsitria acum 3 ani cu domana Valentina Ursu È™i cu Alina Sloninov. Am fost la o mănăstire È™i atunci am realizat chiar diferenÈ›a dintre basarabeni È™i transnistreni. Parcă era mai întuneric acolo, lumea mai negricioasă, mai speriată. Aici( în partea dreaptă a Nistrului-n.a.), mai poÈ›i întâlni pe cineva care zâmbeÈ™te, spre exemplu, tu, dincolo lumea e tristă, speriată. Èšin minte că întorcându-mă înapoi Alina a oprit maÈ™ina, s-a dat jos din aceasta È™i a dorit să intervieveze niÈ™te copii. Dar, ei s-au speriat È™i au fugit, cu toate că vorbeau româneÈ™te.

V-aţi gândit să vă extindeţi proiectele şi în regiunea transnistreană?

Mi s-a oferit acuma posibilitatea să ajut pe un părinte care are nevoie de cincii mii de dolari pentru finisarea unei biserici din regiunea transnistreană. Să dea Dumnezeu sănătate, ca economie Americii să fie tot atât de înfloritoare, dar nu ca şi acuma, pentru că dacă acolo va fi Doamne fereşte la fel ca şi aici atunci nu vă vom putea ajuta.

Aţi fost un duşman înverşunat al comunismului, cum credeţi că poate Republica Moldova scăpa de comunişti?

I-am vorbit şi domnului Dorin Chirtoacă că nu este posibil ca acesta să se manifeste aici. De asemenea, i-am vorbit de unitate naţională, că trebuie să se unească partidele, conceptele politice apropiate şi similare.Aici, sunt doar găşti: gaşca Serebrian, gaşca Roşca, acuma văd un domn Filat a făcut un alt partid. Mâine se va naşte un altul finanţat de un altul. Deci, sunt numai găşti şi interese economice, pentru că dacă ar fi patrioţii de altă dată- un Kogălniceanu sau un Brătianu, s-ar uni pentru a se elibera de dictatura roşie, de Voronin. Dar scopul lor nu este înlăturarea lui Voronin sau "binele naţiunii", ci a-şi ridica partidele cât mai sus pentru a avea avantaje economice. Sigur, că avem noi ceva în sângele nostru, că nu prea înţelegem cum să ne unim, mai ales, aici, în Basarabia. Cred că sunt şi interese care se plătesc. Cred eu că suntem plătiţi din afară ca să nu ne unim. Şi interesele celor din afară dar şi interesele pungii noastre dicteaza practic să stăm separaţi unul de altul. E dureros că am văzut aici palate, castele în această mizerie unde sunt bătrâni cu câte un dinte în faţă, chinuiţi.

Ce mesaj aveţi pentru tinerii basarabeni?

Am învăţat extrem de mult din SUA, chiar dacă am plecat la o vârstă foarte înaintată de 48 de ani. În acei 48 de ani, adunasem şi 14 ani pe care le-am petrecut în temniţele comuniste din România. Aici, lucrurile se pot schimba doar pe cale democratică şi ele se pot schimba. Evident, durează. Nimic nu se face peste noapte pentru că cel mai greu se schimbă omul. Îmi amintesc că nu demult am sărbătorit la Los Angeles 150 de ani de atestare scrisă a oraşului. 150 de ani a fost ieri şi pe atunci spune istoria, primar a fost Marius Kay, personaj vestit care l-a pus pe frate-său criminal de rând în funcţia de judecător. Au trecut 150 de ani ca în Los Angeles să avem şi Holywood-ul, să fie un oraş-minune, oraş mare. Şi, probabil, nouă ne trebuie 300 de ani, enorm de mult, dar se vor schimba lucrurile mai greu. Mesajul pentru tineri e să se angajeze politic, să nu stea nepăsători, să contribuie la bunul mers al societăţii. Şi să frecventeze biserica lui Hristos căci fără biserică nu există un viitor bun. Putem să ajungem la un anumit nivel material, să avem o stare foarte bună, dar din punct de vedere spiritual să fim un dezastru. Numai prin biserică, prin implicare în plan socio-politic putem schimba lucrurile.

Autor: Felicia Rosca
Sursa: www.presa.md
mesajul final este extraordinar. Daca fiecare dintre noi ar incerca sa-l aduca pe Hristos in viata lui de zi cu zi, atunci lucrurile ar avea o alta evolutie. Ne-am pierdut valorile, traditia, credinta - singurele capabile sa ne mentina atat integritatea, verticalitatea si individualitatea ca neam, cat sa ne si dea increderea, curajul si indrazneala sa actionam crestineste prin a spune "DA" oricarei actiuni morale si de bun gust, si "NU" celor ce sunt in contradictie cu etica si morala uman - crestina. Dumnezeu sa ne intareasca, sa ne lumineze si sa ne binecuvinteze neamul si tara / tarile :(. Amin
A comentat ana 26 iunie 2008, 16:22


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0382 secunde