Nu ungurii sunt de vina ci romanii isi “vadimizeaza” discursul… Dan Tapalaga a ajuns la aceasta concluzie
adăugat 18 martie 2011, 11:51, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
De fiecare data cand jurnalisti, opinie publica, institutii publice, politicieni sau simpli cetateni atrag atentia asupra derapajelor minoritatii maghiare din Romania, dar si a oficialilor de la Budapesta, legat de declaratiile acestora despre autonomie, castigarea unor drepturi pe criterii entice, abuzuri ale autoritatilor locale din judetele Harghita, Covasna si Mures, dar nu numai, se gasesc voci, mai avizate sau nu, sa catalogheze respectivele demersuri. Opiniile celor care sunt criticati nu sunt luate in dezbatere nicicum...Ele sunt manifestarile normalitatii?
Asa s-a intamplat recent si cu colegi jurnalisti care, in ciuda evidentelor, au preferat sa puna reactia politicienilor romani, de respingere a demersului oficialilor de la Budapesta, cu ocazia 15 martie curent, pe asa-zisa "vadimizare", adica aruncarea in derizoriu a demersului firesc de atragere a atentiei asupra derapajelor "prietenilor" nostri. Si ce daca a corespuns cu dezbaterea codului muncii? Problemele grave nu se exclud reciproc. Despre derapaje, insa, numai de bine...
Ba mai mult, dezbaterea publica pe aceste subiecte ar fi, in opinia lui Tapalaga, doar o "dezgropare a intolerantei etnice din anii 90" opinind, ca este deja „o boala vindecata cu eforturi majore atat din partea majoritatii, cat si din partea minoritatii" Nu da exemple, insa. Unde, cand si cum si-au vindecat romanii din aceste judete ranile deschise de intoleranta interetnica practicata la nivel institutional de 20 de ani de UDMR?
Da, eforturile majoritatii sunt enorme in zona, aici are dreptate. Colegii de presa romana din acele judete pot sa ii confirme. Fac eforturi disperate sa reziste psihic asaltului zilnic la care sunt supusi in propria tara. Sa aiba Tapalaga o discutie cu ei, sa nu ma creada pe mine.
Nu mai vorbim de societatea civila, asociatiile romanesti care trebuie sa dezvolte strategii de supravietuire, ca pe timp de ocupatie, si care nu beneficiaza, nici pentru evenimentele locale, nici pentru serbarea Zilei Nationale a Romaniei, de nici un sprijin material local. Nu au nici o fila bugetara care sa le apartina, din bugetul local, si nu au nici un sprijin privat, mediul de afaceri fiind majoritar maghiar. Cum sunt vindecate ranile fiecarui 1 Decembrie domnilor jurnalisti care cunoasteti Romania de la televizor?
Si apoi: care sunt eforturile majore pe care le face minoritatea maghiara? Ca inca este in interiorul unui stat national unitar roman? Da, poate. Poate Tapalaga cunoste mai profund durerile minoritarilor, care au consilii judetene pe mana, resurse materiale, umane, file bugetare de la Bucuresti si Budapesta, care au cumparat cu nerusinare zeci de policieni romani care sa inchida ochii la abuzurile de tot felul din zona, care au distrus, la propriu, autoritatea statului in zona, institutiile fiind sub ocupatie de facto?
Da, poate ca sunt tristi ca inca sunt obligati si mai vorbeasca romana cu procentul de romani care inca ii mai „incurca" pe alocuri si pe care nu au reusit in 20 de ani sa ii determine sa plece. Nu pe toti... Nu, inca! Pe tineri i-au gonit deja... Nu au nici un viitor local.
Ce sa faca acolo daca nu vorbesc obligatoriu si maghiara? Am exemple personale de prieteni din Sfantu Gheorghe, candva tineri si candva implicati in viata societatii civile romanesti locale, care dupa cativa ani de suferinte si privatiuni de tot felul, de catalogari si de injustitie, ajunsi la maturitate, si-au dat seama ca nu au viitor in zona si acum fac cinste comunitatii romanesti globale prin Italia, Elvetia, Spania, si nu numai...
Da. E intr-adevar trist sa vezi ca formatori de opinie, cum este si acest coleg de presa, invocat fara merit pozitiv, si ajuns subiect de editorial, dar si de scrisori de protest, gandesc ca toleranta este egala cu prostia si ca toti, speriati de catalogarile pe care le fac asa zisii experti in ale democratiei, sa asistam cuminti cum suntem scuipati in fata si, in loc sa intoarcem si celalalt obraz, crestineste, ne mai trezim sa comentam, sa ripostam.
Faptic, draga colega Tapalaga cam asa se intampla: "Cainii latra, ursul merge"... Vor mai fi zeci de ocazii sa scoatem "vadimismele" la inaintare pentru ca nu romanii provoaca situatiile respective, ci tocmai cei suferinzi, invocati de voi, astia "tolerantii" si "democratii" extremisti.
Sa taceam acum, insa, cu totii! Sa nu mai avem opinii, ca ii deranjam din treaba! Ssst! Sa afisam si panoul: "Romania: inchis pentru inventar!"
Daniela Soros, Romanian Global News
Publicam reactia dl. Cezar Lupu, stabilit in Düsseldorf, Germania la articolul cu pricina.
Scrisoarea domnului Cezar Lupu
"Aceasta scrisoare am trimis-o de curand domnului Dan Tapalaga, un ziarist de la Hotnews.ro. Citind articolul si ceea ce am scris veti intelege de ce s-a ajuns la situatia grava din Harghita si Covasna!
Buna seara domnule Dan Tapalaga,
Am citit cu interes articolul dvs. de pe Hotnews.ro "Vadimizarea lui Ponta si Antonescu" al carui mesaj principal este, dupa cate am inteles eu ceva de genul, "atentie, schizofrenia vadimista este o boala transmisibila, ea a atins deja noua generatie de politicieni din Romania si risca chiar sa infecteze tanara societate democrata romana, care si-a rezolvat de mult problemele cu minoritate maghiara".
Nu sunt un admirator al niciunuia dintre politicienii mentionati de dvs, dar daca cunoasteti atat de bine situatia atunci poate imi puteti explica urmatoarele:
1) de ce NU au maghiarii nici un interes de a invata limba romana si de ce au eliminat-o treptat din programa scolara? Cumva ca sa aiba sanse mai bune pe piata muncii din Romania?
2) de ce il comemoreaza maghiarii mereu pe Horthy la Miercurea Ciuc stiind ce a facut acesta cu romanii in Ardeal? Cumva pentru ca vor intr-adevar o reconciliere cu romanii?
3) de ce schimba autoritatile locale din Harghita si Covasna denumirile romanesti ale strazilor inlocuindu-le cu denumiri maghiare? Cumva pentru ca vor sa-si aduca mai des aminte de romanele valahului Liviu Rebreanu?
4) de ce atarna steagul Ungariei pe cladirile publice din Romania sau in salile de sedinte ale administratie locale? Cumva ca sa arate fratia dintre cele doua natiuni?
5) de ce autoritatile locale din Harghita si Covansa emit hotarari fara a pune pe ele stema Romaniei? Cumva pentru ca sa nu consume cerneala si sa reduca costurile?
6) de ce indeamna ziarele din Harghita si Covasna zilnic la lupta pentru autonomie teritoriala? Cumva ca sa nu le citeasca nimeni si ca sa dea faliment?
7) de ce nu sunt angajati romanii pe nici un post in Harghita si Covasna (nici macar ca femeie de servici) daca nu stiu limba maghiara? Cumva ca nu se istoveasca prea mult si sa stea mai degraba acasa?
8) de ce sunt inscriptionate masinile de politie din Covasna in limba maghiara? Cumva ca sa contribuie la imbogatirea limbii romane cu cuvantul "Rendörszeg"?
9) de ce vin in Romania parlamentari/ oficialitati de rang foarte inalt din Ungaria si declara fara jena ca sprijina autonomia teritoriala? Ca sa simta cumva furia secuilor la auzul unor astfel de propuneri? Sau ca sa ajute la o intelegere mai buna intre romani si maghiari?
10) de ce instaleaza autoritatile panouri cu sintagma de "tinut secuiesc" la intrarea in localitati? Ca sa servesca copiilor romani si secui ca tinta pentru pietre?
11) de ce sunt emise hotarari locale in care se utilizeaze expresii ca "la granita dintre tinutul secuiesc si ..." ? Cumva ca sa arate cat de aproape traim unii de altii, "la o aruncatura de bat ...peste granita"?
Poate puteti sa ma salvati inainte de a fi cuprins de schizofrenie vadimista, ca tot am inteles ca suntem cu totii expusi acestui risc.
Sa va informati (bine),
Cezar Lupu, Düsseldorf, Germania."
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲