O nouă bază militară rusească în Transnistria în faţa "pericolului românesc"
adăugat 31 iulie 2012, 06:54, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Vizita ministrului rus adjunct al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, la Tiraspol a prilejuit o discuţie despre înlocuirea misiunii de pacificare de pe Nistru cu o nouă bază militară rusească, pentru a proteja regiunea de 'pericolul românesc', potrivit unor surse apropiate liderului transnistrean Evgheni Şevciuk.
Potrivit aşa-numitului ministru transnistrean al Apărării, Vladislav Finaghin, deschiderea unei noi baze militare ruseşti ar ajuta Tiraspolul să facă faţă 'pericolului românesc' care ca creşte odată cu revenirea preşedintelui suspendat al român Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial.
'Acest pericol a devenit o realitate după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană. Iar în ultima perioadă acesta s-a amplificat, la fel ca apelurile de unire a Republicii Moldova cu România. În contextul în care o serie de lideri de la Chişinău sunt cetăţeni români, aceste apeluri nu par zadarnice. Mai ales că unirea, şi încă împreună cu Transnistria, constituie scopul preşedintelui Băsescu (...) Înţelegând seriozitatea situaţiei, facem tot posibilul ca prezenţa trupelor de pacificare să crească', a argumentat ministrul transnistrean al Apărării.
Tiraspolul a propus Rusiei să-şi desfăşoare o bază militară în autoproclamata republică şi să folosească aerodromul fostei armate a 14-a, potrivit surselor apropiate liderului transnistrean. În schimb, autorităţile regiunii cer Rusiei sprijin financiar pentru crearea unui sistem puternic de securitate. Anterior, perspectivele unei baze militare ruseşti în Transnistria au fost discutate de Şevciuk şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Faptul că Tiraspolul şi Moscova discută acest subiect a fost confirmat de către preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Consiliul suprem transnistrean, Dmitri Soin. 'Am auzit de această iniţiativă. Ea este de actualitate, ţinând cont de poziţia activă a României în regiune. Băsescu este un lider carismatic, cunoscut prin afirmaţii şi decizii ieşite din comun, inclusiv în ceea ce priveşte Republica Moldova. Recent el a spus că Transnistria a obţinut dreptul de a adera la Uniunea Europeană împreună cu Republica Moldova. Rămânând preşedinte, el va continua linia înghiţirii ei treptate. Trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva şi nu atât Transnistria, cât Rusia trebuie să se pregătească: Moscova şi Bucureştiul se vor lupta pentru dreptul de a influenţa asupra procesului în Republica Moldova. Chişinăul va fi de partea Bucureştiului', a subliniat Soin.
Viceministrul rus de externe Karasin a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedinte Nicolae Timofti, care i-a spus direct reprezentantului puterii ruse: timpul vostru a expirat, iar forţele de pacificare din zona de securitate şi-au îndeplinit misiunea şi trebuie să fie înlocuite cu o misiune civilă sub mandat internaţional. Poziţia oficială a Chişinăului este susţinută şi de SUA şi Uniunea Europeană, care au statut de observatori la negocierile oficiale privind soluţionarea conflictului transnistrean, scrie Agerpres.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲